POŽARI U BOSNI I HERCEGOVINI

Helikopter iz Turske aktivan od sutra ujutro

imageTurski helikopter

…………………………………….

SARAJEVO – Helikopter koji je po nalogu premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana poslan kao podrška pri gašenju šumskih požara u BiH, a koji je danas doletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, bit će aktivan od ranih jutarnjih sati, rekao je u izjavi za agenciju Anadolija član ekipe za gašenje požara turskih zračnih snaga pilot Mehmet Ulusoy.

Helikopter koji je Republika Turska poslala u BiH kako bi pomogao pri gašenju požara, danas u 14:50 sletio je na sarajevski međunarodni aerodrom.

Letjelica će u akciju gašenja požara krenuti sutra u ranim jutarnjim časovima. Helikopter iz Turske u BiH je stigao shodno „Memorandumu o saradnji u prirodnim i drugim nesrećama“, koji je ministarstvo sigurnosti BiH potpisalo sa Direkcijom za upravljanje u vanrednim situacijama u slučaju nesreće (AFAD), koje djeluje pri Vladi Republike Turske.

Helikopter i posadu na aerodromu dočekali su ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić, predstavnici Operativnog komunikacijskog centra BiH-112 Željko Dugonjić i Fuad Spahović, te kapetan Mustafa Mukić ispred Oružanih snaga BiH.

Turski ambasador Ahmet Yildiz, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je kako će helikopter, koji je danas stigao u Sarajevo, narednih pet dana djelovati na područjima zahvaćenim požarom kako bi pomogao u suzbijanju istih.

„Turska je država sa iskustvom u požarima, s obzirom da i kod nas ima veoma puno šumskih predjela“, rekao je Yildiz u izjavi za agenciju Anadolija, dodavši kako je i lično posjetio Konjic kako bi se informisao o stanji na požarištima u tom predjelu. On je izrazio nadu da će uskoro doći i do padavina koje bi pomogle helikopteru u njegovom radu.

Yildiz je kazao da je helikopter, po zahtjevu Ministarstva sigurnosti BiH, poslalo Ministarstvo šumarstva i vodoprivrede Republike Turske, u čijoj je on nadležnosti.

Planirano je da letjelica djeluje na požarom zahvaćenim područjima pet dana, no ukoliko bude potrebe, tvrdi Yildiz, njegovo djelovanje biće produženo.

„Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o traženju međunarodne pomoći, te finansiranju čitave akcije. Finansijski troškovi biće pokriveni iz rezervi budžeta Vijeća ministara. Ovaj helikopter koristi i klasično gorivo kao i sve letjelice u BiH, tako da tu neće biti nikakvih problema“, rekao je Anadoliji zamjenik ministra sigurnosti BiH Samir Agić.

„Helikopter Ruske Federacije je otprilike u istoj klasi kao i ovaj. Brzina djelovanja zavisi od konfiguracije terena, blizine napajanja te drugih faktora", pojasnio je on te dodao kao je do sada u akcijama gašenja na požarišta spušteno više od dva miliona kubnih metara vode.

Član ekipe za gašenje požara turskih zračnih snaga pilot Mehmet Ulusoy, u razgovoru sa novinarom agencije Anadolija, rekao je da, iako je bilo planirano da helikopter odmah danas bude upućen na lokalitet istočnog Mostara, to neće biti moguće iz tehničkih razloga.

„U ime Turske i turskog naroda, došli smo da pomognemo u gašenju požara širom Bosne i Hercegovine“, istakao je Ulusoy, koji je helikopterom stigao sa četiri kolege iz Rusije.

(Vijesti.ba/AA)

Srebrenica: Požar se širi prema selima

image

SREBRENICA – Zaustavljeno je širenje šumskog požara koji se od Kutuzera u srebreničkoj općini kretao prema Paležu u općini Milići i taj krak požarišta je ugašen, izjavio je Srni komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Srebrenica Izet Suljanović.

On je istakao da su vatrogasci uz pomoć lokalnog stanovništva zaustavili širenje požara prema Kutuzeru i Paležu gdje su se vatri ispriječile kamene litice i požar se smirio, pod kontrolom je i nema opasnosti da vatra ugrozi kuće i druge objekte.

"Iako su vatrogasne ekipe stalno na terenu i rade na sprečavanju širenja i gašenju vatre ostao je aktivan još jedan krak požara koji se širi prema selu Lipovac i Bektići te koritu Zelenog Jadra gdje ćemo ga sačekati i lokalizovati", rekao je Suljanović.

Ekipe vatrogasaca i noćas će dežurati na ovom požarištu, ali je problem što nemaju gdje natočiti vodu u vatrogasne cisterne, jer su presušili vodotoci u ovom području i prinuđeni su da po vodu idu skoro 30 kilometara do Bratunca i Drine.

