Wesley Clark na Kosovu: Kurti zahvalio na intervenciji NATO-a 1999. godine

Bivši komandant snaga NATO-a u Evropi rekao je da je Kosovo uspješn priča za SAD.

Albin Kurti je ponovio odlučnost Kosova da postane član NATO-a (Anadolija)
Albin Kurti je ponovio odlučnost Kosova da postane član NATO-a (Anadolija)

07 Jul 2021

Kosovski premijer Albin Kurti primio je danas bivšeg vrhovnog komandanta NATO-ovih savezničkih snaga u Evropi, američkog generala Wesleyja Clarka, kojem je zahvalio na njegovom vodstvu u „odlučujućoj NATO-ovoj intervenciji u proljeće 1999. godine”.

Kurti je Clarku također zahvalio i na, kako je rekao, “nezamjenjivoj funkciji i doprinosu Sjedinjenih Američkih Država” i ponovio odlučnost Kosova da postane član NATO-a, prenio je Tanjug, pozivajući se na kosovske medije.

Kurti se sastao sa Clarkom u pratnji ministra odbrane Armenda Mehaja i ministra ekonomije Artana Rizvanolija.

Clark je izrazio spremnost da pruži podršku ciljevima kosovske vlade za ekonomski razvoj i socijalni prosperitet.

‘Kosovo najveći prijatelj SAD-a u Evropi’

„Država Kosovo je najveći prijatelj Sjedinjenih Američkih Država u Evropi“, rekao je Clark, podsjećajući se na vrijeme kada mu je bivši američki predsjednik Bill Clinton, nakon posljednje posjete Kosovu, rekao „da je Kosovo najbolja stvar koju je radio tokom njegovog osmogodišnjeg predsjedništva“, prenosi Kosovo online.

Clark je dodao da je Kosovo „uspješna priča za SAD“.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izrazila je zadovoljstvo što je primila Clarka, koji je 1999. godine rukovodio zračnom intervencijom protiv vojnih snaga režima Slobodana Miloševića.

“Vi simbolišete odlučnost demokratskog sveta da stanete u zaštitu ljudskih života, života koji su bili ugroženi samo zato što su pripadali drugoj etničkoj grupi”, rekla je Osmani, saopšteno je iz Predsjedništva Kosova, prenijela je Anadolija.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši