Bh. operateri o ukidanju roaminga: Probleme može stvoriti samo internet

Bh. telecom će internet ukidati po potrošnji dopuštene količine, Eronet će ga usporiti, dok će Mtel obavještavati o mogućim višim troškovima.

Razlika kod bh. operatira ima, a one se uglavnom odnose na korištenje interneta u ostalim obuhvaćenim zemljama
Razlika kod bh. operatira ima, a one se uglavnom odnose na korištenje interneta u ostalim obuhvaćenim zemljama

Muamer Tanović30 Jun 2021

Od četvrtka, roaminga između Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije više neće biti, prema dogovoru još iz 2019. godine koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana.

To znači da će cijene po kojima su korisnici u državama Zapadnog Balkana razgovarali, slali poruke i koristili mobilni internet u domaćem saobraćaju, od 1. jula biti na snazi i kada budu na putovanjima u nekoj od preostalih pet država, bez dodatnih visokih troškova uzrokovanih dosadašnjim korištenjem telefona u roamingu.

Šta to znači za građane Bosne i Hercegovine, provjerili smo sa tri operatera koja djeluju na tlu te zemlje, kompanijama BH Telecom, HT Eronet i Mtel, čiji će korisnici, sasvim sigurno, u početnoj fazi sigurno i dalje strepiti za svoje račune kada budu u drugoj državi Zapadnog Balkana, u nedoumici na šta se tačno ukidanje roaminga odnosi.

Iz ponuđenih odgovora, razlika ima, no, one se uglavnom odnose na korištenje interneta, odnosno, količinu interneta koju će moći koristiti po domaćim tarifama.

Manje dostupnog interneta

Prema onome što nam je rečeno iz kompanije BH Telecom, korisnici te mreže na putovanjima u preostalih pet zemalja regije Zapadnog Balkana neće morati brinuti hoće li pri korištenju telefonskih i internetskih usluga biti izloženi dodatnim troškovima.

Iz korisničke službe BH Telecoma kažu da će se ograničenja odnositi samo na internet, ali da će, u praksi biti nemoguće da se načini veći trošak.

„U zemljama inostranstva koristit će se minute iz osnovnog paketa. Ako, primjera radi, imate povećan saobraćaj, razlika ostaje za korištenje pri povratku u BiH, a u inostranstvu će se trošiti minute iz osnovnog paketa. Recimo, ako imate ugovor od 800 minuta, u inostranstvu ćete koristiti 500“, rečeno nam je iz BH Telecoma.

Kada je riječ o korištenju interneta, on neće biti dostupan u istoj količini kao i u BiH.

„Nećete dobiti svu količinu, nego dio, a to zavisi od paketa. Za inostranstvo ćete imati jedan dio, a drugi će vam ostati po povratku u BiH. Kada u nekoj od ostalih zemalja regije potrošite dio namijenjen za to, pristup internetu će automatski biti obustavljen kako ne bi došlo do povećanih troškova“, objašnjavaju uz napomenu da će korisnici dobiti upozorenje na to.

Iz kompanije Mtel, potvrđeno nam je da će novi režim važiti od sutra. No, dok će cijene razgovora i SMS poruka ostati iste kao u matičnoj zemlji, prema cijenama iz korištenog paketa usluga, naglašavaju da sa prenosom mobilnih podataka ipak treba biti oprezan kako ne bi došlo do nepotrebnih neprijatnosti po korisnika.

„Kada je riječ o raspoloživim minutama razgovora i SMS porukama, one će ostati iste kao u BiH, zavisno od paketa koji korisnik posjeduje. No, kada je riječ o internetu, raspoloživa količina bit će manja nego u BiH“, rekla nam je operaterka iz Mtela.

Upozorenje za isključenje interneta

„Korisnik Mtela u inostranstvu će po potrošnji 90 posto raspoloživog interneta dobiti upozorenje o datoj potrošnji. Ukoliko se to desi, najbolje je isključiti prenos mobilnih podataka ili dokupiti internet“, dodala je.

Ukoliko količina potrošenog interneta kod korisnika Mtela pređe dopušteni nivo, rekla nam je, u tom slučaju će doći do prekomjerne potrošnje. Naknadnog upozorenja kojim bi se korisniku dalo do znanja da je na snagu stupio obračun po ranijim roaming tarifama, iz Mtela neće biti, kaže.

„Zato ćemo našim korisnicima sugerisati da, čim dobiju upozorenje o potrošenih 90 posto interneta koji im je na raspolaganju, isključe internet, jer će u tom slučaju njihov račun biti mnogo viši“, rekla nam je.

Kada je riječ o HT Eroneta, iz te kompanije tvrdi da se korisnicima njihovih usluga iz Bosne i Hercegovine neće dešavati da u nekoj od preostalih pet zemalja Zapadnog Balkana, budu izloženi višim tarifama.

„Roaming regulacija se počinje primjenjivati 1.7., na način da se cijene u roamingu između zemalja Zapadnog Balkana naplaćuju prema cijenama u tarifi ili opciji korisnika dok se nalaze u BiH. Regulativa se odnosi na pozive, slanje SMS-ova i korištenje podatkovnog prometa tijekom povremenih putovanja u zemlje Zapadnog Balkana“, navedeno je u odgovoru na upit koji smo poslali u HT Eronet.

Kada je riječ o mobilnim podacima, dodali su da će korištenje mobilnog interneta biti identično kao i u BIH.

„Kada dođe do dostizanja limita, internet će usporiti, isto kao u BiH. Dodatnih troškova neće biti“, rečeno nam je.IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši