Čelnici EU-a pozvani da zaštite demokratiju u Sloveniji

Čelnici EU-a pozvani da zaštite demokratiju u Sloveniji

Foto: FENA

Više od 160 uglednih građana Slovenije potpisalo je pismo koje je upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog parlamenta Davidu-Marii Sassoliju te predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu za spas demokratije u toj punopravnoj članici Evropske unije.

Kao grupa angažiranih slovenskih građana, uglavnom aktivnih na univerzitetima i u akademskim krugovima, potpisnici su pisali trenutno najistaknutijim političarima EU kako bi im skrenuli pažnju na izuzetno zabrinjavajuću situaciju u Sloveniji, a sadržaj pisma podržao je i istaknuti naučnik i zagovornik ljudskih prava Noam Chomsky.

Izrazili su uvjerenje da bi opasnost po demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava u Sloveniji vrlo brzo mogla dovesti do ozbiljnih posljedica za Evropsku uniju u cjelini.

– Zapravo reakcije mnogih evropskih političara sugeriraju snažnu svijest o ovom problemu dok se Slovenija priprema za preuzimanje predsjedanja Vijećem EU-a – napisali su uz uvjerenje da i čelnici EU dijele takve zabrinutosti.

Potpisnici su upozorili na iznenadnu, strmoglavu eroziju vladavine prava nakon što je oformljena Vlada Janeza Janše, ističući svakodnevne napade na slobodu medija i novinare, stalni pritisak na nezavisne javne institucije poput policije i sudstva kao i na brojna nadzorna tijela.

Podsjetili su na dva incidenta koji su privukli značajnu medijsku i političku pažnju na međunarodnom planu. Jedan od njih bio je kada je slovenska vlada blokirala imenovanje evropski delegiranih tužilaca, a drugi je nezakonita odluku da se ukine finansiranje državne novinske agencije STA kako bi je stavila pod političku kontrolu.

– Istovremeno premijerova stranka i njegovi saveznici proveli su posljednjih nekoliko godina pažljivo gradeći vlastiti propagandni aparat uz pomoć mađarskih oligarha bliskih Viktoru Orbanu – navodi se.

Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović primijetila je da je slovenska vlada “izgleda koristila pandemiju Covida-19 kao izgovor da obeshrabri slobodno izražavanje, neslaganja ili politička protivljenja”.

Pozvala je slovenske vlasti da zaustave degradaciju slobode izražavanja, ističući da je na sceni opasno nagrizanje javnog diskursa i zastrašivanje aktivista civilnog društva te svih ostalih koji izražavaju kritičko mišljenje.

Već se više od godinu dana na ulicama slovenskih gradova, prije svega glavnog grada Ljubljane, sedmično organiziraju protesti u znak protivljenja Vladi i s jednim dosljednim zahtjevom – vanrednim izborima.

– Stoga vas molimo da zauzmete čvrst i glasan stav. Baš kao u Poljskoj i Mađarskoj, s njihovim zloupotrebama ljudskih prava i erozijom vladavine prava, pretjerana tolerancija za razvoj događaja u Sloveniji može izazvati posljedice za sve nas – naglasili su potpisnici.

Izrazili su i bojazan za zajedničku evropsku budućnost pod predsjedanjem Slovenije, jer nema sumnje da ta čast, proizašla iz statusa članstva Republike Slovenije, nije garantirana pod trenutnim vodstvom u državi.

– Na simboličkom nivou, slovensko predsjedavanje naštetilo bi i ukaljalo iskazanu predanost Unije temeljnim demokratskim vrijednostima, koje zasigurno ne uključuju ni autokratske vlade, ni strategije pritiska, ni nacionalistički populizam, ni retoriku mržnje i netoleranciju, ksenofobiju, homofobiju i propagandne laži – naveli su.

Potpisnici pisma su svjesni, kažu, da je očuvanje demokratije u njihovoj zemlji prije svega njihova vlastita borba i u skladu s tim su i postupili, ali također smatraju da je na sličan način njihova dužnost i odgovornost upozoriti EU da borba mora postati zajednička.

– Vrijednosti poput demokratskih načela slobode, posebno slobode medija, jednakosti i poštivanja ljudskog dostojanstva i vladavine prava zajednički su evropski temelji o kojima ovisi naš opstanak. Stoga vas pozivamo da nam pomognete da ih zaštitimo – zaključili su potpisnici pisma.


(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši