Bruno Stojić uputio pismo žrtvama i njihovim obiteljima

Bruno Stojić uputio pismo žrtvama i njihovim obiteljima

Nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne Bruno Stojić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, uputio je Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS) pismo u kojem izražava žaljenje zbog svih žrtava.

Stojićeva odvjetnica Senka Nožica u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pojašnjava kako se radi o uobičajenoj proceduri te da je pismo dio zahtjeva i odgovora na druge podneske stranaka u postupku.

“To je uobičajna procedura, samo što je Sud inzistirao u posljednje vrijeme da se pogotovo te izjave o kajanju javno objave. Bruno Stojić je to uradio na javnoj sjednici, u tijeku trajanja je izrazio žaljenje zbog svih žrtava, a sada je to uradio u pismenom obliku i to stvarno jedino ima smisla ako to javno objavite”, kaže Nožica.

Stojić prihvaća odgovornost

U svojem pismu, koje je priloženo uz podnesak Obrane, Stojić navodi, između ostalog, kako je potpuno svjestan težine djela za koje je proglašen krivim i osuđen na dugotrajnu kaznu zatvora.

“Želim ponoviti da prihvaćam svoju odgovornost i izražavam najiskrenije žaljenje u potpunosti i bezuvjetno. Do kraja života ću nositi osjećaj krivnje da sam mogao i morao učiniti mnogo više da se osigura poštovanje ljudskog digniteta i spriječi neizreciva patnja žrtava i njihovih obitelji koje se navode u presudi kojom sam proglašen krivim”, napisao je Stojić.

Stavu iznesenom u ovom izjašnjenju, kako je napisao Stojić, doprinio je i dugogodišnji proces rehabilitacije kroz koji je prošao u zatvoru i “uz veliku pomoć moje najbliže obitelji, koja bez bilo kakve rezerve dijeli moje poglede”.

Odvjetnica Nožica objašnjava kako Sud odlučuje o svemu onom što se dogodilo nakon izricanja presude, odnosno tijekom cijelog postupka – je li došlo do resocijalizacije i je li je to vidno, i upravo jedna ovakva izjava govori u prilog tome kako je osoba prihvatila kaznu i odgovornost.

Ispunjava uvjete za puštanje na slobodu

Stojić je prošle godine zatražio prijevremeno puštanje na slobodu, a Nožica kaže kako je u siječnju Stojić stekao i potrebne uvjete.

U studenom 2017. godine, Stojić i još petorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Stojić te bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković.

Bivši zapovjednik Vojne policije i ministar policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Stojić se u haškom pritvoru nalazi od 2004. godine te je Mehanizam odlučio da Stojić dvadesetogodišnju kaznu služi u Austriji.





(Vijesti.ba / Bljesak.info)

Komentariši