PORUKA IZ BEOGRADA: “JOVAN DIVJAK JE SIMBOL OTBORA SRPSKOJ AGRESIJI NA BOSNU I HERCEGOVINU”

 

24sata.info PHOTO

image Jovan Divjak / blic

 

24SI – Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji smatra da je hapšenje Jovana Divjaka samo nastavak kontraproduktivnog ponašanja Beograda kad je riječ o tumačenju prošlosti iz devedestih.

 

"Nakon što su Ejup Ganić, Ilija Jurišić i nedavno Tihomir Purda hapšeni, pa oslobođeni zbog nedostatka dokaza, slučaj Divjak samo produbljuje nepovjerenje u regionu prema namjerama Beograda.

Beograd je ovakvim ponašanjem sebe stavio u ulogu tužitelja i faktora koji definiše karakter rata, po kome je Srbija izgleda imala najmanju ulogu. Hapšenje Jovana Divjaka je skandal svoje vrste, jer upravo on predstavlja simbol otpora srpskoj agresiji na Bosnu.

Kao srpski general on se od samog početka suprotstavio opsadi Sarajeva zbog čega uživa nepodijeljeno poštovanje u BiH. Jovo Divjak je oduvijek bio meta Beograda. Nisu ga hapsili 2005. kad je bio u Beogradu, već je sad aktiviran slučaj kad Beograd veoma organizovano provodi reviziju historije iz devedestih. Ovakvim ponašanjem Beograd sebi gradi poziciju lidera u regionu na pogrešnim osnovama", navode iz Helsinškog odbora.

U saopštenju za javnost navodi se da za takvo ponašanje Beograda odgovornost ima i međunarodna zajednica i Haški tribunal "koji se prilagođavaju Beogradu da bi ga privezali za EU".

"Međutim, ovakav pristup gubi smisao, jer dovodi do zamjene teza i iskrivljenih tumačenja koja su žrtvu pretvorili u zločinca. Zahtijevamo od austrijskih vlasti da se Jovo Divjak odmah pusti na slobodu, a od Interpola da preispita sve potjernice koje na njihovu listu stavljaju vlasti Srbije.

Zahtijevamo da se objelodane kriteriji po kojima su takvi zahtjevi jedne zemlje, u konkretnom slučaju, Srbije uzimaju u obzir. Zahtijevamo od naše vlade da prestane s politikom koja vodi daljem porastu nepovjerenja u regionu posebno u BiH i da odmah odustane od zahtjeva da se isporuči Jovan Divjak", ističe se u saopštenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahtijeva od Vlade te države da se distancira od Miloševićeve politike, kao politike relativizacije odgovornosti za ratove iz devedestih.

"Podsjećamo Vladu Srbije da je njena prioritetna obaveza da uhapsi i Haagu isporuči Ratka Mladića, optuženog za genocid u Srebrenici. To bi bio jedini korak koji bi doprinio obnovi povjerenja u odnosima sa susjedima posebno sa Bosnom i Hercegovinom", dodaje se.

(24sata.info)

Komentariši