Predsjednik Skupštine Crne Gore: Dodik sam sebe proglasio nepoželjnim

Aleksa Bečić je poručio predsjedavajućem Predsjedništvu BiH da je, zbog negativne reakcije na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ‘sam sebi saopštio da je nepoželjan’.

Aleksa Bečić je svoju reakciju objavio na Facebook stranici Demokratske Crne Gore (EPA)
Aleksa Bečić je svoju reakciju objavio na Facebook stranici Demokratske Crne Gore (EPA)

23 Jun 2021

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić reagirao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da oni koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici nisu dobrodošli u bh. entitet Republika Srpska porukom da je Dodik “sam sebi saopštio da je nepoželjan“.

Bečić je to napisao na Facebook stranici Demokratske Crne Gore, čiji je predsjednik, uz tekst Rezolucije, na kojem su posebno uokvirene tačke 3 i 8 tog dokumenta, prenosi Tanjug.

U tački 3 se osuđuje “pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom i hrvatskom narodu za genocid…“, dok se u tački 8 navodi da se tom rezolucijom “najoštrije osuđuju svi zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije i izražava saosjećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice“.

‘Antisrpsko političko pozorište’

Što se tiče ostalih dijelova Rezolucije, u tački 1 se “najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici”, a u narednoj tački 2 se potvrđuje da se “genocid dogodio na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, u kojem je stradalo preko 8.000 bošnjačkih civila”.

Tačkom 4 rezolucije se traži “sankcioniranje negiranja genocida”, a narednom se ukazuje na značaj da “11. juli bude proglašen Danom sjećanja i u Crnoj Gori”.

Dodik je ranije osudio donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu i poručio da u RS-u “nisu dobrodošli“ oni koji su glasali za taj dokument, jer ta njihova odluka predstavlja “direktan udar na RS i srpski narod“.

Rekao je da se Skupština Crne Gore pretvorila u “antisrpsko političko pozorište“.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši