31. MAJA OBILJEŽAVOMO DAN BIJELIH TRAKA U PRIJEDORU

31. maja obilježavamo Dan bijelih traka u Prijedoru

Foto: Inicijativa “Jer me se tiče”

Mirnom šetnjom sa bijelom trakom oko lijeve ruke i ove godine će biti obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru i svim drugim mjestima gdje se 31. maj, Dan bijelih traka, bude obilježavao, najavili su iz građanske inicijative “Jer me se tiče”.

“Zbog potencijalnih posljedica uzrokovanih pandemijom virusa Covid-19 pozivamo sve one koji budu obilježavali Dan bijelih traka bilo gdje u svijetu da se tokom održavanja skupa pridržavaju svih mjera opreza, drže distancu i obavezno nose maske”, stoji u saopćenju.

Kako su naveli, okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u ponedjeljak 31. maja 2021. godine u 12:00 h. Učesnicima će prije same šetnje biti pokazana lokacija sa kojom su lokalne vlasti saglasne da se na njoj izgradi memorijal za 102 ubijene prijedorske djece.

“U toku ove godine bi trebali pribaviti svu neophodnu dokumentaciju, raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje memorijala i do idućeg Dana bijelih traka podići memorijal. Tako ćemo ostvariti jedan od prvih postavljenih ciljeva koje je pred sebe postavila građanska inicijativa Jer me se tiče, zajedno sa drugim organizacijama i pojedincima koji su se priključili i podržali roditelje ubijene prijedorske djece”, kazali su.

Zbog ograničenog broja učesnika, a dozvoljeno je do 100 na javnom skupu, iz inicijative Jer me se tiče zamolili su sve one koji su namjeravali doći u Prijedor da ove godine Dan bijelih traka obilježe u svojim zajednicama tako što će tog dana prošetati sa bijelom trakom na lijevoj ruci. Tako ćete na najjednostavniji način obilježiti Dan bijelih traka i na najizravniji način dati lični doprinos u ostvarenju ciljeva koje su postavili organizatori, a jedan od prvih je i izgradnja memorijala za ubijenu djecu.

“Pored nošenja bijele trake na ruci Dan bijelih traka možete obilježiti i postavljanjem bijelih čaršava na prozore vaših kuća i balkona. Fotografije i video sa bijelim trakama možete objavljivati na društvenim mrežama i dijeliti ih sa drugim učesnicima.”

U koloni učesnika koji će proći glavnom prijedorskom ulicom moći će biti samo oni koji budu imali ružu sa imenom jednog ubijenog djeteta. Međutim, obilježavanje nije ograničeno prostorom i vremenom, svako može nositi bijelu traku i obilježiti taj dan i ako se ne nađe u koloni sa ružama, kazali su organizatori.

“Pozivamo sve učesnike kolone da strogo drže razmak te da nose maske i izbjegavaju kontakt sa drugim učesnicima. Cvijeće sa imenima 102 djece položićemo u krug na glavnom trgu kao i ranijih godina. Predstavnici medija izjave mogu uzimati neposredno prije početka šetnje i nakon obraćanja organizatora. “

Obilježavanje Dana bijelih traka je podsjećanje na 31.maj 1992. godine kada je Krizni štab opštine Prijedor primorao nesrpsko stanovništvo da svoje kuće i stanove označe bijelim zastavama, a ukoliko se kreću gradom da moraju nositi bijelu traku oko ruke.

“Za jednakost i pravo svih žrtava na dostojanstvo i sjećanje!”

Komentariši