Von der Leyen: Ubrzati pregovore proširenja EU na Z. Balkan

Von der Leyen: Ubrzati pregovore proširenja EU na Z. Balkan

Ursula von der Leyen / Vijesti.ba Predsjednica EK Ursula von der Leyen kazala je jučer na virtuelnom samitu Berlinskog procesa da je prvi prioritet EU “ubrzanje agende proširenja širom Zapadnog Balkana” i podrška partnerima iz regiona da ostvare potrebne reforme da bi napredovali na svom evropskom putu.

– Naše angažovanje na Zapadnom Balkanu ide dalje od toga i Berlinski proces poslužio je kao inkubator za mnoge inicijative koje su sada postale integralni dio politike EU prema regionu. Zajedno smo postavili pravac ka održivijoj, digitalnijoj i otpornijoj Evropi – rekla je Von der Leyen, navela je Evropska komisija u saopštenju.

Samit je osmi put okupio šefove vlada i država Zapadnog Balkana i njihove kolege iz devet EU zemalja, visoke predstavnike EU i Velike Britanije sa namjerom unapređenja njihove regionalne saradnje i njihove evropske integracije, a domaćin sastanka bila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Iz EU učestvovali su Ursula von der Leyen i komesar za proširenje Oliver Varhelyi, prenose agencije.

Predstavnici EK ponovo su jučer potvrdili svoju posvećenost da sarađuju i podrže region Zapadnog Balkana tokom njegovog postpandemjskog oporavka kroz Ekonomski i investicioni plan s usmjerenjem na zelenu i digitalnu tranziciju, održivu energiju, digitalnu infrastrukturu, razvoj poslovnog sektora i ljudskog kapitala uključujući mlade, navodi se u saopštenju.

(Vijesti.ba)

Komentariši