KANDALOZAN PROPUST: MUP HNK NIJE OBAVJESTIO TUZILASTVO O POKUSAJU PALJENJA ZASTAVE BiH, ALI BI SIGURNO OBAVJESTIO TUZILASTVO DA JE SE ZAPALILA HRVATSKA ZASTAVA U BiH

SKANDALOZAN PROPUST: MUP HNK nije obavijestio Tužilaštvo o pokušaju paljenja zastave BiH

U Mostaru su jutros tri mlađe osobe pokušale zapaliti državnu zastavu Bosne i Hercegovine. Na prijavu građana reagovala je policija, legitimisala lica i prema njima će biti podnesene prekršajne prijave.

"Oko pet sati jutros u ulici Mostarskog bataljona prijavljeno je kako tri osobe pokušavaju zapaliti zastavu BiH. D. P. (1999.), M. R. (1999.) i J. T. (1999.) su zatečeni u tom pokušaju, a D. P. je tom prilikom prisutne građane vrijeđao na nacionalnoj i vjerskoj osnovi”, kazano je u Operativnom centru MUP-a HNK.

 

Iz navedenog je potpuno jasno da u jutrošnjem događaju postoje elementi krivičnog djela "izazivanja i raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti". A, obzirom da se radi i o pokušaju skranavljenja državnog simbola, portal vijesti.ba uputio je upit na adresu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u kojem su pitali da li je postojao osnov za privođenje i zadržavanje pomenutih lica.

 

Iz kantonalnog Tužiteljstva šokirali su odgovorom da dežurni tužitelj ovog Tužiteljstva uopće nije obaviješten o ovom slučaju.

 

"U svezi Vašeg upita, obavještavamo Vas da dežurni tužitelj ovog Tužiteljstva uopće nije obaviješten o ovom slučaju, tako da se bez poznavanja svih činjenica i detalja, vezano za okolnosti navedenog događaja, ne možemo očitovati o potrebi privođenja i zadržavanja počinitelja ovog djela. Kada Tužiteljstvo eventualno dobije službeno izvješće o navedenom događaju sa prikupljenim dokazima, zauzet će stav o tome da li se u konkretnom slučaju radi o prekršaju ili kaznenom djelu", naveli su iz Tužiteljstva HNK za Vijesti.ba.

 

Postavlja se pitanje, da li u MUP-u HNK smatraju da pokušaj paljenja državnih simbola ne zavrijeđuje da se o tome obavijesti nadležno tužiteljstvo, i da li će ovaj izgrad proći poput nekog običnog incidenta, kao da su izgrednici počinili neki sitan prekršaj.

 

 

(vijesti.ba/SB)

Komentariši