Državnici svijeta i regiona koji su odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici

8. juli/srpanj, 2021.

  • RSE

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari osnovan je Odlukom visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu 2000. godine. Radi se o spomen obilježju i mezarju za žrtve genocida iz 1995. godine. Memorijalni centar Potočari je 2003.godine otvorio Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, a tokom 15 godina postojanja, posjetili su ga brojni zvaničnici z regije i svijeta.Više sadržaja 


Tokom genocida nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine, zarobljeni muškarci odvedeni su u okolinu Braunca, Srebrenice i Zvornika i na više lokacija pogubljeni. Prema zvaničnim podacima sredinom jula te godine, ubijeno je 8.372 Bošnjaka. Do sada je identificirano i u Memorijalni centar Potočari sahranjeno 6.644 žrtava genocida.
1Tokom genocida nad Bošnjacima Srebrenice jula 1995. godine, zarobljeni muškarci odvedeni su u okolinu Braunca, Srebrenice i Zvornika i na više lokacija pogubljeni. Prema zvaničnim podacima sredinom jula te godine, ubijeno je 8.372 Bošnjaka. Do sada je identificirano i u Memorijalni centar Potočari sahranjeno 6.644 žrtava genocida.
Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država zvanično je otvorio Memorijalni centar Potočari 20.septembra 2003. godine kada je klanjana i treća kolektivna dženaza u Potočarima. Te godine u Memorijalnom centru ukopano je oko 1.000 žrtava genocida.
2Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država zvanično je otvorio Memorijalni centar Potočari 20.septembra 2003. godine kada je klanjana i treća kolektivna dženaza u Potočarima. Te godine u Memorijalnom centru ukopano je oko 1.000 žrtava genocida.
Ban Ki-Moon, bivši generalni sekretar UN-a posjetio je Memorijalni centar Potočari i poklonio se žrtvama genocida.
3Ban Ki-Moon, bivši generalni sekretar UN-a posjetio je Memorijalni centar Potočari i poklonio se žrtvama genocida.
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc nekoliko puta je boravio u memorijalnom centru Potočari. Nakon što je položio cvijeće na spomen obilježje, razgovarao je sa majkama Srebrenice.
4Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc nekoliko puta je boravio u memorijalnom centru Potočari. Nakon što je položio cvijeće na spomen obilježje, razgovarao je sa majkama Srebrenice.

Učitajte više sadržaja…

Komentariši