Povjerenica UN-a traži pristup Xinjiangu zbog tretmana Ujgura

Michele Bachelet želi provjeriti navode o ozbiljnom kršenju prava ujgurske manjine.

Michele Bachelet je pod pritiskom zapadnih zemalja da se izbori za pristup Xinjiangu (Reuters)
Michele Bachelet je pod pritiskom zapadnih zemalja da se izbori za pristup Xinjiangu (Reuters)

21 Jun 2021

Povjerenica za ljudska prava Ujedinjenih nacija Michele Bachelet izjavila je da se nada će biti dogovoreni uslovi za posjetu Kini, uključujući i regiju Xinjiang, kako bi se provjerili navodi o ozbiljnom kršenju prava ujgurske manjine.

“Nastavljam razgovarati s Kinom o modalitetima posjete, uključujući bolji pristup ujgurskoj autonomnoj regiji Xinjiang”, rekla je Bachelet u ponedjeljak, otvarajući sjednicu Vijeća za ljudska prava u Ženevi.

„Nadam se da se to može postići ove godine, naročito zato što se i dalje pojavljuju izvještaji o ozbiljnim kršenjima ljudskih prava“, dodala je.

Bachelet je pod pritiskom zapadnih zemalja da se izbori za pristup Xinjiangu, gdje je najmanje milion Ujgura, muslimanske etničke grupe, zatvoren u kampovima u toj provinciji, prema UN-u.

Moguć zločin protiv čovječnosti

Mnogi kritičari, među kojima su i Velika Britanija i SAD, tvrde da im se krše ljudska prava, kroz pritvaranje, prisilni rad, mučenje, prisilnu sterilizaciju i odvajanje od porodice.

Amnesty International i Human Rights Watch su ove godine objavili izvještaje u kojima stoji da se antiujgurske prakse u Xinjiangu mogu nazvati zločinom protiv čovječnosti.

Peking odbacuje optužbe i tvrdi da su kampovi, zapravo, centri za obučavanje, formirani u cilju borbe protiv religioznog ekstrmizma i jačanja ekonomskog razvoja regije.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši