Bivši šefovi srpske tajne policije osuđeni u Hagu na po 12 godina zatvora

Stanišić i Simatović na izricanju prvostepene presude u Hagu, 30. jun 2021.

Stanišić i Simatović na izricanju prvostepene presude u Hagu, 30. jun 2021.Podijelite

Sažetak

  • Prvostepenom presudom, bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović su osuđeni na po 12 godina zatvora.
  • Osuđeni su za podržavanje i pomaganje ubistava, deportacije i progona u opštini Bosanski Šamac u Bosni i Hercegovini u proleće 1992. godine.
  • Zločine nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu počinile su srpske snage, uz pomoć paravojnih formacija. U zločinima je učestvovala specijalna jedinica Srbije “Crvene beretke”, pod kontrolom Simatovića i Stanišića.
  • Ovo je prvi put da je sud u Hagu utvrdio odgovornost zvaničnika Srbije za neki od ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.
  • Sud je utvrdio da su Stanišić i Simatović znali za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih delova teritorija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Međutim, nije dokazano da su njih dvojica bili deo tog zločinačkog poduhvata.
  • Presudu je izreklo tročlano sudsko veće na čijem je čelu sudija Barton Hol sa Bahama.
  • Na prvostepenu presudu i tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.
  • Presuda je izrečena nakon ponovljenog suđenja. U prvom postupku Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni krivice, a nakon toga je naloženo ponavljanje postupka.
  • Optužnica je Simatovića i Stanišića teretila za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.
  • Tužilaštvo tvrdi da su Stanišić i Simatović stajali iza zloglasnih ratnih formacija – “Crvenih beretki”, Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana, poznatije kao “Tigrovi” i “Škorpiona”, koji su počinili teške zločine tokom ratova devedesetih.
  • Suđenje Stanišiću i Simatoviću je najduži postupak u istoriji suda u Hagu.

Hvala što ste sa nama pratili izricanje prvostepene presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću pred sudom u Hagu. Blog zatvaramo retrospektivom suđenja dvojici bivših čelnika Službe državne bezbednosti Srbije:

Stanišić i Simatović krivi za pomaganje ratnih zločina

Istražitelj koji je ispitivao Stanišića i Simatovića: Teško dokazati podršku srpskih službi paravojnim formacijama

“Jasno je da su paravojne formacije imale podršku sprskih tajnih službi, odnosno struktura koje su kontrolisali Jovica Stanišić i Franko Simatović. Sud nije mogao u svim tačkama da potvrdi vezu između njih dvojice i paravojnih jedinica, ali jeste potvrdio zločine koje su počinjeni. Ono što smo znali i ono što može da bude dokazano na sudu, su ipak dve različite stvari”, rekao je za Radio Slobodna Evropa Vladimir Dzuro, nekadašnji član istraživačkog tima Haškog tribunala.

Vladimir Dzuro je češki policajac koji je kao deo istražnog tima Haškog tribunala, odmah po padu režima bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, došao u Srbiju i u periodu od 2000. do 2003. godine u više navrata ispitivao Jovicu Stanišića i Franka Simatovića.

Dzuro, koji je autor knjige “Istraživač: Demoni Balkanskih Ratova (The Investigator: Demons of the Balkan War)”, u razgovoru za RSE objašnjava da je naročiti izazov u njegovom radu bila činjenica da je istraživao pripadnike tajnih službi o ratnim zločinima u trenutku dok je državni aparat koji ih je stvorio još uvek imao moć.

Ceo intervju pročitajte ovde:PROČITAJTE I OVO:Istražitelj koji je ispitivao Stanišića i Simatovića: Teško dokazati podršku paravojnim formacijama

Vulin: Sud u Hagu napravljen da sudi Srbima

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin izjavio je nakon presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću da je sud u Hagu “napravljen da bi sudio Srbima, a ne istini”.

“Zanimljiv je mehanizam kako to rade, kada su (bivšeg hrvatskog generala Antu) Gotovinu osudili za zločine u Oluji, sledeća presuda je bila da je nevin, a kada Srbe označe nevinim, sledeća presuda je da su krivi. Haški tribunal je napravljen da bi sudio Srbima, odnosno da bi sudio Srbiji”, rekao je Vulin za televiziju Pink i dodao da je to “zajednički stav” i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i njega lično.

Prema oceni Vulina, sud u Hagu je svojim presudama “dodatno posvađao” balkanske narode.

To je prva reakcija zvaničnika Srbije na presudu Stanišiću i Simatoviću.

Kako su na presudu reagovali predstavnici udruženja žrtava rata, kao i mirovni aktivisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pročitajte u analizi RSE:PROČITAJTE I OVO:Presuda Simatoviću i Stanišiću potvrdila ulogu Srbije u ratovima u Hrvatskoj i BiH

Komentariši