"Požar u rejonu sela Ažlica, između Zalazja i Rudnika olova i cinka Sase, koji se bio aktivirao prije dva dana iz neugašenih panjeva u požarištu, ponovo je ugašen i na području ove općine nema aktivnih požara izuzev ovog kod Kutuzera", zaključio je Suljanović.

(Vijesti.ba)

Na Rujištu kod Mostara gori već nekoliko dana, teško u Konjicu, u Jablanici bolje stanje

image

MOSTAR – Federalni operativni centar Civilne zaštite, u vanrednom izvještaju o stanju na požarištima za 2. septembar (do 18 sati) ističe da već nekoliko dana gori na širem lokalitetu Rujišta, na području Mostara, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Vatrogasci su danas opet bili na lokalitetu Rabina-Žulje, gdje je u 13.30 sati otišla dodatna cisterna s posadom.

U općini Jablanica stanje je povoljnije u odnosu na prethodne dane. Pod kontrolom je vatra iznad sela Glogošnica i Šanica, ali probleme stvara vjetar prema Šanici i u višim predjelima Prenja (Međuprenju), gdje su upućeni radnici šumarskog preduzeća i planinari.

Stanje na područjima zahvaćenim požarima u općini Konjic i dalje je teško; gori na području Boračkog jezera, Boračke Drage i na polovini platoa „Kiser“. Vjetar može za kratko vrijeme promjeniti situaciju na terenu.

Vatrogasci iz Konjica ističu da je izbio novi požar, s druge strane Boračkog jezera, iznad vikend naselja. U ispomoći su im vatrogasne ekipe iz Zenice, Tuzle, Gračanice, Kalesije i dvije cisterne preduzeća "Rad" iz Sarajeva.

Jutros od 8.30 do 10.45 sati vojni helikopter je na području općine Konjic učestvovao u gašenju vatre na područjima Kisera i Boračke Drage, izbacivši oko 25 korpi vode, što je imalo dobre efekte.

Aktivan je požar na brdu Bokševica.

Veliki požar koji je jučer zahvatio općinu Čitluk mjestimično se aktivira. Požar u Bijakovićima je saniran, a na području mjesta Vionica vatrogasci s oko 20 mještana Krehin Gradca drže vatru pod kontrolom.

Oko 14.30 sati izbio je novi požar u Kručevićima, na nepristupačnom terenu (vrh brda) i trenutno ne prijeti opasnost naseljenim mjestima.

U općini Prozor Rama i dalje je aktivan požar na lokalitetu Ustirame, gdje je vatra odbijena od naselja i gori na nepristupačnom terenu.

Požar na lokalitetu Tošćanice je lokaliziran.

U čapljinskoj općini trenutno gori na području Prebilovaca i vatra se kreće ka naselju.

Požar na livanjskom području, koji je od jučer na planini Golija, pet kilometara iznad sela Ljubunčić, Lusnić i Strupnić zahvatio visoku šumu bukve i jele, travu i nisko rastinje te mjestimice humus i lišće, djelomice je lokaliziran. Vjetar promjenjivog smjera otežava gašenje.

Požar se širi prema šumi iznad Čelebića na terenu koji je pod minama.

(Vijesti.ba/Fena)

Požar s Tare prijeti Malom Stocu

image

VIŠEGRAD – Požar sa Tare i iz kanjona Bijelog Rzava, potpomognut vjetrom, vrlo brzo se širi prema selu Mali Stolac na granici između BiH i Srbije, javio je dopisnik Srne. Direktor Šumskog gazdinstva "Panos" Milan Cvijetić potvrdio je da je na Beloj Lipi i Bunaru vatrenu stihiju do sada gasilo 30 pripadnika ove firme i Civilne zaštite iz Višegrada, ali to nije dovoljno jer je vatra prešla u krošnje borova i veoma brzo napreduje.

"Ukoliko stihija probije liniju odbrane na Beloj lipi i Bunaru biće ugrožena sela Veletovo i Bijela. Vatru bi bilo veoma teško zaustaviti zbog nepristupačnosti terena i korova koji nije uklanjan godinama", kaže Cvijetić.

Načelnik općine Višegrad Tomislav Popović se za pomoć obratio gradonačelniku Užica Jovanu Markoviću, koji je obećao da će preraspodijeliti snage na požarištu na Tari i na ove lokacije poslati stotinu ljudi sa mehanizacijom.

Požar na Tari, posebno u kanjonu rijeke Bijeli Rzav, na potezu prema selu Kršanju i brdu Iver danas su gasila i tri ruska aviona.

Vatra na planini Tari izbila je na brdu Tetrebica prije devet dana i prema procjenama stručnjaka pod vatrom je 1.500 hekatara površine.

(Vijesti.ba)

 

 

 

 

 

 

Komentariši