Vehabović: Evropski sud konstatovao da BiH nije demokratska država

Odbor ministara Vijeća Evrope o provedbi presude “Sejdić-Finci” izrazio je zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera.

Odbor ministara Vijeća Evrope o provedbi presude “Sejdić-Finci” izrazio je zabrinutost zbog nedostatka opipljivog napretka u usvajanju mjera predviđenih da osiguraju da Ustav Bosne i Hercegovine i njegovo izborno zakonodavstvo budu u potpunosti usklađeni s presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Izmjena Izbornog zakona, bez pratećih izmjena Ustava BiH, ne bi uklonila diskriminatorne odredbe koje je osporio Evropski sud – upozorava Odbor, uz podsjećanje da to ugrožava djelotvornost Konvencije o ljudskim pravima. Strasbourg nije zabrinut samo zato što nema pomaka u provođenju presude “Sejdić i Finci”, već što ni druge važne presude Evropskog i Ustavnog suda BiH nisu provedene. Pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine da do prvog septembra pripreme prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona kako bi izbori 2022. bili održani prema novim pravilima.

Gost vijesti je Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, bivši sudija Ustavnog suda BiH.10 Jun 2021IZVOR: AL JAZEERA

Komentariši