Rezolucijom o genocidu Kosovo se pridružilo demokratskom svijetu

Rezolucijom o genocidu Kosovo se pridružilo demokratskom svijetu

Foto: Avaz

Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozdravila su današnje usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Skupštini Kosova.

“Hvala vam što ste pokazali svijetu da su mir, stabilnost i pomirenje prioriteti kojima težite, ali i da ove vrijednosti nije moguće postići bez suočavanja sa prošlošću i osude genocida i svih drugih ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije”, kaže se u zajedničkom saopštenju Udruženja Pokret “Majke enklava Srebrenicа i Žepа” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Kako se navodi, genocid u Srebrenici, kao najgori zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, ne smije biti zaboravljen. Njegovo negiranje je posljednja faza genocida.

“Samo zajedno možemo zaustaviti sveprisutnu praksu veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina. Usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici je korak naprijed prema tom cilju. Pozivamo međunarodnu zajednicu da se pridruži sprječavanju posljednje faze genocida, kada već nisu uspjeli da spriječe genocid i ubijanje naših najmilijih”, dodaje se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Memorijalni centar Srebrenica predstavio rezultate istraživačkog rada video-arhiva

Memorijalni centar Srebrenica predstavio rezultate istraživačkog rada video-arhiva

Foto: Vijesti.ba

Memorijalni centar Srebrenica predstavio je danas deset video-priloga koji su nastali kao rezultat prikupljanja i digitalizacije video materijala nastalih u vremenu opsade i genocida u Srebrenici.

Riječ je o projektu na kojem su posljednjih nekoliko mjeseci radili Ahmedin Đozić, Redžep Ustić, Ibro Zahirović i Mahir Omerović, a realiziran je zahvaljujući podršci kompanije BH Telecom.

„Video sadržaji prikupljeni u ovom formatu su dijelom Arhiva video-sadržaja Memorijalnog centra Srebrenica, darovani su od pojedinaca koji su kroz svoj rad zabilježili život pod opsadom u Srebrenici kao i vrijeme pada Srebrenice i genocid. Video sadržaje za realizaciju Projekta darovali su Ibro Zahirović, Hašid Omerović, Senajid Velić, Salih Mulalić, Hajrija Orić, Nura Begović, Mirela Smajlović, Mersa Mujčinović, Azmira Malagić, Bahrija Solunović“, pojasnio je Ahmedin Đozić, jedan od montažera

Kroz povezivanje sa stručnjacima iz oblasti prikupljanja i arhiviranja audio i video dokumentacije Memorijalni centar je osigurao trajnu zaštitu te prilagođavanje dostupne audio/video građe vezane za područje enklave Srebrenica i šire regije srednjeg Podrinja iz perioda 1992-1995 modernim formatima i standardima video i audio produkcije.

„Ovo je prvi korak ka trajnom stvaranju arhive – depoa video i audio snimaka sa područja enklave Srebrenice i šire regije srednjeg Podrinja iz perioda 1992-1995 koja uključuje sve privatne i zvanične materijale, a koji se mogu iskoristiti u svrhu dokumentovanja svakodnevnog života stanovnika enklave, ali i događaja koji su direktno vezani za progon i genocid nad bošnjačkim stanovništvom ovog područja. Naredni korak na tom putu je prikupljanje i digitalizacija izvještavanja novinara iz zemlje i svijeta koji se tiču genocida u Srebrenici“, dodao je Mahir Omerović, jedan od istraživača na projektu.

Kroz realizaciju ovog istraživačkog projekta uspostavljena je metodologija prikupljanja, evidentiranja, klasifikacije i formatiranja video i audio materijala pri Memorijalnom centru Srebrenica. Osigurana su tehnička sredstva te je stvorena baza za trajnu podršku ovoj vrsti arhiviranja audio/video građe. Realizirano sveobuhvatno terensko istraživanje kroz posjete i direktne upite, s fokusom na istraživačke centre, televizije i institucije, sa fokusom na Sarajevo, Tuzlu i Srebrenicu.

„Veliko hvala našim Srebrenčanima i Srebrenčankama koje su darovale veći dio materijala. Hvala kompaniji „BH Telecom“ koja je realizacijom ovog projekta nastavila podršku istraživačkom radu Memorijalnog centra. Mi sa ovim projektom nastavljamo te pozivamo sve koji imaju relevantnu video građu da nam je dostave, a mi ćemo i njima ustupiti besplatno darovne materijale u digitalizovanom formatu“, zaključio je Omerović.

Video sadržaje pogledajte na YouTube kanalu Memorijalnog centra Srebrenica:


(Vijesti.ba)

‘Kosovo razumije Srebrenicu, preživjeli smo slične stvari’

'Kosovo razumije Srebrenicu, preživjeli smo slične stvari'

Foto: N1

Duda Balje i Emilija Redžepi, poslanice u Skupštini Kosova održale su emotivne govore na srpskom jeziku govoreći o rzalozima za usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. 

Podsjetile su kako su kako mučki ubijana i djeca, žena i stari. Kazale su kako se suosjećaju sa svim žrtvama jer je “Kosovo preživjelo slične stvari”.

Balje je kazala kako je Srebrenica rana koja se otvara svakog jula. Ime grada koje je, naglasila je, sinonim najgoreg sukoba 1990-ih godina.

“Srebrenica je ime grada koje podsjeća na slike razorenih porodica, ljudi prisiljenih da uđu u autobuse koji će ih odvesti u nepoznatom pravcu. Prestravljenih mladića, djece, muškaraca, žena i starijih koji su s poezom na očima odvođeni u smrt. Metodično su ubijani samo na osnovu svog identiteta. Pored duboke i trajne štete nanesene bosanskim muslimanima Srebrenice, Srebrenica je postala i simbol odlučnosti međunarodne zajednice da se ubistva počinjena tu nazovu pravim imenom – genocid. Ova rezolucija je naša potvrda respekta prema svim žrtvama genocida u Srebrenici”, kazala je Balje.

Kolegama je rekla da su među ovogodišnjim žrtvama koj će biti shranjeni dva maloljtnika od 16 i 17 godina, 24-godišnja žena te 63-godišnjak.

“Do sada su ukopane 6652 žrtve, a za više od hiljadu se traga. Genocid je izvršen nakon što je Ratko Mladić ušao sa VRS u Srebrenicu koja je bila zaštićena zona. Cvijet koji smo vam podijelili pokazuje nevinost žrtava, zeleno nadu da se nikome više neće dogoditi, a jedanaest latica da se nikada ne zaboravi 11. juli. Mi s Kosova možemo shvatiti šta se desilo jer smo preživjeli slične stvari”, kazala je Balje.

Redžepi: Kolege Srbi, nemojte nositi veliko breme odgovornosti za događaje iz drugih država i vremena

Emilija Redžepi kazala je kako je “tokom nekoliko dana pokolja, ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka koji su u tom zaštićenmom području tražili spas”.

“Tokom tih dana pokolja vršeno je etničko čišćenje tog dijela BiH jer je 30.000 žena i djece prisilno protjerano u kampanji velikih razmjera što čini najvećim ratnim zločinom genocidom koji se od kraja Durgog svjetskog rata nije dogodio u Evropi. Haški sud je proglasio ovaj događaj genocidom. Obilježavanje sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, bezdušnosti i okrutnosti počinjenih tokom tih dana, vrši se u vjeri da se takva djela strašnog barbarstva nikada ne dogode nijednom narodu u Evropi. Drage kolege, bez obzira iz koje političke partije dolazili ili nacionalne zajednice, posebno vi kolege Srbi, nemojte snositi veliko breme odgovornosti koji se dogodio u nekoj drugoj državi i vremenu pod teškim režimom. Možda neko od vas nije bio ni rođen. Nemojte žvijeti s tom činjenicom. Pružite ruku mira i solidarnosti nama u ovom domu. Da se ovako nešto nikome nikada ne ponovi”, zaključila je Redžepi.

Podsjetimo, Skupština Kosova usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Glasanju nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

(Vijesti.ba / N1)

Džaferović pozdravio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Parlamentu Kosova

Džaferović pozdravio usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Parlamentu Kosova

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Parlamentu Kosova.

– Istina o genocidu u Srebrenici utvrđena je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i to trebaju poštovati svi u regionu i cijelom svijetu – naglasio je Džaferović u izjavi za Fenu.

Kako je istaknuo, jedino na temelju istine i pravde može se obnavljati povjerenje, graditi zdravi odnosi i jačati mir u ovom dijelu Evrope.

Kosovski parlament izglasao je u Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 89 zastupnika, niko nije bio protiv niti suzdržan. Prije glasanja o Rezoluciji parlament su napustili zastupnici Srpske liste.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici zastupnici Parlamenta Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasali i usvojili Rezoluciju koja podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz BiH.

Usvajanjem Rezolucije Kosovo se pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog stravičnog zločina počinjenog u srcu Evrope.


(Vijesti.ba / FENA)

Izetbegović: Nije vitalni interes kladioničarski lobi

Izetbegović: Nije vitalni interes kladioničarski lobi

Foto: Arhiv

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u izjavi za N1 pojasnio šta se sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem dogovorio u Mostaru.

Kako je naveo, između Čovića i njega ne postoji saglasnost, kada se radio o izmjenama Izbornog zakona, jer bi da postoji riješili problem davno.

“Prije svega, mi u Mostaru se nismo ništa dogovorili osim onoga što je na papiru. To je da ćemo implementirati sve presude Evropskog suda za ljudska prava. I sve presude Ustavnog suda BiH. Dakle, presudu po apelaciji Komšić, koja je starija. Kao i presudu po apelaciji Ljubić. Odnosno da će svaki čovjek, na svakom pedlju ove zemlje, imati dva izborna prava – pasivno i aktivno. Da se kandiduje i da bira koga hoće. To je sve što smo dogovorili”, naveo je Bakir Izetbegović.

Govoreći o “legitimnom predstavljanju”, zahtjevu na kojem insistira HDZ, poručio je ovoj stranci da će morati to da objasne šta znači.

“Za mene je gospodin Komšić sasvim legitiman predstavnik. On je čovjek, Hrvat koji nije učestvovao u UZP-u. Zlata vrijedan za ovu zemlju. Legitimniji je od mnogih koji su učestvovali u UZP-u”, kazao je za N1 prvi čovjek SDA.

Iako su stavovi SDA i HDZ-a, izgleda, dijametralno suprotni – Izetbegović je ocijenio kako “postoji izlaz”. A to je spremnost na kompromis. “I to ponavljam cijelo vrijeme”, kazao je on.

Na pitanje N1 šta je kompromis za SDA, Bakir Izetbegović je pokušao objasniti…

“Dvije su tvrdnje o diskriminaciji. Hrvatska tvrdnja, tj. tvrdnja HDZ-a je da im birači iz brojnijeg naroda biraju predstavnike. Naša tvrdnja je da malobrojniji parlamentarci, odnosno HDZ-ovi, koji čine petinu u Federalnom parlamentu – majoriziraju većinu. Da nam ne daju da napravimo novu Vladu, da popunimo Ustavni sud FBiH… Da ne daju da imamo ugovor sa Islamskom zajednicom.

Oni ne štite vitalne interese nego ko zna koje interese. Poput interesa kladioničarskog lobija. Platit ćete porez na hljeb, lijekove ili knjige, ali jedna grana industrije koja je teška milijarde neće platiti porez. Ako su spremi u svrhu da dobije nešto od onoga što traže – onda trebaju biti spremni napraviti ustupak. Ovu stvar ja pričam od oktobra prošle godine. Ako ima spremnosti i pameti da izađemo jedni drugim u susret daju se itekako naći rješenja”, kazao je na kraju razgovora za N1 lider SDA Bakir Izetbegović.



(Vijesti.ba)

Tegeltija o prijedlogu odluke o proglašenju 11. jula danom žalosti

Tegeltija o prijedlogu odluke o proglašenju 11. jula danom žalosti

Foto: FENA

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je danas da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH jučer krajem dana dostavilo prijedlog odluke da se 11. juli proglasi Danom žalosti na teritoriji BiH te da Vijeće ministara nije bio u prilici da razmatra tu odluku.

On je tako odgovorio na pitanje dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića (samostalni poslanik) na današnjoj sjednici Doma.

Zvizdić je pitao zašto Vijeće ministara nije donijelo tu odluku, kao što je to bio slučaj od 2015. do 2019. godine, a Tegeltija je podsjetio da Vijeće ministara nije bilo u prilici razmatrati tu odluku ni prošle godine jer je tada bio “oboren” dnevni red redovne sjednice Vijeća ministara.


(Vijesti.ba / FENA)

Načelnici opština o najavi Incka: Nećemo prekrečiti murale

Načelnici opština o najavi Incka: Nećemo prekrečiti murale

Foto: Glas Srpske

Najavom da će naložiti uklanjanje murala posvećenih Ratku Mladiću u opštinama i gradovima u RS, odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko se ponovo miješa tamo gdje mu nije mjesto i dodatno produbljuje podjele u društvu.

Ovim riječima su reagovali prvi ljudi lokalnih zajednica u kojima postoje murali sa likom ratnog zločinca Mladića, a poslije najave Valentina Incka da će “stati u kraj veličanju ratnih zločinaca” i da će obići sve lokacije u kojima postoje takvi murali.

Incko je rekao da je namjeravao, nakon izricanja pravosnažne presude, poslati pismo opštinskim načelnicima sa zahtjevom da se naloži uklanjanje “provokativnih murala”. Dodao je da je otišao ovih dana u Foču, gdje je namjeravao da razgovara s mladim načelnikom nakon što lično provjeri kako zaista izgleda mural posvećen Mladiću.

“No, nakon šoka, grča i nevjerice, koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala s likovima velikih ratnih zločinaca, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civilizovanog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje”, rekao je Incko.

Načelnik Gacka Ognjen Milinković kaže da ga je zatekla ovakva izjava odlazećeg visokog predstavnika koji, prema njegovom mišljenju, ovakvim izjavama samo izaziva nove podjele.

“Ja sam na poziciji načelnika od decembra i nije bilo nijedne žalbe na mural, a koliko sam upoznat, nije ih bilo ni ranije. Ja kao načelnik imam dobar odnos i s Bošnjacima u Gacku i nikad niko nije tražio da se mural ukloni”, rekao je Milinković.

On dodaje da se Incko, ponovo, protivpravno miješa tamo gdje mu nije mjesto i da svojim djelovanjem samo koči dalji napredak i pomirenje.

“Naša administracija radi sve što je u našoj moći da popravimo ekonomsku situaciju u Gacku, da našu opštinu učinimo boljim mjestom za život, a onda čujemo ovako nešto. Incku bi bilo bolje da je iskoristio svoju poziciju da dovede nekog investitora iz svoje zemlje i tako na konkretan način pomogne da građani imaju bolji život i ostaju ovdje”, kategoričan je Milinković.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić u izjavi za “Glas“, ističe da neće odgovoriti na pismo odlazećeg visokog predstavnika, ukoliko ga Incko pošalje gradskoj administraciji.

“To nije u našoj nadležnosti. Postoji jedan mural na privatnom objektu i mi nemamo nadležnost da ga uklonimo. Tako da, sve i da dobijemo takvo pismo, mi nismo u mogućnosti da reagujemo”, rekao je kratko Adžić.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović istakao je da će o konkretnim potezima razmišljati tek ukoliko dobije takvo pismo.

“Ne bih sada ništa da komentarišem, jer još nije bilo nikakvih konkretnih poteza od strane Incka i ne želim sada o tome da razmišljam”, kratko je prokomentarisao Avdalović.

Načelnik Foče Milan Vukadinović nije odgovarao na pozive lista.




(Vijesti.ba)

Turković uputila inicijativu Tegeltiji: 11. juli proglasiti Danom žalosti u cijeloj državi

Turković uputila inicijativu Tegeltiji: 11. juli proglasiti Danom žalosti u cijeloj državi

Foto: arhiv

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli proglasi Danom žalosti u cijeloj državi.

“Zatražila sam da se, ako neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.

U očekivanju donošenja Odluke Vijeća ministara BiH, što je bila redovna praksa proteklih godina, izuzimajući 2020. godinu, MVP BiH je uputio instrukciju svim DKP BiH da dostojanstveno obilježe 11. juli spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola”, napisala je ministrica Turković na svom Twitter profilu.

(Vijesti.ba)

Komentariši