Michel: EU da se suprotstavi agresivnim akcijama Kine i Rusije

Branit ćemo se od praksi koje predstavljaju sigurnosne prijetnje, rekao je predsjednik Evropskog vijeća.

Michel: Nastavit ćemo da se zalažemo za odbranu ljudskih prava (EPA)
Michel: Nastavit ćemo da se zalažemo za odbranu ljudskih prava (EPA)

10 Jun 2021

Predsjednik Vijeća Evropske unije Charles Michel izjavio je da je Evropska unija spremna da se suprotstavi “agresivnim akcijama Kine i Rusije”, ponudivši podršku američkom predsjedniku Joe Bidenu tokom njegove prve evropske turneje.

“Branit ćemo se od praksi koje predstavljaju sigurnosne prijetnje. Peking je sistematski rival, ali i partner. Nastavit ćemo da se zalažemo za odbranu ljudskih prava u Xinjiangu, Hong Kongu i bilo gdje”, izjavio je Michel, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predloženo odricanje prava na intelektualnu svojinu na vakcine protiv COVID-19 i tretmani liječenja nisu “suho zlato”, rekao je predsjednik Vijeća EU-a, dodavši da očekuje da će se pričati o ovoj temi na predstojećem Samitu G7 u Velikoj Britaniji od 11. do 13. juna.

Patent na vakcinu

“Pitanje intelektualne svojine će najvjerovatnije biti pokrenuto”, rekao je Michel na konferenciji uoči samita koji počinje sutra.

On je dodao da odricanje prava na patent na vakcinu “zvuči dobro” i da nije u pitanju “suho zlato.”

“Sporazum o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS) već nudi fleksibilnost i želimo da se fokusiramo na konkretne prijedloge, poput promocija dobrovoljnih licenci i udruživanje patenata po obostrano dogovorenim uvjetima”, izjavio je Michel.IZVOR: AGENCIJE

Komentariši