Crna Gora: Kritike Dačiću i Vulinu i poziv na dijalog

Ocjene predsjednika Skupštine i ministra unutrašnjih poslova Srbije u vezi s donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici mogu se protumačiti kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Crne Gore.

Umjesto prijetnji zabranama ulaska, Crna Gora nudi građenje mostova među građanima dvije zemlje (EPA)
Umjesto prijetnji zabranama ulaska, Crna Gora nudi građenje mostova među građanima dvije zemlje (EPA)

21 Jun 2021

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) kritiziralo je u ponedjeljak predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića i ministra policije Aleksandra Vulina povodom njihovih ocjena vezanih za donošenje Rezoluciju o genocidu Srebrenici, ocjenjujući da bi se takve poruke mogle tumačiti i kao poziv na rušenje državnog poretka u zemlji.

“Iskreno vjerujemo da to nije bila namjera gospodina Dačića”, navodi se u saopćenju MVEP-a Crne gore, a povodom Dačićevog poziva sveštenom licu u Crnoj Gori “da se ‘pozabavi’ predsjednikom vlade nezavisne i suverene, susjedne države” te Vulinove prijetnje da se zabrani ulazak u Srbiji svih koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore.

Navode da o nedopustivosti takvog ponašanja najbolje ilustrira hipotetička situacija i neprikladnost u kojem bi Crna Gora pozvala nekog vladiku Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se ”pozabavi” predsjednikom Skupštine Srbije, prenosi Tanjug, pozivajući se na crnogorske medije.

Pogrešno tretirana ‘briga’ Srbije

Neshvatljivo je da ovakav stav dolazi od predsjednika parlamenta države koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i može se samo pretpostaviti šta o ovome “misle naši EU partneri, saveznici i prijatelji”.

Neprimjereno je i krajnje pogrešno da se crnogorski građani srpskog nacionalnog predznaka iznova tretiraju kao pripadnici i “briga” Srbije.

“Crna Gora je država svih njenih građana, bez izuzetka, ma kako se oni nacionalno i vjerski osjećali i koje god političke i vrijednosne svjetonazore dijelili. Oni su lojalni građani naše države, Crne Gore, stoga brigu o njima, kao i o svim našim građanima, vode crnogorske institucije. Institucije koje su tu za njih i zbog njih. Niti jedna država ne može dozvoliti da se odrekne jednog jedinog čoveka, a ne 30 posto svojih građana”, navodi se u saopćenju MVEP-a u Podgorici.

Za razliku od Vulina, koji prijeti zabranama ulaska, Crna Gora nudi ” građenje mostova među nama”.

“Umjesto nesporazuma, kao i mnogo puta do sada, od 4. decembra pozivamo na dijalog. Zarad prošlosti, ali i budućnosti naših pokoljenja, mi pružamo ruku prijateljstva. Kroz istoriju niko tako snažno nije stajao uz Srbiju kao Crna Gora, plaćajući čak i najskuplju cijenu”, piše u saopćenju.

‘Želimo biti više od prijatelja’

Dodaje se da su “Srbija i srpski narod za Crnu Goru i njene građane, kao i za njenu aktuelnu vlast i vladu, više od prijatelja te da pogotovo zbog toga ovo ne smije biti manir međudržavne komunikacije i sveukupnih odnosa”.

“Stoga smo više puta, a i nastavićemo u tom smjeru, pozivali na mir i stabilnost. Svjesni smo da ne možemo promjeniti prošlost, koja je svakako teška i bolna, ali možemo učiti iz nje, tako što ćemo se sa najvećim pijetetom i dubokim poštovanjem odnositi prema žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ma koje nacionalnosti i vjere one bile”, navodi se saopćenju MVEP-a Crne Gore.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši