ENTITET RS-a UKIDA PRIJAVE BORAVKA ZA POVRATNIKE

RS ukida prijave boravka za povratnike

imageFoča

……………………………………………….

Kako se bliže lokalni izbori u Bosni i Hercegovini 7. oktobra ove godine, te popis stanovništva iduće godine, vlasti Republike Srpske ne prestaju vršiti pritiske na povratnike u taj manji bh. entitet.

Tako policija u Višegradu, Foči i Srebrenici, 20 godina od početka  agresije, ponovo obilazi bošnjačke kuće i provjerava povratnike,  poništavajući im prijave boravka.

Do sada je u Višegradu uručeno 30-tak takvih rješenja, a u slučaj su  se uključili i OHR te AmbasadaSjedinjenih Američkih Država (SAD) u  Sarajevu.

„Ovdje se radi o nelegalnim poduhvatima koje izvršavaju službe javne  bezbjednosti u ovim opštinama. Oni provjeravaju ljude koji su se  prijavili na svoja prijeratna mjesta boravka. Kod onih kojima uslovi  dozvoljavaju da borave u svojim kućama, oni su na svojim adresama. Oni  koji nemaju obnovljene kuće, prijavljeni su na adresama svojih kuća,  ali, jasno, borave na drugim mjestima u istim opštinama“, kazao je za  agenciju Anadolija Bilal Memišević iz Višegrada.

On je podcrtao da povratnici moraju biti prijavljeni u mjestu boravka  gdje se nalaze njihovi domovi kako bi ostvarili pravo na rekonstrukciju  kuće.

„Posljednjih 12 mjeseci mi smo pozivali ljude da se prijave na  prijeratne adrese kako bi ostvarili pravo na rekonstrukciju kuće, pravo  glasanja na predstojećim izborima, te kako bi učestvovali u planiranom  popisu u BiH 2013. godine. Prema mom mišljenju, nekoje, očito, prebrojao  Bošnjake u ovim mjestima po trenutnim biračkim spiskovima i vidio da su  u Višegradu oni prevazišli kvotu od 10 posto, a po kojoj su nacionalna  manjina. Svi oni koji pređu tu kvotu ugrožavaju interese nadležnih iz  Republike Srpske. Umjesto da se bave ljudima koji posljednjih 15 godina  fiktivno učestvuju u izborima i izbornoj mašineriji političkih opcija iz  RS-a, oni šalju negativnu poruku i čak uznemiravaju bošnjačke  povratnike“, kazao Memišević.

Dodaje kako lokalna policija nije nadležna da vrši ovakve poslove.  Podsjeća da je CIPS pod ingerencijom države, te da samo iz sistema  CIPS-a može doći nalog da se provjerava nečiji identitet i mjesto  boravka.

„Odgovorno tvrdim da u Višegradu nema prijavljenih ljudi koji nisu  rođeni ovdje, živjeli i tu nemaju svoj grunt. Ovo najviše ima veze s  predstojećim popisom stanovništva i izborima. Dešava se samo u mjestima  gdje Bošnjaci imaju mogućnost da pređu navedeni procent od 10 posto. Svi  oni koji su dobili spomenuta rješenja, već su se žalili na njih“, rekao  je Memišević.

Među onima kojima je poništen boravak u rodnom gradu je i Almir Kustura.

„Dobio sam obrazloženje u kojem je navedeno da me policija nije  pronašla kada su dolazili provjeriti jesam li kod kuće!? Ja sam  prijavljen na adresi na kojoj se nalazi moja kuća, ali ona je  devastirana. Ja živim u Višegradu, no niko mi nedozvoljava da to  objasnim“, kazao je za agenciju Anadolija Kustura, najavljujući žalbu na  odluku.

Da se pritisci na Bošnjake ne vrše samo u Višegradu, dokaz je i  sinoćnja izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na skupu u  Srebrenici, gdje je ponovo negirao genocid.

„Jedini odgovor na negiranje genocida može, treba i mora biti masovan  izlazak na birališta svih onih koji imaju pravo glasa u Srebrenici, a  slažu se da su ovdje vojska i policija RS-a sproveli genocid. Izlaskom  na birališta 7. oktobra moramo pokazati da niko više ne smije gaziti po  onom najsvetijem što mi imamo, gaziti po našim najdubljim traumama i  misliti da će proći nekažnjeno“, naglasio je za agenciju Anadolija Emir  Suljagić, koordinator kampanje „Glasaću za Srebrenicu“.

Smatra kako poslije 7. oktobra kampanja koja je provedena u  Srebrenici mora biti nastavljena na cijeloj teritoriji RS-a kako bi se  pokazao da genocid ne može proći nekažnjeno, a da većina stvorena  genocidom preko noći ne može biti prozvana demokratskom.

„Poimenice znamo ime, prezime, broj telefona, boravište, prebivalište  i glasačko mjesto svakog našeg birača i svakodnevno komuniciramo s  njima“, izjavio je Suljagić, dodajući da je Milorad Dodik svojim  izjavama dodatno podigao svijest Bošnjaka da 7. oktobra moraju izaći na  izbore baš u Srebrenici.

(Vijesti.ba/AA)

 

Komentariši