DEVETNAESTA GODIŠNjICA GENOCIDA U SREBRENICI

Devetnaesta godišnjica genocida u Srebrenici

Sarajevo se u tišini oprostilo od žrtava

Photo: Agencija Anadolija

U pratnji policije i građana, kamion sa 175 tijela ubijenih Srebreničana, među kojima je i tabut Senada Beganovića, koji je imao 14 godina kada je ubijen, kao i najstarije žrtve koja će u petak biti sahranjena, 79-godišnjeg Hurema Beganovića, krenuo je kroz grad zaustavljajući se pored svakog spomen-obilježja stradalim Sarajlijama tokom opsade 1992 – 1995 – spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, Vječna vatra, Spomen-obilježje Sarajlijama stradalim kraj Gradske Tržnice, Spomen-obilježje stradalim na pijaci Markale…, sve do Vijećnice na istočnom izlazu iz grada, odakle je nastavio put ka Potočarima

Sarajevo je u srijedu nešto iza podneva utonulo u tišinu kako bi odalo počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na hiljade građana, poredanih duž centralne gradske ulice, sa cvijećem u rukama i suzama u očima ispratilo je konvoj sa tabutima 175 žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine, kojima će biti klanjana dženaza i obavljen ukop u petak, 11. jula, u mezarju memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

Konvoj je u srijedu ujutro krenuo iz prostorija JKP Gradska groblja Visoko, gdje se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka pronađenih u masovnim grobnicama iz proteklog rata u BiH 1992 – 1995.

Saobraćaj kroz centralne gradske ulice je zaustavljen nešto prije ulaska konvoja sa žrtvama u grad, a u samo nekoliko minuta na ulicama se okupilo na hiljade građana. Konvoj se zaustavio ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje su ga dočekali i pojedini državni i zvaničnici entiteta Federacije BiH, kantona i grada.

Photo: Agencija Anadolija

U pratnji policije i građana, kamion sa 175 tijela ubijenih Srebreničana, među kojima je i tabut Senada Beganovića, koji je imao 14 godina kada je ubijen, kao i najstarije žrtve koja će u petak biti sahranjena, 79-godišnjeg Hurema Beganovića, potom je krenuo kroz grad zaustavljajući se pored svakog spomen-obilježja stradalim Sarajlijama tokom opsade 1992 – 1995.; spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva, Vječna vatra, Spomen-obilježje Sarajlijama stradalim kraj Gradske Tržnice, Spomen-obilježje stradalim na pijaci Markale, sve do Vijećnice na istočnom izlazu iz grada, odakle je nastavio put ka Potočarima.

Svako zaustavljanje kamiona sa žrtvama su pratili građani koji su ga dočekivali uz učenje dova i stavljajući cvijeće. U potpunoj, nezapamćenoj tišini Sarajevo se na 19. godišnjicu genocida u Srebrenici oprostilo od još 175 žrtava.

U petak, 11. jula, na 19. godišnjicu genocida u Srebrenici, u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će održana komemoracija žrtvama genocida, nakon čega će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava. U mezarju u Potočarima dosad je ukopano 6.066 žrtava genocida u Srebrenici.

U napadu na "zaštićenu enklavu UN" Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog optuženika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

////////////////////////////////////////////////////

Privedeni napadači na "Žene u crnom"

////////////////////////////////////////

e-novine.com – Put smrti

Put smrti

////////////////////////////////////////////////////////////////

Zarobljenici inata i dišpeta, pizme i pasjaluka

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////

kamengradske đakonije

Andrić Duo plus Cola

///////////////////////////////////////////////

Matija Bećković kupio novu kapu sa svastikom

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Ujedinjene nacije priznale gej brakove

Ujedinjene nacije saopštile su da će priznati istopolne brakove svih svojih zaposlenih, što je, kako je danas navela američka agencija AP, velika promena u njihovoj politici koja otvara vrata homoseksualnim …

Komentariši