Košarkašice BiH – ponos naroda u ‘zemlji krvi i meda’- Košarkašice BiH eliminisale Hrvatsku i ušle u četvrtfinale Evropskog prvenstva

Izabranice Gorana Loje danas su u Strazburu, u osmini finala eliminirale selekciju Hrvatske sa 80:69.

Najbolja na terenu bila je bh. reprezentativka Jonquel Jones sa 24 poena, 15 skokova i pet asistencija (FIBA)
Najbolja na terenu bila je bh. reprezentativka Jonquel Jones sa 24 poena, 15 skokova i pet asistencija (FIBA)

21 Jun 2021

Košarkašice Bosne i Hercegovine plasirale su se u četvrtfinale Evropskog prvenstva koje se ovih dana održava u francuskom Strazburu i španskoj Valensiji.

Raspoložena Jones

Izabranice Gorana Loje danas su u Strazburu, u osmini finala eliminirale selekciju Hrvatske sa 80:69 (19:18, 14:18, 19:14, 28:19) i tako izborile mjesto među osam najboljih timova „Starog kontinenta“ kao četvrtfinalni okršaj sa favoriziranim Francuskinjama.

Najbolja na terenu bila je bh. reprezentativka Jonquel Jones sa 24 poena, 15 skokova i pet asistencija. Nikolina Babić je za pobjednika postigla 16 poena, dva manje imala je Miljana Džombeta. Dvocifrena u bh. dresu bila je i Anđela Delić sa 12 poena.

Sa druge strane, u selekciji Hrvatske dominirala je Ivana Dojkić sa 22 poena i sedam skokova, Iva Slošnjak upisala je 14, a Ana Marija Begić 11 poena i devet skokova.

Četvrtfinale Francuska – BiH na programu je 23. juna, sa početkom u 18 sati.

Srbija čeka protivnika

Poznat je još jedan četvrtfinalni par, a to su selekcije Bjelorusije i Švedske. Šveđanke su danas u osmini finala nadigrale Italijanke sa 64:46.

Nešto kasnije, na parket će izaći košarkašice Crne Gore i Španije, a pobjednik iz tog duela u četvrtfinalu igra protiv Srbije.

Posljednji četvrtfinalni par čine Belgija, te pobjednik okršaja Rusija – Slovenija.

Lojo: Ovo je najveća pobjeda u mojoj karijeri

Lojo: Ovo je najveća pobjeda u mojoj karijeri

Foto: Screenshot

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Goran Lojo je na press-konferenciji nakon utakmice rekao kako je ovo najveća pobjeda u njegovoj karijeri.

Lojo ističe da su igračice ispoštovale kompletan plan i tako savladale Hrvatsku za četvrtfinale Evropskog prvenstva.

“Bila je vrlo teška utakmica. Trebalo nam je dugo da okrenemo utakmicu. Ali, pratili smo plan igre koji smo napravili prije, limitirali smo njihove najbolje igrače. Uspjeli smo to u drugom dijelu, odigrali smo sjajnu odbranu i ponosan sam i sretan zbog historijskog rezultata za našu državu”, rekao je Lojo i najavio narednog protivnika, Francusku:

“Idemo utakmicu po utakmicu i ne mislimo na to. Imamo dva dana da se odmorimo i pripremimo najbolje što možemo. Francuska je prvi favorit za osvajanje turnira, ali ćemo pokušati da budemo najbolji“.

Za kraj, bh. selektor se obratio navijačima u BiH i pozdravio ih sa par ugodnih riječi.

“Ovo je velika pobjeda, najveća u mojoj karijeri. Ponosan sam na tim i ovo smo uradili za našu državu. Idemo dalje”.


(Vijesti.ba)

Zmajice u četvrtfinalu Eurobasketa!

Zmajice u četvrtfinalu Eurobasketa!

Foto: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine još jednom je ispisala historiju bh. sporta. Zmajice su se pobjedom nad Hrvatskom plasirale u četvrtfinale Eurobasketa, a završeno je rezultatom 80:69.

Od samog starta, pa do kraja, meč je bio dramatičan, kao što se i očekivalo. Hrvatska je došla do šest poena prednosti sredinom prve dionice, ali se Zmajice vraćaju i dolaze do prednosti nakon prvih 10 minuta igre (19:18).

Uslijedio je period odlične igre Hrvatica koje je krenuo šut, dobro su gradile poziciju za napad, dok kod nas Jonquel Jones nije išao šut (1/9 iz igre). Ipak, na poluvrijeme smo uspjeli otići na minusu od tri poena (33:36).

Treća dionica donosi znatno bolju igru u odbrani bh. reprezentacije. Prednost Hrvatica je dostignuta, a onda su Zmajice došle do vodstva. U četvrtoj dionici na startu imali smo u nekoliko navrata po četiri poena razlike, što je bila naša najveća prednost do tada. Jedan od ključnih momenata desio se sredinom posljednje dionice kada je Jonquel Jones pogodila dvije vezane trojke, a onda u narednom napadu tricu pogađa i Nikolina Babić.

Tada smo napravili seriju trojki, krenuo je šut i na minut i po do kraja došli smo do 10 poena prednosti. To je bilo nedostižno za susjede.

Zmajice je do trijumfa vodila Jones sa 20 poena i 17 skokova, 16 je postigla Nikolina Babić, a 14 Miljana Džombeta. Na drugoj strani Ivana Dojkić postiže 22, a Iva Slonjšak 14 poena.

BiH: Babić, Brčaninović, Džombeta, Gajić, Jones, N. Delić, A. Delić, Deura, Domuzin, Džebo, Tavić, Vrančić.

Hrvatska: Begić, Cvitković, Dojkić, Mašić, Slonjšak, Erjavec, Miletić, Periša, Petrak, Premašunac, Tadić i Tikvić.


(Vijesti.ba / SC)

Mujanović: Nikad nas nemojte otpisati, niko nema srce kao mi

Mujanović: Nikad nas nemojte otpisati, niko nema srce kao mi

Foto: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine još jednom je ispisala historiju bh. sporta. “Zmajice” su se pobjedom nad Hrvatskom plasirale u četvrtfinale Eurobasketa (80:69).

– Nikad nas nemojte otpisati, istakla je legendarna Razija Mujanović, tim menadžer “Zmajica”, te dodala:

– Ako vas zanima šta je košarka sa svim svojim elementima, onda mislim da je ova ekipa primjer za školske udžbenike. Bosna i Hercegovina je među osam najboljih u Evropi! Čista emocija i košarka sa izvornim postavkama. Niko nema srce kao mi. Raduj se narode, mi igramo za vas!



(Vijesti.ba)

Komentariši