Raisi: SAD je prekršio nuklearni sporazum iz 2015.

Zahtijevam od Sjedinjenih Američkih Država da se vrate posvećenosti sporazumu, rekao je novoizabrani iranski predsjednik.

Ebrahim Raisi na održao prvu konferenciju za novinare od kako je u petak pobijedio na izborima (EPA)
Ebrahim Raisi na održao prvu konferenciju za novinare od kako je u petak pobijedio na izborima (EPA)

21 Jun 2021

Novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Američke Države prekršile nuklearni sporazum iz 2015. godine i da Evropska unija nije ispunila svoje obaveze.

“SAD i EU trebaju ispuniti svoja obećanja u okviru sporazuma”, rekao je on u Teheranu, na prvoj konferenciji za novinare od kako je u petak pobijedio na izborima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Zahtijevam od SAD-a se vrati svojoj posvećenosti sporazumu. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute i verificirane od Teherana”, kazao je Raisi.

Dodaje da se Iran u vanjskoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svijetom.

“Nećemo vezati interese iranskog naroda za nuklearni sporazum”, rekao je Raisi.

‘Nema pregovora o raketnom programu’

Poručuje da bi trebao dobiti nagradu za odbranu ljudskih prava, koja je, kako kaže, oduvijek branio, i da su američke sankcije protiv njega zbog navodnog kršenja ljudskih prava izrečene zbog obavljanja dužnosti sudije.

Također je rekao da se o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati.

U Beču se od aprila vode pregovori da bi se razmotrilo kako se Iran i SAD mogu vratiti u nuklearni pakt, koji je Washington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, a zatim ponovo uveo sankcije Iranu.

Zvanični Teheran je nakon toga prekršio ograničenja iz sporazuma u vezi s obogaćivanjem uranija.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši