OSUDA ZVANICNIH ORGANA BiH: “NE ZELIMO DA BUDEMO TAOCI VELIKOSRPSKIH INTERESA”

 

24sata.info PHOTO

image Bosna i Hercegovina / 24sata.info

 

24SI – Svi pripadnici Armije BiH, učesnici odbrambenooslobodilačkog rata 1992. – 1995. godine, zaprepašteni su hapšenjem istaknutog pripadnika ABiH, generala Jovana Divjaka, izjavio je danas u Sarajevu Muhamed Šabanović, direktor Fondacije "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", nakon vanrednog sastanka u povodu hapšenja generala Divjaka u Beču zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

 

"Zaprepašteni smo načinom na koji se dogodilo hapšenje te tražimo da se svi pravosudni organi BiH što prije uključe u oslobađšanje našeg generala", kazao je Šabanović, prenoseći zajedničku izjavu nakon sastanka kome su prisustvovali predstavnici svih udruženja koja okupljaju boračku populaciju s područja Kantona Sarajevo, odnosno ratnog Prvog korpusa Armije BiH, kao i svih ratnih brigada ovog korpusa.

Izražena je puna osuda zvaničnih organa BiH, prije svega Ministarstva sigurnosi BiH i Ministarstva pravde BiH, jer su oni jedni od odgovornih budući da na pravi način nisu iskoristili mogućnosti koje su postojale nakon završetka slučaja Ejupa Ganića.

"Imali su veoma jasnu pravnu situaciju da se ovaj slučaj ne dogodi", kazao je Šabanović.

On je uputio zajedničku poruku svih učesnika današnjeg sastanka da je ovo "zadnji slučaj".

"Mi više nećemo dozvoliti da iko hapsi bilo koga. Mi jesmo na fonu mira, mi jesmo na fonu pomirenja, ali ne želimo da budemo taoci velikosrpskih interesa. Također, apsurd je da u situaciji kada je već nekoliko mjeseci u funkciji bezvizni režim, pripadnici ABiH se osjećaju kao u zatvoru u svojoj državi. To nećemo dozvoliti", naglasio je Šabanović.

Upitan da pojasni na koji način borci neće dozvoliti ponavljanje ovakvih slučajeva, kazao je da borci imaju potencijala i snage, a angažirani su i pravni timovi koji će izvršiti pritisak prema meritornim organima.

"Ovdje izgleda neko ne radi svoj posao. Imamo jasnu presudu Haškog tribunala u slučaju Dobrovoljačke ulice, imamo jasnu presudu londonskog suda u slučaju Ganić i mislim da ovdje neko treba da radi svoj posao", decidiran je Šabanović.

(fena)

Ambasador BiH u Austriji: Divjaku određen pritvor, Tužilaštvo BiH podnijelo prijedlog za izručenje

24sata.info PHOTO

image Jovan Divjak / 24sata.info

 

24SI – Sud u Beču odredio je pritvor Jovanu Divjaku, umirovljenom generalu Armije BiH, potvrdio je za Birn-Justice report Haris Hrle, ambasador BiH u Austriji.

 

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uputilo je zahtjev za izručenje Divjaka, pravosuđu BiH zbog istrage koja se vodi vezano za događaje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. 

Zahtjev za izručenje, Tužilaštvo BiH temelji na činjenicama da je donesena naredba za provođenje istrage protiv više osumnjičenih lica, da su ratni zločini koji su se desili u BiH, državi čije državljanstvo imaju osumnjičeni u nadležnosti pravosuđa BiH.

"Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH je razgovarao sa Harisom Hrlom, ambasadorom BiH u Austriji, te se interesovao za detalje u vezi hapšenja Divjaka. Tužilaštvo BiH pažljivo prati sva dešavanja koja se odnose na ovaj događaj, s obzirom da se radi o predmetu koji je u radu u ovoj instituciji", naveli su u saopštenju Tužilaštva BiH.

Jovan Divjak je uhapšen 3. marta na austrijskom aerodromu po Interpolovoj potjernici koju je Republika Srbija raspisala zbog optužbe da je učestvovao u događajima u Dobrovoljačkoj ulici, 3. maja 1992. godine kada se kolona Jugoslovenske narodne armije (JNA) povlačila iz grada, a kada je stradalo nekoliko osoba.

Za događaje u Dobrovoljačkoj ulici, Tužilaštvo Srbije vodi istragu i osumnjičeno je nekoliko državljana BiH a među kojima je, prema dostupnim informacijama i Divijak.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije su kazali za BIRN – Justice Report da trenutno ne mogu ništa reći o ovom slučaju, te da će više informacija biti u toku dana

Zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici bio je prošle godine uhapšen i Ejup Ganić, bivši ratni član Predsjedništva BiH na aerodromu u Londonu. Međutim, nakon nekoliko održanih ročišta, britanski sud je odbio zahtjev Srbije za njegovo izručenje obrazloživši da se radi o zloupotrebi procesa i procedurama koje se koriste u "političke svrhe".

Ganić je uhapšen na osnovu tako zvane difuzne potjernice, a na osnovu čega je uhapšen Divjak još uvijek se ne može tačno utvrditi.

"General Divjak nije uhapšen po crvenoj Interpolovoj potjernici. U evidencijama koje postoje u Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno Interpolu, ne postoji evidentirana potjernica na ime generala Divjaka", kazao je pravni stručnjak Damir Arnaut.

Arnaut dodaje da postoji mogućnost da je riječ o difuznoj potjernici, pojasnivši da su to "bilateralne potjernice gdje jedna država pošalje zahtjev drugoj državi, u ovoj slučaju Republika Srbija Austriji".

"Za takvu vrstu potjernica, difuznih, BiH ne može znati. U tom slučaju postupak i odlučivanje po takvoj potjernici je regulisano bilateralnim ugovorom između dvije zemlje, Srbije i Austrije", kazao je Arnaut.

BiH je dostavila austrijskom pravosuđu dokumente kao što je nalaz Haškog tribunala, presuda iz Londona koji se odnose na slučaj Dobrovoljačka.

Prema presudi suda u Londonu, kako kaže Arnaut, JNA je bila legitimna meta 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici i oni koji se nalaze na listi kao optuženi nisu napravili nikakav zločin.

U vezi hapšenja Divijaka, javnosti su se obratili Željko Komšić i Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva BiH.

Obojiica su rekli da će Divijaku biti osiguirana svaka vrsta pomoći, a Komšić je naglasio da se čuo sa njim nakon hapšenja.

"On je smiren i dobro je. Traži i očekuje da se cijela stvar svede u pravne okvire i da se ne daje politički okvir cijelom slučaju. Moram da kažem da ovaj slučaj definitivno ima dimenzije političkog slučaja. U igri su organi vlasti iz Srbije, BIH ali i iz Austrije", naveo je Komšić.

(24sata.info)

Komentariši