ULTIMATUM: UEFA UVODI PROTEKTORAT U N/FS BOSNE I HERCEGOVINE

Ultimatum : UEFA uvodi protektorat u N/FS Bosne i Hercegovine 

 03/03/2011.
• Prinudna uprava ili, kako je Marsel Benc, direktor Sportsko-pravnog odjela UEFA, u četvrtak zvanično nazvao, Komitet za normalizaciju, biće nametnut Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH ukoliko delegati na vanrednoj sjednici Skupštine 29. marta ne usvoje novi statut.Na trosatnom sastanku sa predstavnicima medija, u četvrtak, ali i dan ranije sa bh. klubovima,..

Prinudna uprava ili, kako je Marsel Benc, direktor Sportsko-pravnog odjela UEFA, u četvrtak zvanično nazvao, Komitet za normalizaciju, biće nametnut Nogometnom/Fudbalskom savezu BiH ukoliko delegati na vanrednoj sjednici Skupštine 29. marta ne usvoje novi statut.Na trosatnom sastanku sa predstavnicima medija, održanom u četvrtak, ali i dan ranije sa bh. klubovima, Benz je upozorio na složenost situacije u kojoj je bh. kuća fudbala. Podsjetio je i na odluku komiteta UEFA i FIFA iz oktobra prošle godine, ali i na istorijat procesa stvaranja N/FS BiH u današnjem obliku."Još za vrijeme ujedinjenja N/FS BiH u UEFA i FIFA znali smo da je trenutni ustroj N/FS BiH neprihvatljiv. Zato smo zahtijevali da odredbe Statuta korak po korak budu usklađene sa Statutom FIFA i UEFA. Već u junu 2003. smo zatražili usvajanje amandmana na Statut. Željeli smo da imamo jasne odredbe koje se tiču kvoruma i donešenja odluka, ali je i taj proces trajao dugo, sve do decembra 2006, kada je usvojen trenutno važeći Statut", rekao je Benc i dodao:

"Zasnovano na odluci FIFA i UEFA da bude napravljena revizija Statuta svih nacionalnih federacija, i od N/FS BiH se zahtjevaju promjene. Ti minimalni zahtjevi uključuju odredbu o jednom predsjedniku u četvorogodišnjem mandatu, bez Predsjedništva."On je podsjetio da su FIFA i UEFA već napravile određene ustupke BiH. Naša zemlja jedina je u Evropi čiji je Savez uređen na principu dva entitetska – jedan krovni. Takođe, u pogledu predsjednika dozvoljeno je da budući jedan predsjednik iz jednog entiteta ima najviše dva mandata. Potom bi ga naslijedio čovjek iz drugog entiteta. Ako delegati na sjednici Skupštine odbiju novi statut, Benc je objasnio šta čeka bh. fudbal."Suspenzija znači da N/FS BiH ne može uzeti učešće i nema pravo glasa na UEFA kongresu. Neće imati pravo da predlaže kandidate za tijela UEFA i FIFA", kazao je Benc i nastavio:"Ono što je najbitnije je da u slučaju suspenzije klubovi iz BiH neće imati pravo učešća u UEFA takmičenjima, a isto važi i za reprezentativne selekcije."

N/FS BiH ostao bi i bez finansijskih prihoda. Bilo bi obustavljeno i učešće na seminarima, a nakon gubitka svih prava bio bi primijenjen najnoviji pravilnik FIFA, a to je uvođenje protektorata."Na posljednjem Kongresu FIFA usvojen je član 7. On predviđa da FIFA u saradnji sa UEFA može razriješiti dužnosti trenutno izabrani Izvršni odbor N/FS BiH i zamijeniti ga sa Komitetom za normalizaciju. Ovaj komitet bi preuzeo sva prava i dužnosti IO N/FS BiH i donosio odluke. To znači da bi bili imenovani novi ljudi sa kojima bismo pokušali rješavati sporna pitanja. Nije isključeno da to budu stranci", istakao je Benc.U Komitet za normalizaciju bile bi imenovane osobe koje bi sarađivale sa FIFA i UEFA. U tom slučaju bilo bi osigurano odgovarajuće poslovanje Saveza tokom supenzije. Bili bi imenovani i novi članovi za statutarne organe Saveza, a sve kako bi se nastavilo odvijanje trenutnog posla i završila tekuća sezona u nacionalnom takmičenje sa onim klubovima i pojedincima koji su spremni da rade u skladu sa principima FIFA i UEFA.Ako novi statut bude usvojen 29. marta i ne dođe do suspenzije, uslijedile bi pripreme za izbore u N/FS BiH. Odlukom UEFA nalaže se zakazivanje izborne sjednice Generalne skupštine najkasnije do kraja maja.

Bankrot

Jedna od mogućih opcija i svakako najgora je da dođe do bankrota N/FS BiH. U tom slučaju Komitet za normalizaciju će pripremiti osnivajući sastanak za novi N/FS BiH. Taj novonastali savez činili bi klubovi kao direktni članovi. U tom slučaju će jedan klub značiti jedan glas."Tada bi postojeća struktura sa dva entitetska saveza, te kantonalnim i regionalnim savezima, bila ukinuta. Bio bi usvojen novi statut, izabrani novi organi saveza, a samim tim UEFA bi morala da prizna N/FS BiH kao novog člana", kazao je Benc.Komitet za normalizaciju svoj posao trebalo bi da završi do kraja 2011. U protivnom, slučaj bi bio proslijeđen kongesima FIFA i UEFA, koji imaju na raspolaganju tri opcije. Jedna je da produže suspenziju, druga da je ukinu, a treća i najgora moguća je potpuno isključenje iz članstva.

Sastanak s klubovima

Benc je mišljenje u vezi sa usvajanjem statuta i mogućim sankcijama zatražio i od predstavnika klubova."Oni su jednoglasno protiv suspenzije i za učešće na međunarodnim takmičenjima. Pokazao sam im koje su prednosti učešća na međunarodnoj sceni, pogotovo finansijske. Primjer je Žilina iz Slovačke, koja je učešćem u grupnoj fazi Lige prvaka zaradila 9,3 miliona eura. To je duplo više od budžeta N/FS BiH. Jedan od predstavnika klubova rekao je da trebe krivično tužiti delegate koji onemoguće učešće u Evropi. To naravno nije stav koji treba podržati, ali pokazuje šta je važno za klubove", kazao je Benc.

Krivci             Upitan nekoliko puta može li konkretno imenovati krivce ili institucije koje su po njegovom mišljenju glavni krivci za neusvajanje statuta, Benc je diplomatski i kratko odgovori:"Do sada po tom pitanju nisam dobio pozitivan odgovor ni od Predsjedništva N/FS BiH, ni od Izvršnog odbora niti od delegata Skupštine."Na sjednici 29. marta neće biti isti delegati kao na onoj prošle godine kada je odbijen statut. U Federaciji BiH imenovani su novi predstavnici u Skupštini, a isto će učiniti i Republika Srpska narednog vikenda.

Trening centar

N/FS BiH je u četvrtak postigao dogovor sa općinom Zenica o početku gradnje (19. mart) trening centra za reprezentativne selekcije BiH na lokalitetu Kamberovića ravan. Fudbaski centar koštaće oko četiri miliona evra, a finansiraju ga FIFA i UEFA iz projekta "Gooal", odnosno i "Hettrick", ali pitanje je da li će novac biti uplaćen ako UEFA suspenduje N/FS BiH. (Kliker.info-NN)

Komentariši