Stanišić i Simatović kao visoki zvaničnici Srbije doprinijeli zločinu

Stanišić i Simatović kao visoki zvaničnici Srbije doprinijeli zločinu

Foto: Arhiv

Povodom današnje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, tužilac Serge Brammertz je kazao da je napravljen korak naprijed, te se zahvalio svima koji su učestvovali u postupku. Podsjetio je da postoji na hiljade osumnjičenih na ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još treba procesuirati.

– Današnja osuđujuća presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je korak naprijed u osiguravanju odgovornosti lica najodgovornijih za zločine počinjene tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao visoki zvaničnici Službe državne bezbjednosti Republike Srbije, Stanišić i Simatović su doprinijeli činjenju zločina od strane paravojnih snaga i drugih naoružanih grupa u ostvarivanju kampanja etničkog čišćenja protiv nesrpskog stanovništva.

Iskoristio bih ovu priliku da izrazim zahvalnost Tužilaštva žrtvama i svedocima koji su učestvovali u ovom postupku. Njihova spremnost da istupe i svjedoče protiv onih koji su im nanijeli nepravdu svjedoči o njihovoj hrabrosti kao i o važnosti pravosudnog postupka.

Tužilaštvo naglašava da, iako je ovo poslednje prvostepeno suđenje održano u Hagu, i dalje postoji na hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije koje još uvijek treba procesuirati. Nastavit ćemo intenzivne napore na pružanju podrške i pomoći kolegama u nacionalnim tužilaštvima kako bismo osigurali da se postigne više pravde za veći broj žrtava – rekao je Brammertz.


(Vijesti.ba)

Komentariši