Glasanje EPP-a razotkrilo razmjere debakla Hrvatske, prilika za probosanske stranke

Glasanje EPP-a razotkrilo razmjere debakla Hrvatske, prilika za probosanske stranke

Glasanje EPP-a razotkrilo razmjere debakla Hrvatske, prilika za probosanske stranke

Poraz Hrvatske

U samo desetak dana juna Evropski parlament i NATO savez srušili su godine lobiranja hrvatske diplomatije da u svaki pokušaj reformi u BiH ubace koncept konstitutivnih naroda.

Golemi diplomatski debakl Hrvatske krenuo je usvajanjem zajedničke Deklaracije NATO samita, u koju su države najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu odbile spomenuti konstitutivne narode u BiH. Debakl je okončan tako što je Evropski parlament uvjerljivom većinom glasova odbacio sve amandmane koje su na tekst Prijedloga rezolucije o BiH dali zastupnici Hrvatske. Svi su se ticali termina “konstitutivnosti naroda” te presude u slučaju “Ljubić”.

O pravim razmjerama današnjeg poraza u Evropskom parlamentu najbolje govori činjenica da je premijer Hrvatske Andrej Plenković uoči glasanja o rezoluciji tvdio kako je od izvjestioca za BiH Paula Rangela doznao da Evropska pučka sranka (EPP) podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima. Ipak, rezultati glasanja govore da je protiv rezolucije glasalo samo 5 zastupnika EPP-a, uključujući HDZ-ove zastupnike.


Pojedini opozicioni bh. političari, ubirući jeftine poene, zajdeljivo će poručiti kako je vrijeme da se prestanemo radovati porazu hrvatske diplomatije u nedostatku svojih pobjeda. No, ta konstatacija apsolutno ne stoji. Poraz Hrvatske itekako je i važna pobjeda Bosne i Hercegovine.

Naime, uporedo sa višegodišnjim lobiranjem Hrvatske za zaostale, pravaziđene, etničke prijedloge HDZ-a BiH trajala je i konstantna borba rijetkih političkih snaga, pojedinaca i rijetkih medija, koji su stvari nazivali pravim imenom i ukazivali da su zahtjevi HDZ-a u suprotnosti sa evropskim i civilizacijskim standardima, te da je na djelu nedopustiva diktatura političke manjine nad demokratskom većinom u BiH. Također, olako se zaboravlja da su probosanski zvaničnici na sve ove anomalije uporno i strpljivo upozoravali na svim važnim adresama od Brisela, preko Berlina do Washingtona, dok su na domaćem terenu trpjeli udarce političkih protivnika.

Upravo na tom primjeru u vodu pada teza o “tri strane” koje drže građane kao taoce sopstvenih interesa. Nakon što je politika Milorada Dodika već odavno prepoznata takvom, danas su najmoćnije zapadne demokratije upravo takvom označile i politiku lidera HDZ-a BiH Dragan Čović, koji služeći se principom konstitutivnosti, kroz domove naroda blokira cjelokupan parlamentarni život i normalno funkcionisanje institucija vlasti zarad sopstvenih interesa.

Probosanske stranke su prije ravno tri godine zauzele zajednički stav u odnosu na prijedloge HDZ-a. Tada su lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a dobili nedvosmislenu podršku međunarodne zajednice u usaglašenom stavu o nužnosti reduciranja ovlasti Doma naroda FBIH.

Na ovu činjenicu i neophodnost probosanskog konsenzusa važno je podsjetiti upravo danas, kada u EU i NATO-u postoji jasan konsenzus u odbijanju retrogradnih politika HDZ-a.

Sada su probosanske stranke u prilici da usaglase stavove i iskoriste ukazanu priliku.

(Vijesti.ba)

Džaferović: Zvanični Zagreb se treba dobro zamisliti nakon rezolucije

Džaferović: Zvanični Zagreb se treba dobro zamisliti nakon rezolucije

Foto: Arhiv

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je danas usvajanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine u 2019. i 2020. godini te zahvalio izvjestiocu Evropskog parlamenta Paolu Rangelu koji je napravio kvalitetan tekst Izvještaja.

– Od najveće moguće važnosti su poruke evropskom putu Bosne i Hercegovine, u jako delikatnom trenutku kada je riječ o perspektivi proširenja Evropske unije. Jako je dobro što je BiH dobila vjetar u leđa od Evropskog parlamenta za dalju realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije – dodao je.

Druga ključna poruka današnjeg glasanja je, kaže Džaferović, odbijanje Evropskog parlamenta da uvrsti amandmane zastupnika iz Republike Hrvatske, kojim se u tekst Rezolucije pokušala unijeti retorika etničkih podjela.

Nakon odbijanja NATO-a na proteklom samitu da uvrsti slične formulacije u svoju deklaraciju, ovo je druga po redu važna poruka, nakon koje bi zvanični Zagreb trebao dobro da se zamisli i da počne mijenjati politiku prema Bosni i Hercegovini, stava je.

– Hrvatska i Bosna i Hercegovina trebaju da sarađuju, na principu međusobnog uvažavanja i bez paternalizma, a svaki pokušaj Zagreba da nameće rješenja Bosni i Hercegovini završit će neuspjehom i bespotrebnim srozavanjem ugleda Republike Hrvatske – naglasio je Džaferović.

Ističe da bi ovo trebala biti jasna poruka i svima onima, koji pokušavaju iznuditi izmjene Izbornog zakona s ciljem dalje etno-teritorijalne podjele Bosne i Hercegovine, jer očigledno je da takav koncept nema podršku demokratske većine ni u Evropi ni u Bosni i Hercegovini.

– Bosna i Hercegovina treba da reformira svoj Ustav i zakone na temelju presuda Evropskog suda za ljudska prava i preporuka Evropske komisije kako bi se otklonila diskriminacija i osigurala ravnopravnost svih građana u svakom dijelu zemlje – zaključio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.(Vijesti.ba / FENA)

HDZ razočaran izvještajem o BiH: Zbunjujuća poruka EU

HDZ razočaran izvještajem o BiH: Zbunjujuća poruka EU

Foto: Agencije

Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, stoji, uz ostalo, u izjavi Kluba HDZ-a unutar Europske pučke stranke.

Dodaje se kako je u nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća.

Nažalost, nadalje se navodi, “nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća”.

– Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma – ističe se u izjavi Kluba HDZ-a.

 – Nastavljamo podržavati napore Komisije, visokog predstavnika Borrella i veleposlanika Sattlera, koji su zajedno sa svojim američkim kolegama uključeni u pronalazak napretka u potrebnoj izbornoj reformi. Pozdravljamo njihovu predanost i nadamo se da će uskoro biti pronađeno rješenje koje će omogućiti jednaku političku zastupljenost tri konstitutivna naroda na svim razinama – dodaje se.

Europski parlament glasovao je danas o godišnjem izvješću o Bosni i Hercegovini, u kojem se ocjenjuje napredak zemlje i izazovi prema europskim integracijama. Članovi hrvatske delegacije unutar Europske pučke stranke (EPP / HDZ), Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasovali su protiv konačnog teksta izvješća, jer ne sadrži pojam konstitutivnih naroda.

Svi zastupnici Europske pučke stranke podržali su amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan zastupnik iz Kluba Renew, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.


(Vijesti.ba / FENA)

SDA: Odbacivanje amandmana iz Hrvatske jasna poruka za budući pravac

SDA: Odbacivanje amandmana iz Hrvatske jasna poruka za budući pravac

Foto: Arhiv

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Evropskog parlamenta o usvajanju Izvještaja o Bosni i Hercegovini.

– Naročito važnom smatramo čvrstu podršku Parlamenta evropskoj integraciji Bosne i Hercegovine, te poziv Evropskom vijeću da podrži evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine odobaravanjem kandidatskog statusa, navode iz SDA.

Ističu činjenicu da je dominantna većina zastupnika u Evropskom parlamentu prepoznala potrebu usklađivanja ustavnog okvira i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa evropskim demokratskim standardima.

– Odbacivanje amandmana parlamentaraca iz Hrvatske i evropskih ultradesničarskih stranaka, kojim se od Bosne i Hercegovine traži dodatno produbljivanje diskriminacije u izbornom procesu i nametanje standarda koje je Evropa davno odbacila, jasna je poruka u kojem pravcu se buduće reforme Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini trebaju kretati, kažu iz SDA i zaključuju:

– SDA ponavlja bezrezervnu opredijeljenost za evropski put Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva i ispunjavanje prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te postupno preuzimanje evropske pravne stečevine i svih obaveza na tom putu.(Vijesti.ba)

Komentariši