U ‘Kući dobrih tonova’ djeca iz Srebrenice grade budućnost

Cilj udruženja je osposobiti mlade da budu pokretači pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

Cilj je kroz obrazovne, kulturne i aktivističke aktivnosti razviti i promovirati interkulturalne i demokratske vrijednosti (Ustupljeno Al Jazeeri)
Cilj je kroz obrazovne, kulturne i aktivističke aktivnosti razviti i promovirati interkulturalne i demokratske vrijednosti (Ustupljeno Al Jazeeri)

Jasmin Alibegović 04 Jul 2021

Udruženje “Kuća dobrih tonova” realizira projekte podrške procesima edukacije, pomirenja i kreiranja boljeg društvenog ambijenta za djecu i mlade u Srebrenici i Bosni i Hercegovini. Osnovano je 2011. godine na načelima multietničnosti, a njegova misija je da obrazuje djecu i mlade, rukovodeći inovativne obrazovne, kulturne i umjetničke projekte, koristeći savremenu nastavnu metodologiju, što u konačnici ostavlja pozitivan utjecaj na zajednice u kojima djeluje.

Cilj “Kuće dobrih tonova” je kroz obrazovne, kulturne i aktivističke aktivnosti razviti i promovirati interkulturalne i demokratske vrijednosti, međugeneracijski i interetnički dijalog i razumijevanje kod djece i mladih te ih osposobiti da budu pokretači pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini.

Po metodama rada ‘Hora bečkih dječaka’

“Mi smo već aktivni više od deset godina i realizirali smo mnogo regionalnih i svjetskih projekata. Iza nas je više od 200 koncerata širom Evrope, mnoge saradnje s velikim organizacijama, kao što su ‘El Sistema’ i ‘Hor bečkih dječaka’, a također organizirali smo i humanitarne projekte te mnogo drugih aktivnosti.  Međutim, ono na šta smo najviše ponosi jeste da je kroz naše programe prošlo na hiljade mladih ljudi, da smo stekli povjerenje zajednice te uspostavili platformu za emocionalni i socijalni razvoj mladih, gdje ih educiramo i potičemo da slobodno razmišljaju, zaštite svoje stavove i njeguju svoju individualnost”, kaže Ismar Porić, generalni menadžer i umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova”.

Dodaje da su aktivnosti “Kuće dobrih tonova” raspoređene u šest programa, od kojih su najzastupljeniji muzički i obrazovni, odnosno edukacijski.

“Naši projekti su inovativni i inkluzivni te ih kreiramo zajedno sa stručnjacima iz različitih oblasti. Pored naših obrazovnih programa, najpopularniji je muzičko-umjetnički program, gdje imamo najviše polaznika. Aktivnosti muzičkog programa su osmišljene tako da djeci i mladima omoguće kvalitetno muzičko obrazovanje, zasnovano na savremenim metodama direktora ‘Hora bečkih dječaka’ profesora Geralda Wirtha. Muzički program uključuje višesatna zajednička vježbanja, putovanja i koncerte i funkcionira kao platforma na kojoj se mladi međusobno zbližavaju i upoznaju s drugim kulturama i kulturnim identitetima. Također, kroz naše programe djeca i mladi razvijaju svoje socijalne i individualne identitete, uče biti dio grupe i funkcionirati samostalno, stiču vještine kako da žive najbolje verzije sebe i daju najbolje od sebe zajednici i od zajednice uzimaju ono što će pomoći njihovom razvoju”, navodi Porić.

Ističe da “Kuća dobrih tonova” s mladima u Srebrenici radi na globalnim pitanjima, čemu su dokaz i brojne međunarodne saradnje i nagrade.

Djeca se uče nositi s pritiskom odrastanja

“Prije šest godina osvojili smo glavnu nagradu ‘Filipin anđeo’ u Njemačkoj za kampanju ‘Kad se srca slože’, koja je prikupljala sredstva za pomoć žrtvama velikih poplava tokom 2014. godine u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, gdje smo prikupili 10.000 eura za obnovu poplavljenih škola u regiji. Također, 2017. godine uručena nam je prestižna američka nagrada ‘Top achievementin music’, koju dodjeljuje ‘Global Music Award’ za pjesmu Love People, a koju je pripremio hor ‘Kuće dobrih tonova’, zajedno sa 15 drugih horova i hiljadu djece iz čitavog svijeta, čime je ova pjesma postala globalna dječja himna. Izdvojio bih i nagradu za međukulturalno dostignuće 2018. godine, koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i vanjske poslove Austrije”, govori generalni menadžer i umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova”.

