Jedna od najljepših bajki sa sportskih terena

Još jedna velika pobjeda, još jedna potvrda da Bosna i Hercegovina ima čime da se ponosi. U utakmici za plasman pala je i vrlo kvalitetna reprezentacija Švedske, a Bosni i Hercegovini je otvoren put na Mundobasket.

“Nikad ne odustajemo, borimo se do kraja, i ovo je za našu Bosnu i Hercegovinu i za sve ljude, za naše navijače koji žive u BiH i inostranstvu, i koji su bili sa nama i podržavali nas svih ovih dana. Ova pobjeda je za vas. Bosna i Hercegovina je na Svjetskom prvenstvu”, izjavio je selektor Goran Lojo.

Posljednja utakmica Zmajica na Evropskom prvenstvu bila je još jedno remek djelo Jonquel Jones, Milice Deure, Nikoline Babić, Nikoline Džebo, Miljane Džombete, Melise Brčaninović i svih ostalih djevojaka koje sa klupe predvodi selektor Lojo.

Naročito je Jones, najistaknutija kandidatkinja za MVP-ja cijelog prvenstva bila raspoložena i danas, sa 34 poena i 19 uhvaćenih skokova. Za nju je ovo prvi Eurobasket, a impresije su više nego pozitivne.

Užitak za gledati

“Došle smo i ostvarile mnogo više od onoga što je bilo ko očekivao od naše male zemlje. Imam mnogo prvih prekrasnih impresija i iskustava zbog količine ponosa i nivoa igre u ekipi. Sretna sam što sam dio toga”, rekla je Jonquel Jones.

Ženska reprezentacija Bosne i Hercegovine zadala je tešku zadaću kolegama iz muške selekcije, koji će svoje prvenstvo igrati za oko 14 mjeseci. Svjestan je toga i selektor Vedran Bosnić.

VEZANE VIJESTI

Rusija savladala Španiju, “Zmajice” su peta reprezentacija Evrope!

Pismo Marice Gajić i bh. košarkašica navijačima i građanima ali i političarima

Jonquel Jones poslala poruku navijačima: hvala vam, osjećam vašu ljubav (VIDEO)

Lojo: Historijski uspjeh za našu državu

“Bilo je stvarno užitak njih gledati. Kako ih gledate onda razmišljate o tome da se što bolje pripremite i da, iako je to Evropsko prvenstvo za skoro 14 mjeseci, da već sad radi adrenalin za te neke prve utakmice u septembru 2022.”

Cjelokupna javnost u Bosni i Hercegovini također nije krila oduševljenje zbog ostvarenog uspjeha naših košarkašica, koje nisu ni imale svoju selekciju unazad pet godina, a danas su jako blizu krova Evrope. Među stotinama reakcija na društvenim mrežama, našla se i jedna posebno dirljiva. Bila je to reakcija Razije Mujanović, koja je veliki uspjeh reprezentacije posvetila svom pokojnom treneru Mihajlu Vukoviću.

“Za Valensiju me vežu posebne emocije, ovdje se osjećam kao kod kuće. Ovdje smo moj pokojni trener Miki i ja ispisali historiju ženske košarke. Sinoć sam sanjala da je na tribinama i da nas gleda. Ova pobjeda je za tebe treneru i za sve vas koji nas pratite od prvog dana”, rekla je Razija Mujanović.

Čestitke i od protivnika

Bosna i Hercegovina ispisala je najljepšu priču Evropskog prvenstva, a to su na kraju morali priznati i naši današnji protivnici.

“Čestitam Bosni i Hercegovini. Igrale su sjajnu utakmicu i sjajan turnir, sa jakom voljom za pobjedu. Imaju Jonquel Jones, koja je superzvijezda. Volim reći da je ona savremena superzvijezda, igra u u postu i licem prema košu, ima atletske sposobnosti i želi se poboljšavati svakog dana”, rekao je Marco Crespi, selektor Švedske.

Košarkašice Bosne i Hercegovine sutra se vraćaju u domovinu, a u gradskoj vijećnici grada Sarajeva u 13 sati bit će im upriličen svečani doček. Bit će to i zvaničan kraj jedne od najljepših bajki sa sportkih terena.

Komentariši