ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ ZATRAŽIO SMJENU MINISTRA VLADIMIRA LEPOSAVIĆA

Krivokapić zatražio smjenu Leposavića

Krivokapić zatražio smjenu Leposavića

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da je tražio ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Leposavić je ranije izjavio da će priznati genocid u Srebrenici "kada se to nedvosmisleno utvrdi", te da je sud u Hagu gdje je suđeno za taj genocid "izgubio svoj legitimitet".

"Izjava je ostala na istom fonu i nisam sebi mogao dopustiti taj luksuz nego sam reagovao u ime Vlade i kazao ono što je činjenica. Tražio sam ostavku Leposavića jer smatram da je to najbolji način da ličnim činom pokažemo svoju odgovornost. To sam uradio u petak, to sam uradio i danas želeći da zaštitim prvo integritet ove Vlade. Pošto je Leposavić ostao dosljedan svom stavu donio sam tešku odluku – predlog o razrješenju člana Vlade, u ovom slučaju ministra Leposavića", kazao je Krivokapić u vanrednom obraćanju javnosti.

Premijer je istakao da je Leposavić čovjek rijetke intligencije i izuzetnog poznavanja prava.

"Da je to uradio ministar poljoprivrede ja bi rekao uradio je iz neznanja. Ali je on ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava. Za taj nivo kompetencije je nedopustivo da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove. Ničija biografija ne može biti opravdanje zan bilo kakve aktivnosti. Samo djela svjedoče o nama", poručio je Krivokapić, prenosi RTCG.

On je pozvao na pomirenje, navodeći da pomirenje ne može da bude odluka Vlade, ni pet-šest ljudi.

"Da li želimo da ovu smjenu uradi neko drugi a ne mi sami. Ja nemama nikakav problem, ja želim najbolje ovom narodu. Ako oni nemaju stprljanja i ne veruju u to, prvi ću da podnesem ostavku. To je najlakše. Ja nosim nasleđeno breme koje je toliko teško da vam to ne mogu opisati ali ću ga nositi dok narodu ne bude odgovaralo", rekao je premijer.

Naveo je da je na današnjoj zajedničkoj sjednici postavio pet pitanja.

"Da li ja dobro vodim Vladu? Da li je ova Vlada 100 odsto orjentisana ka EU ili ćemo jedno da pričamo drugo da radimo? Da li može jedan čovjek da bude važniji od Vlade, države i onoga što možemo da uradimo? Da li neko želi da ove koji su nam nametnuli ovo što nigdje na svijetu nema u 30 prethodnih godina vlade, treba da krenemo u obračun sa njima onako kako možemo. Ovdje svi pritiskaju ovu Vladu, zašto neko ne pritiska tužilaštvo ili sudstvo? Zašto na tapetu nije Skupština koja nije donijela najznačajnije zakone?", naglasio je Krivokapić.

Ako narod nema strpljenja i ne vjeruje u Vladu, kako je kazao, prvi će podnijeti ostavku.

"Ja nosim breme koje je nasljeđe i koje je toliko teško da ga ne mogu opisati. Ali ću ga u interesu narod nositi sve dotle do kada narodu bude odgovaralo. Ja žellim dobro ovom narodu i to mogu da dokažem. Oni koji čitavog života traže dlaku u jajetu, naći će je tamo gdje je i niko ne vidi. Ja molim za razumijevanje ove odluke", kazao je predsjednik Vlade.

I predstavnici vladajućih partija rade na rušenju Vlade

Premijer je kazao da j ovo pokušaj rušenja Vlade iznutra i na tome rade i predstavnici vladajućih partija, kao i DPS sa "satelitima".

"Osjećam pipke hobotnice koji su još uvijek pristuni i koje ne možemo da odsječemo", kazao je Krivokapić.

naveo je da se stvaraju dva ultra bloka – jedan ultrasprpski a drugi ultra komitsko-patriotski.

"Koji želi blokove više? Dosta nam je pregrada i zidova", poručio je Krivokapić.

(Vijesti.ba)

Komentariši