Bisera Turković se obratila Vijeću sigurnosti UN

Bisera Turković se obratila Vijeću sigurnosti UN

Izvor: N1

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, obratila se Vijeću sigurnosti UN-a. Pozvala je sve da podrže izbor Christiana Schmidta i naglasila da naša zemlja nije spremna da se OHR zatvori.

“Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika, ali nažalost taj dan još nije stigao. Kao što znate, više puta je rečeno da Plan 5+2 je donesen 2008. godine. Tada su određeni zahtjevi koje bh. vlasti moraju zadovoljiti. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, moramo još puno toga uraditi. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proes prenosa odgovornosti na izabrane zvaničnike BiH je važan, ali to se mora uraaditi u pravo vrijeme kada se zadovolje dogovoreni preduslovi. Politička situacija u zemlji, naročito u proteklih šest mjeseci, zahtijeva akcije”, kazala je Turković.

Turković Vijeću sigurnosti UN: “Kolektivna imunizacija BiH” nije završena

Istakla je kako smo prošle godine obilježili 25 godina mirovnog sporazuma, ali da se mora nastaviti jačanje institucija na državnom nivou i kompetencijam koje su u skladu s Ustavom BiH.

“Neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i to je nažalost tako, ali naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana. I da se nosi s izazovima koje očekujemo. PIC je 27. maja imenovao noovog visokog predstavnika koji treba preuzeti obaveze 1. augusta. Pozivam članice Vijeća za provedbu mira da nastave s podrškom važnom radu visokog predstavnika. Izuzetno je važno da OHR nastavi sa djelovanjem, s građanima i institucijama BiH i međunarodnom zajednicom čime se osigurava napredak BiH koja želi postati demokratska, prosperitetna zemlja na putu ka euroatlantskim integracijama. Dozvolite mi da zaključim izjavu medicinskom terminolgijom – kolektivna imunizacija BiH, bh. političkog pravnog sistema nije još završena. Ako obustavimo potupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina. Izlažemo se velikom riziku nove infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti. U svim našim naporima da zaustvimo širenje virusa moramo se zajednnički boriti”, poručila je Turković.

Komentariši