Biden i Johnson dogovorili novu Atlantsku povelju

Sastankom lidera SAD-a i Velike Britanije počela je evropska turneja Joea Bidena.

Joe Biden i Boris Johnson sastali su se uoči samita Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja (EPA)
Joe Biden i Boris Johnson sastali su se uoči samita Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja (EPA)

10 Jun 2021|Ažurirano: 10 Jun 202106:04 PM (GMT)

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson danas su održali prvi sastanak uoči samita Grupe 7 industrijski najrazvijenijih zemalja – G7 u Cornwallu.

Johnson i Biden obavezali su se da će braniti „trajne vrijednosti“ svojih zemalja od starih i novih izazova, u dalekosežnom dokumentu potvrđenom pred samit G7.

Biden i Johnson, koji su danas razgovarali više od sat, potpisali su novi dokument koji se nadovezuje na obaveze i težnje zacrtane prije 80 godina od strane njihovih prethodnika Frenklina D. Roosevelta i Winstona Churchilla u Atlantskoj povelji, prenosi Tanjug pozivajući se na AP.

„Naša nova Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrijednosti i njihovoj odbrani od stranih izazova“, navodi se u zajedničkom saopštenju Bidena i Johnsona.

Promocija slobodne trgovine i ljudskih prava

Dokumenet koji je potpisan 1941. bio je smjernica za formiranje Ujedinjenih nacija i NATO-a, a ova povelja se odnosi na nove izazove kroz izraženu težnju da će promovisati slobodnu trgovinu, ljudska prava i međunarodni poredak zasnovan na pravilima, te se suprotstaviti onima koji žele potkopati saveze i institucije dvije zemlje.

Nova povelja odnosi se i na tehnologiju, putovanja i mnoge trgovinske veze između SAD-a i Velike Britanije, a bavi se novim izazovima, poput klimatskih promena, cyber napada i miješanja u izborni proces.

Sastanak bliskih saveznika označava početak intenzivne evropske turneje za Bidena, koja će završiti samitom u Ženevi sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Komentariši