Evropska unija produžila sankcije Rusiji zbog Krima

Sankcije su prvi put uvedene u junu 2014. godine, kao odgovor Unije na pokušaje namjernog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i destabilizacije zemlje.

Vijeće EU-a produžilo je sankcije Rusiji do 23. juna naredne godine (EPA)
Vijeće EU-a produžilo je sankcije Rusiji do 23. juna naredne godine (EPA)

21 Jun 2021

Vijeće Evropske unije obnovilo je do 23. juna naredne godine sankcije Ruskoj Federaciji, uvedene kao odgovor na pripajanje Krima i Sevastopolja, što EU vidi kao nezakonito i kršenje međunarodnog prava.

Restriktivne mjere koje trenutno postoje uključuju uvoz proizvoda u EU porijeklom sa Krima ili Sevastopolja, kao i infrastrukturne ili finansijske investicije i turističke usluge na Krimu ili Sevastopolju.

Odgovor na krizu u Ukrajini

Sankcijama EU-a podliježe i izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na Krimu u transportnom, telekomunikacionom i energetskom sektoru, prenosi Tanjug.

Ostale mjere EU-a koje su na snazi kao odgovor na krizu u Ukrajini uključuju ekonomske sankcije usmjerene na određene sektore ruske ekonomije i pojedinačne restriktivne mjere.

Sankcije su prvi put uvedene u junu 2014. godine, kao odgovor EU-a na pokušaje namjernog podrivanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i destabilizacije zemlje.

Komentariši