Tvrdi da su djeca iz Srebrenice i okolnih mjesta tokom odrastanja pod velikim pritiskom te se – niti kriva niti dužna – moraju naučiti nositi s tim problemom.

“Naša organizacija je tu da djeci i mladima iz srebreničke regije omogući pristup kvalitetnim edukativnim, kulturnim, umjetničkim i zabavnim sadržajima, koje se  kreiraju prema njihovim potrebama i interesima. Kreirani edukativno-kulturno-umjetnički prostor je poligon za razmjenu vrijednosti kulturnih, demokratskih, prepoznavanje različitosti i uživanje u bogatstvu susreta s drugim i drugačijim. Uz sve probleme koji su specifični za Srebrenicu, svjedoci smo da su rasizam, ksenofobija, homofobija u čitavom svijetu u ekspanziji, tako da svijet postaje sve opasnije mjesto za mlade i oni moraju dobivati vještine da bi se nosili s tim pojavama. Zato mi, pored naših muzičko-umjetničkih aktivnosti, imamo škole medijske pismenosti kako bi mladi naučili na koji način selektirati informacije te razviti kritičko mišljenje”, naglašava Porić.

Kvalitetni programi spajaju sve ljude

Napominje da imaju veoma dobru saradnju i s roditeljima djece i mladih koji su uključeni u aktivnosti “Kuće dobrih tonova”.

“Što su roditelji više uključeni, i djeca će biti uključena. Mi smo razvili takav koncept da su svi uključeni, a veoma smo ponosni i na to što imamo funkcionalno vijeće roditelja, jer nam je bitno da i roditelje uvedemo u naše programe i da zajedno s njima kreiramo sadržaje za našu, odnosno njihovu djecu. Imamo podršku cijele lokalne zajednice i ovo je dokaz je da kvalitetni programi mogu spojiti sve ljude kad je imperativ napredak, edukacija, budućnost i ne samo kod djece, nego i čitave lokalne zajednice”, kaže Porić.

Poručuje da je misija “Kuće dobrih tonova” da mladima omogući pristup kvalitetnim znanjima, vještinama i sadržajima koji su zasnovani na principima univerzalnih društvenih vrijednosti i poštovanja.

“Svi smo mi dužni poticati njihov kulturni razvoj i davati mladim ljudima alate za aktivno učešće u društvu, jer tako najbolje proširujemo prostor za rekonstrukciju društvenih, kulturnih i moralnih vrijednosti novih generacija. Naša vizija jeste da ‘Kuća dobrih tonova’ postane regionalna platforma za komunikaciju i edukaciju mladih ljudi”, apostrofira generalni menadžer i umjetnički direktor “Kuće dobrih tonova”.

Saradnja s partnerima iz drugih gradova

Prema njegovim riječima, dugoročni plan “Kuće dobrih tonova” podrazumijeva saradnju s resursnim centrima, partnerima, organizacijama u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i regiji.

“Organizacije partneri iz drugih gradova će imati priliku kvalitetno se upoznati s našim konceptom, preuzeti model rada i primijeniti ga u svojoj sredini. Naša kuća će osigurati razmjenu mladih na državnom nivou, a edukacija i aktivnosti u kojima budu učestvovali će biti prema konceptu koji smo razvili u Srebrenici. Ovakav pomak bi značio i veću uključenost mladih u projektne sadržaje, ali bi i pomogao kod skeniranja njihovih potreba i interesa, što se može ugraditi u dugoročne strategije razvoja i saradnje mladih na državnom nivou. Saradnja s partnerima iz drugih gradova će podrazumijevati i koncertne aktivnosti, filmske projekcije, festivale, obuku osoblja, obilazak i promociju lokalnih resursa. Razmjena ovog tipa bi značila veću uključenost mladih u probleme i prednosti s kojima žive njihovi vršnjaci drugdje. Takvo iskustvo bi im doprinijelo bržem rješavanju problema s kojima se susreću u svojoj sredini”, zaključuje Ismar Porić.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši