EU odobrila pomoć Turskoj od tri milijarde eura za izbjeglice

Turska je hladno reagirala na plan, rekavši kako je to put za Evropljane da ‘osiguraju vlastiti mir i sigurnost’.

Znatno više od milion migranata ušlo je u EU u 2015. godini, od kojih su mnogi bježali pred sukobima u Siriji i u Iraku (EPA)
Znatno više od milion migranata ušlo je u EU u 2015. godini, od kojih su mnogi bježali pred sukobima u Siriji i u Iraku (EPA)

26 Jun 2021

Čelnici Evropske unije dali su zeleno svjetlo za planove da se Turskoj pruži još tri milijarde eura tokom narednih nekoliko godina kako bi pružila dodatnu pomoć sirijskim izbjeglicama na svojoj teritoriji i da pomogne toj zemlji u jačanju granične kontrole.

“To su dodatna sredstva vrijedna tri milijarde eura, i nakon toga sredstva za Liban i Jordan”, izjavila je novinarima njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kazala je da će plan, koji je sačinila izvršna Evropska komisija, “uskoro biti podržan”, prenosi Fena.

Turska je hladno reagirala na plan, rekavši kako je to put za Evropljane da “osiguraju vlastiti mir i sigurnost”.

Sporazum sa EU

Znatno više od milion migranata ušlo je u EU u 2015. godini, od kojih su mnogi bježali pred sukobima u Siriji i u Iraku. Prolasci ljudi kroz Tursku preopteretili su kapacitete na grčkim otocima, izazivajući jednu od najvećih kriza ikada u EU.

Kako bi uvjerio Tursku da zaustavi ljude koji napuštaju njenu teritoriju, 27-člani blok ponudio je Ankari pomoć od šest milijardi eura za sirijske izbjeglice i perspektivu pregovora o članstvu u EU po brzom postupku, te bezvizni režim kroz Evropu za njene građane.

Brojke migranata brzo su opale na relativno podnošljive cifre, i EU je nestrpljiva da ažurira sporazum.

Gotovo četiri miliona izbjeglica

Razgovori o članstvu u stanju su mirovanja i Turska još nije ispunila nekoliko kriterija za bezvizni režim za njene građane, ali je Evropska komisija uručila veći dio sredstava i platit će ostatak dok se ugovori zaključe.

Pored toga, ona je pružila dodatnih pola milijarde eura za izbjeglice u Turskoj u ovoj godini.

Procjenjuje se da Turska sada pruža gostoprimstvo za oko 3,7 miliona izbjeglica iz sukoba u Siriji, Libanu i Jordanu.

Turska je, međutim, veliki izvor brige za EU, posebno zbog spornih radova na eksploataciji morskih resursa u istočnom Mediteranu koji su pojačali napetosti s članicama EU Grčkom i Kiprom, prenosi AP.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši