SRBIJANSKI TEROR SE NASTAVLJA: NA AERODRUMU U BECU UHAPSEN GENERAL JOVAN DIVJAK – GENERAL DIVJAK OCEKUJE SASLUSANJE NAKON HAPSENJA NA BECKOM AERODROMU (VIDEO)

 

General Divjak očekuje saslušanje nakon hapšenja na bečkom aerodromu (Video) 

 04/03/2011.
• Jovan Divjak, heroj odbrane Sarajeva i penzionisani general Armije BiH koji je uhapšen je u četvrtak navečer na bečkom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice zbog ratnog zločina koju je izdala Srbija zbog slučaja "Dobrovoljačka ulica", u petak bi trebao biti izveden pred sud i upoznat sa razlozima hapšenja…

Jovan Divjak, heroj odbrane Sarajeva i penzionisani general Armije BiH koji je uhapšen je u četvrtak navečer na bečkom aerodromu na osnovu Interpolove potjernice zbog ratnog zločina koju je  izdala Srbija zbog slučaja "Dobrovoljačka ulica", u petak bi trebao biti izveden pred sud i upoznat sa razlozima hapšenja.Divjak je trebao biti izveden pred sud u 12 sati ali je to odloženo jer tužilalaštvo očekuje dokumenta na osnovu kojih je Srbija tražila da general Divjak bude uhapšen, kazao je ambasador BiH u Austriji Haris Hrle za Radio Slobodna Evropa.

Hrle je dodao da ne očekuje da će se Divjak pojaviti pred sudom prije ranog poslijepodneva.Divjak, koji je putovao za Bolonju gdje je trebao držati predavanja u srednjim školama na temu BiH ispred udruženja "Obrazovanje gradi BiH", je zadržan na bečkom aerodromu u četvrtak oko 20 sati i 30 minuta nakon čega je odveden u pritvor.Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je izjavio da je Divjak uhapšen zbog optužnice za ratni zločin u slučaju Dobrovoljačka, kada je u incidentu prilikom povlačenja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva 3. maja 1992. godine stradalo nekoliko vojnika i oficira.Srđan Arnaut, zamjenik ministra pravde BiH je rekao da se u Divjakovom slučaju ne radi o crvenoj Interpolovoj potjernici. Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da će podnijeti molbu za izručenje Divjaka.

"Neosnovane optužbe"

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da je u četvrtak navečer razgovarao sa Divjakom. „On je smiren i dobro je. Traži i očekuje da se cijela stvar svjede u pravne okvire i da joj se ne daje politički okvir cijelom ovom slučaju“, kazao je Komšić novimnarima u Sarajevu, dodavši da neće moći ispuniti Divjakovu želju.„Ovo definitivno ima dimenzije političkog slučaja. U igri su organi vlasti iz Srbije, BIH ali i iz Austrije“, naveo je Komšić.„U međuvremenu ostvaren je kontakt sa minsitrom vanjskih poslova Austrije. Ja sam se sastao sa ministraom vanjskih poslova BIH Svenom Alkalajem. Sav materijal i dokumentacija iz slučaja Dobrovoljačka dostavljena je Ambasadi BIH u Beču koja je to odnijela ministarstvu pravde Austrije“, pojasnio je Komšić.

Njegov kolega Bakir Izetbegović je rekao da će BiH učiniti sve za generala Divjaka: „Znamo u vezi slučaja Dobrovoljačka stav Haškog tribunala, znamo kako se završila stvar u Londonu u slučaju Ganić, i svi znamo kako se ponašao u ratu general Divjaka, a to su i kamere zabilježile. Samo je pitanje vremena kada ćemo generala vratiti u Sarajevo“.Divjak je rođen 1937. godine u Beogradu i uoči rata u BiH je bio pukovnik JNA. Po izbijanju sukoba u aprilu 1992. godine priključio se Teritorijalnoj odbrani BiH i postavljen je za zamjenika komandanta i na toj poziciji ostaje i nakon formiranja Armije BiH.Divjak je među najomiljenijim komandantima Armije BiH i braniteljima Sarajeva i BiH. Aktivan u nevladinom sektoru i javnom životu, on uživa ugled kao skromna i visoko moralna osoba posvećena pomoći ugroženim i obespravljenim.

Blamaža sa Purdom

Njegovo hapšenje se desilo godinu i dva dana nakon hapšenja u Londonu Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH, na osnovu optužnice za "Dobrovoljačku".Londonski sud je 27. jula prošle godine odbio Ganićevo izručenje Srbiji uz obrazloženje da se radi o politički motiviranom procesu. U Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu su odbacili ove tvrdnje i odbili su obustaviti postupke za slučaj Dobrovoljačka. Devetnaest osoba je optuženo zbog slučaja Dobrovoljačka.Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo kaže za RSE da je ovo još jedan neobičan potez Tužilaštva za ratne zločine i da se mora hitno napraviti ekspertska grupa BiH, Hrvatske i Srbije da se pitanje optužnica za ratne zločine riješi.

 „Kao da nije bilo dovoljno blamaže sa Tihomirom Purdom. Jovan Divjak je hiljadu puta rekao da se zločin u Dobrovoljačkoj dogodio i bio je veliki zagovornik da se taj slučaj rasvetli i utvrdi odgovornost pred sudom. Opet jedan potez kojem nije prehodilo detaljno ispitivanje i koji pokazuje da se radi vrlo ne profesionalno. Divjak je čovek koji je omiljen među običnim građanima i nema nikakvu poziciju. On je neko ko javno zagovara da se sudi za ratne zločine i teško da može da se utvrdi neka njegova komandna odgovornost zato što nije izdavao nikakve naredbe, a ovo je samo još jedan ne proveren pravni postupak koji može da dovede u pitanje rad Tužilaštva za ratne zločine“, kaže Kandić.

Može li JNA dobiti rat u sudnici

Nekoliko desetina Sarajlija mirno je protestovalo u četvrtak oko ponoći pred ambasadom Austrije u Sarajevu a novi protesti su najavljeni za petak i subotu.Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je optužilo 19 osoba za ratni zločin zbog komandne odgovornosti i ućešća u događajima u Dobrovoljačkoj ulici.Tri osobe više nisu žive a među ostalima na spisku su i bivši tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kuljić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, oficir Armije BiH Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović.  (Kliker.info-RSE)

SRBIJANSKI TEROR SE NASTAVLJA: NA AERODRUMU U BECU UHAPSEN GENERAL JOVAN DIVJAK

Srbijanski teror se nastavlja : Na aerodromu u Beču uhapšen general Jovan Divjak 

 04/03/2011.

• Informaciju o hapšenju jednog od najpopularniji ratni generala i bivšeg pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije BiH sinoć je za "Dnevni avaz" potvrdio ministar vanjskih poslova BiH. Austrijski policajci su sinoč uzeli otiske prstiju Divjaku da bi utvrdili njegov identitet..

 Srbijanski progoni heroja odbrane BiH se nastavljaju! Na osnovu Interpolove potjernice koju je raspisalo Specijalno tužilaštvo za ratne zločine država Srbije u slučaju "Dobrovoljačka ulica" penzionisani brigadni general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak uhapšen je u četvrtak oko 20.30 sati na Aerodromu u Beču.

Uzimanje otisaka                                        Informaciju o hapšenju jednog od najpopularniji ratni generala i bivšeg pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije BiH sinoć je za "Dnevni avaz" potvrdio ministar vanjskih poslova BiH. Kako saznajemo, austrijski policajci su sinoć uzeli otiske prstiju Divjaku da bi utvrdili njegov identitet.General Divjak zadržan je tačno godinu i dva dana nakon nezakonitog hapšenja ratnog člana Predsjedništva BiH akademika prof. dr. Ejupa Ganića! – Mogu da kažem da je general Divjak zadrža na Aerodromu u Beču na osnovu Interpolove potjernice.

Mi smo odmah dali nalog našoj ambasadi u Beču da mu pruži punu konzularnu zaštitu. Ambasador Hrle i suradnici odmah su otišli na lice mjesta i bili su cijelo vrijeme uz generala Dvijaka. On je odveden u pritvorsku jedinicu. Sutra ujutro (danas, petak) će biti izveden pred sudiju i onda ćemo znati po kojim osnovama se tereti i zašto zadržan – kazao je ministar Alkalaj za "Avaz" sinoć nešto iza ponoći. Nadalje, Alkalaj je istakao da će se Ministarstvo učiniti sve da se general Divjak "oslobodi jer su sve  optužbe neosnovane".- Interpol je na svojoj zadnjoj Generalnoj skupštini obustavio sve potjernice koje nemaju podršku zemlje čiji je ta osoba državljanin. Stoga mislim da bi general Divjak trebao biti pušten. Naš ambasador će raditi na tome. Ne znam kakav će rezultat biti – istakao je Alkalaj.

U porodici generala Divjaka sinoć nam nisu željeli potvrditi, niti demantirati da je on uhapšen.- Javio se oko 20 sati i rekao da je stigao na odredište. Jovan je, inače, putovao u Italiju… Ne znam više ništa, ništa vam ne mogu reći… – kratko nam je odgovorila vidno uznemirena supruga. Ministar pravde BiH Bariša Čolak, također, je dobio potvrdu da je general Divjak zadržan na Aerodromu u Beču. Na pitanje zašto se nakon slučaja Ganić i Ilije Jurišić, pa i Tihomira Purda, nastavlja pravni teror Srbije, ministar Čolak sinoć nam nije mogao precizno odgovoriti.- U državama regiona, posebice gdje postoji sporazum, postoji izvanredna prilika da se sve te tjeralice povuku i da se predmet ustupi zemlji u kojoj se ta osoba nalazi. To bi bio dobar potez i jedini izlaz. Također, to je bio cilj i smisao ovog ugovora. Nažalost, dešava se što se dešava…  – istakao je Čolak.

Ništavne rezolucije                                         Na pitanje kako je moglo doći do hapšenja kada je  Generalna skupština Interpola u novembru prošle godine usvojila je rezoluciju kojom se sprječava raspisivanje takozvanih "crvenih potjernica" za ratne zločine bez saglasnosti matične zemlje osumnjičenog na kojeg se potjernica odnosi, Čolak je dodao kako pretpostavlja da se radi o potjernicama koje su ranije raspisane. – Naravno,  sve ovo govorim uvjetno. Jako mi je teško govoriti… Vidjet ćemo što će se dalje dešavati. Svakako ću u okviru suradnje sa državama regiona pokušati riješiti ovu stvar. Dakako, ono što je moguće – rekao je Čolak.

 Trebao održati predavanje                         Edin Bećarević, tehnički sekretar udruženja "Obrazovanje gradi BiH", čiji je general Divjak direktor, kazao nam je da je general putovao u Italiju, gdje je trebao održati predavanje. Potvrdio nam je da je on zadržan na bečkom aerodromu i da je sproveden do tužiteljstva. Istakao je da će se danas znati zbog čega se ovo desilo, ali da se pretpostavlja da je riječ o slučaju "Dobrovoljačka".

Uključio se i Incko                                      U cijeli slučaj sinoć se uključio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. On je za "Avaz" potvrdio da prikuplja informacije i da će učiniti sve što bude potrebno kako bi se na ispravan način riješio slučaj Divjak.

Halilović: Izigravaju policajca                   U sinoćnjim prvim reakcijama nakon hapšenja generala Jovana Divjaka, naši sagovornici izrazili su ogorčenost, ali i razočarenje zbog nemoći države BiH da se odupre teroru i manipulacijama Srbije. Penzionisani general Armije RBiH i prvi načelnik Generalštaba Armije RBiH Sefer Halilović kazao je za "Dnevni avaz" da je bijesan zbog hapšenja generala Jovana Divjaka.

Krive su službe                                            – Žalosno je da naša država ponovo dopušta Srbiji da izigrava regionalnog policajca i da hapsi dokazane patriote BiH, pokušavajući na taj način falsificirati historiju rata – kazao je Halilović i zapitao se zašto ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović ide na Dan policije Srbije dok ta država hapsi naše državljane. Član ratnog Predsjedništva RBiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić, koji je prošle godine doživio istu sudbinu kao i general Jovan Divjak, u sinoćnjoj izjavi za "Avaz" za novonastalu situaciju okrivio je nadležne organe naše države. – Ovo je isključiva odgovornost naših nadležnih ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti i pravde. BiH ima dva pravna mišljenja u slučaju "Dobrovoljačka" koje je trebala odavno poslati Evropskoj uniji i evropskoj policiji u Briselu i da su to uradili ovo se ne bi desilo s generalom Divjakom – kategoričan je prof. Ganić.

Ganić: Pravno mišljenje                             On ističe da Srbija "zaista pravi cirkus od BiH i šou za svoj narod, te kod mlađih generacija stvara uvjerenje da je bila agresija na Srbiju, a ne na BiH".- Dok Srbija pravi cirkus od naše vlasti, mi treba da se branimo zato što smo bili žrtve. Ako bude potrebno, mi i individualno imamo snage da generala Divjaka branimo i izvučemo, ako nažalost te snage nema država – poručuje prof. Ganić.Član ratnog Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić kazao nam je da hapšenje generala Jovana Divjaka potvrđuje da su građani BiH izloženi progonu Srbije "kao da smo veći zločinci od onih koji su na nas izvršili agresiju".

Ljubljenje s Tadićem                                  – To znači da Srbija nije ništa promijenila. Fašistički režim u Srbiji i dalje djeluje sa pozicija Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića, a u BiH nema snaga da joj se suprotstave. Ta politika je samo promijenila oblandu. Sulejman Tihić se ljubi s Borisom Tadićem, a Sadik Ahmetović sa Ivicom Dačićem. Potpisuju se tripartitni ugovori sa Srbijom i Hrvatskom!? – ogorčen je Kljuić.On s tugom konstatira da hapšenje Divjaka potvrđuje i da se "Bosna odrekla svojih patriota" i navodi da zbog svega i sam tri godine ne putuje, jer Srbija i njega sumnjiči za navodni ratni zločin u slučaju "Dobrovoljačka".- Gledajte, je li Predsjedništvo BiH večeras (kasno u četvrtak, op.a) reagiralo, hoće li pozvati srbijanskog ambasadora i reći mu da pakuje kofere za Beograd, da li će povući ijedan državnički potez? Neće. E, to je ta nesreća Bosne – smatra Kljuić.

Vikić i Pušina zatečeni viješću              Dragan Vikić, ratni komandant specijalaca MUP-a RBiH i sadašnji komandant Specijalne policije Federalne uprave policije, kao i Jusuf Pušina, bivši ministar policije i sadašnji savjetnik ministra unutrašnjih poslova FBiH, sinoć su bili zatečeni viješću o hapšenju generala Divjaka.- Ako je tačno da je uhapšen, onda mi je stvarno žao, ali to je stvar naše vlasti i države. Najbolje je pitati političare za to, jer oni su sigurno trebali uraditi puno više da se to ne dešava – izjavio je Vikić.I Pušina je hapšenje generala Divjaka ocijenio kao "nastavak srbijanske ujdurme i pasivnosti bh. vlasti".

Krivica je na nama                                      – To je za svaku osudu. Mi stalno nešto potpisujemo s tom Srbijom, a oni i dalje vode svoju politiku i hapse. Krivica je na našim službama koje ne obavijeste ljude da su na potjernici i ne upozore ih da ne putuju. Sada se može desiti isto kao s Ganićem – da neizvijesnot traje mjesecima da bi se na kraju dokazalo da je čovjek nevin – kazao nam je nakon hapšenja Divjaka penzionirani pukovnik Armije RBiH i jedan od organizatora otpora u Sarajevu Fuad Abadžić Fuad Abadžić, te podsjetio da je sud u Hagu, ali i onaj u Londonu u slučaju "Ganić", kazao da u ovom slučaju nema krivice.

Love nas kao zečeve                                    Zaim Backović, ratni pomoćnik komandanta Teritorijalne odbrane, smatra da su Bosanci postali zečevi koji se love na sve strane. – To je neshvatljivo. Nemoguće. Ne mogu da vjerujem i ne mogu da shvatim. Pa, Interpolove potjernice su povučene. O čemu se radi, šta se dešava? – u šoku se pitao Backović.

Uzburkavaju se duhovi prošlosti                   Prema mišljenju bivšeg predsjednika Skupštine RBiH Mire Lazovića, hapšenje Jovana Divjaka dokazuje da iz Srbije konstantno dolaze potezi koji BiH i cijeli region drže u napetostima.- Osuđujem ovakav potez Srbije. Ponovo se uzburkavaju duhovi prošlosti i političke vode. Mislim da je odluka o neizručenju Ejupa Ganića Srbiji recept kako u Austriji trebaju postupiti i prema Jovanu Divjaku – rekao je Lazović. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Komentariši