SAŠA MAGAZINOVIĆ : ZAKONOM SPRIJEČITI MOGUĆNOST BLOKADE IZBORA

Zakonom spriječiti mogućnost blokade izbora

Zakonom spriječiti mogućnost blokade izbora

Zastupnički klub Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputit će u hitnu parlamentarnu proceduru zakon kojim želi spriječiti eventualnu blokadu izbora u BiH 2022. godine.

Zastupnik Saša Magazinović je na pres-konferenciji izjavio da Klub SDP-a to čini jer ima saznanja o vrlo mogućem scenariju neusvajanja budžeta institucija BiH u narednoj godini kao načina za blokadu izbora.

Zakon koji predlažu zastupnici SDP-a, po Magazinovićevim avodima, sadrži mehanizam za sprečavanje te blokade. On se nada da će ga većinski odobriti i kolege iz drugih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Puni naziv akta je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, a suštinska odredba je da se održavanje izbora u Bosni i Hercegovini može osigurati i za vrijeme privremenog finansiranja.

 – Za vrijeme privremenog finansiranja, dozvoljeno je finansirati održavanje općih i lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini u skladu s Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine  – citat je SDP-ovog prijedloga.

Magazinović je na ovoj pres-konferenciji govorio i o principima za vođenje pregovora o promjeni Izbornog zakona Boosne i Hercegovine.

Izrazio je nadu da će se evropski partneri složiti s principima koje predlaže SDP jer i sami deklarativno insistiraju na takvim modelima.

– U pregovorima za izmjenu Izbornog zakona treba da učestvuju sve parlamentarne  političke stranke na nivou BiH. Proces pregovora treba da se odvija transparentno, na način da mediji, javnost i nevladine organizacije mogu imati puni uvid. Sve aktivnosti u vezi s pregovorima će se odvijati u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Rezultat pregovora će  biti implementacija presuda i obezbijeđen transparentan, fer i pošten izborni proces uz korišćenje modernih tehnologija – kazao je Magazinović obrazlažući četiri principa koje SDP smatra neophodnim za vođenje pregovora o promjeni izbornog zakonodavstva.

Trenutno, proces se odvija sasvim netransparentno, na nizu sastanaka, a bez informiranja javnosti pa i drugih političkih stranaka, navodi on.

Ističe i da ga iznenađuje koliko se i međunarodna zajednica „balkanizirala“ ne reagirajući na ovakvo netransparetno vođenje politike.

Na ovoj pres-konferenciji se obratio i SDP-ov federalni zastupni Irfan Čengić.

U prilog Magazinovićevim tvrdnjama o mogućoj blokadi izbora u 2022., napomenuo je da budžet institucija BiH nije usvojen još ni za 2021. godinu, što je tempo koji se može očekivati i u narednoj godini.

Čengić poziva međunarodnu zajednicu i da „stane iza demokratije“ u BiH, odnosno načela  da mandat izabranih zvaničnika traje, kao što i treba, četiri godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Komentariši