HILARI KLINTON I KETRIN EŠTON ĆE PODRŽATI EVROATLANSKE INTEGRACIJE BiH

Clinton i Ashton će podržati evroatlantske integracije BiH

imageCatherine Ashton

……………………………………………..

SARAJEVO, BRISEL – Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, i Hilari Klinton, američka državna tajnica, sutra će u Sarajevu uputiti nekoliko važnih poruka kojima žele naglasiti suverenitet i cjelovitost BiH kao samostalne države koja ima evropsku perspektivu.

Ovo je danas  za "Nezavisne" izjavila Maja Kocijančić, portparol Eštonove, potvrdivši da je s tim u vezi planiran sastanak visokih gošći s Predsjedništvom BiH.

"Ketrin Ešton i Hilari Klinton uputiće i poruku podrške evroatlantskim integracijama BiH. U tom kontekstu, za nas, za EU, važna je evropska perspektiva BiH, a visoka predstavnica pozvaće političke lidere da se fokusiraju ne reforme i sve što je potrebno da bi BiH mogla da postigne napredak u evropskim integracijama", kazala je Kocijančićeva.

Dolazak Klintonove očekuje se sutra naveče, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Nju će na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekati Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Klintonova i Eštonova će se sutra u prijepodnevnim satima sastati sa članovima Predsjedništva BiH, kao i s Valentinom Inckom, visokim predstavnikom u BiH, i Peterom Sorensenom, specijalnim predstavnikom EU i šefom Delegacije EU u BiH.

Još nije poznato da li će visoke gošće organizirati zajednički sastanak s liderima stranaka ili će, pak, svaki pojedinačno dobiti nešto vremena da objasni svoje viđenje bh. političke krize.

Milorad Dodik, lider SNSD-a i predsjednik RS, danas je pozdravio njihovu posjete te izjavio da očekuje podršku daljem procesu razvoja dejtonske strukture BiH.

"Činjenica je da su dejtonsku strukturu na silu mijenjali visoki predstavnici i da su upravo podršku takvom nasilju dali i raniji predstavnici vlasti i Amerike i Evrope, te da je u tom pogledu možda došlo vrijeme da se vidi šta se ovdje podržava i na koji način", rekao je Dodik za Srnu.

On je naglasio da je najveću štetu BiH dosad napravio nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun "nasilnim izmjenama Dejtona, koje su napravile blokade koje se ne mogu otkloniti ni do danas". Prema Dodikovom mišljenju, situacija u državi je godinama i decenijama takva da "BiH ne pokazuje sposobnost za funkcionisanje".

"To nije problem nijedne političke strukture u BiH, to postaje i problem međunarodne zajednice. Dejtonska suština BiH su njen teritorijalni integritet i međunarodni karakter, sa čim mi u RS nemamo nikakav problem, ali imamo problem zato što se kroz ta pitanja želi dovršiti centralizacija i što se ignoriše ustavni poredak od strane nekih predstavnika EU", rekao je, između ostalog, Dodik.

Politički analitičari iz regiona i SAD uglavnom su saglasni s tim da će jedna od najznačajnijih poslijetnih diplomatskih posjeta BiH biti s ciljem otklanjanja prepreka na putu naše zemlje prema EU, ali i potvrđivanja globalne dominacije SAD kao glavne svjetske sile.

Ivica Dačić, premijer Srbije, izjavio je da ne očekuje da će susret s američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton biti težak sastanak s novim uslovima i ultimatumima.

"Naprotiv. Mislim da je način razgovora koji sada imamo s partnerima sa Zapada drugačiji, a to je da zajedno tražimo moduse kako da se problemi rešavaju na miran način i u interesu svih strana u procesu", rekao je Dačić.

On je rekao da sa Klintonovom i Eštonovom neće biti razgovarano o platformi Srbije za pregovore. One poslije BiH sutra popodne odlaze u Srbiju.

(Vijesti.ba)

 

Hillary Clinton sutra u BiH

imageHillary Clinton / ap

Državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Hillary Clinton doputovat će sutra u posjetu Bosni i Hercegovini.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija dočekat će Clinton sutra na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Očekuje se da će Clinton dvodnevnu posjetu BiH započeti sutra u večernjim satima. State department je saopćio da Hillary Clinton  stiže na Balkan kako bi "demonstrirala pojačani američki interes da se zemlje regije priključe euro-atlanskim integracijama".

Clinton u Sarajevu započinje balkansku turneju, tokom koje će, pored BiH, posjetiti Srbiju, Kosovo, Albaniju i Hrvatsku.

Američkoj državnoj tajnici će se tokom posjete zemljama Balkana pridružiti i visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Cathrine Ashton. 

Iz State departmenta je precizirano da će Clinton i Ashton u Sarajevu "ukazati na hitnu potrebu da politički lideri služe interesima naroda Bosne i Hercegovine i da provedu neophodne reforme".

Naglasit će, također, potpunu posvećenost međunarodne zajednice Daytonskom sporazumu.

(Vijesti.ba/AA)

 

 

Komentariši