GENERAL JOVAN DIVJAK OSTAJE IZA RESETAKA, AUSTRIJSKI SUD ODREDIO PRITVOR

Jovan Divjak ostaje iza rešetaka, austrijski sud odredio pritvor (FOTO)

Branioci BiH nisu u bezviznom režimu, za nas je još na snazi vizni režim i trebamo tražiti "vizu sigurnost" da bismo mogli slobodno putovati kao svi ostali građani svijeta, ističe Koordinacioni odbor boračkih organizacija u FBiH

image Građani su izrazili nezadovoljstvo hapšenjem heroja odbrane grada Sarajeva i BiH

Od ranih jutarnjih sati stižu reakcije iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta na hapšenje penzionisanog generala ARBiH Jovana Divjaka.

16:20 Divjaku određen pritvor

Penzionisanom generalu Armije BiH Jovanu Divjaku danas je određen ekstradicioni pritvor od 14 dana pred sudom u austrijskom gradu Kornburgu, poslije hapšenja u Beču prema  nalogu državnog tužilaštva Srbije. Portparol suda u Kornburgu Krista Zemanek saopštila je da je Divjaku izrečena odluka o ekstradicionom pritvoru na 14 dana, što je uobičajeno. Ona je dodala da se očekuje da  će Divjak uložiti žalbu na ovu odluku.

16:04 Društvo za ugrožene narode: Hapšenje branilaca Sarajeva sramota za Evropu

Društvo za ugrožene narode international osudilo je hapšenje branioca Sarajeva sramota je za Evropu. Vlade gotovo svih evropskih zemalja, takodjer i Njemačke, pasivno su posmatrale genocid nad Bosancima i time, direktno ili indirektno, podržavale zločine srpskih i jugoslovenskih trupa, dok je Divjak branio stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine od srpskih napadača.

16:03 Svjetski savez dijaspore BiH: Sve je politička igra

Bosance i Hercegovce rasute širom svijeta je žestoko pogodila vijest o hapšenju generala Jovana Divjaka. Svjetski savez dijaspore BIH se uvijek zalagao da svi ratni zločinici završe tamo gdje im je mjesto, pred licem pravde. Nažalost u ovom slučaju smo iznenađeni i ogorčeni jer je nedavno u sličnom slučaju-Ejupa Ganića dokazano da je sve to politička igra.

15:58 Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović: Divjak nije uhapšen na osnovu crvene potjernice Interpola

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović izjavio je danas da penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak nije uhapšen na osnovu crvene potjernice Interpola. "Interpol BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH imaju uvid u sve crvene potjernice koje se nalaze u sistemu Interpola, a koje raspisuje Generalno tajništvo Interpola u Lionu na zahtjev zemalja članica. Ime generala Divjaka se sigurno ne nalazi u sistemu crvenih potjernica i sigurno nije uhapšen na osnovu nje. Još nismo dobili zvaničan odgovor zašto je general Divjak priveden u Beču, jedino možemo nagađati da se radi o difuznoj međunarodnoj potjernici, upućenoj na zahtjev Srbije prema Austriji", rekao je Ahmetović.  Prema njegovim riječima, nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH prestaje kada osoba napusti BiH.

Važno je istaći da za razliku od formalne crvene potjernice, difuznu potjernicu nacionalni centralni biroi Interpola mogu odmah poslati svim zemljama-članicama ili pojedinim zemljama-članicama putem Interpolove zaštićene mreže, što je očito, Srbija i učinila jer je znala za Divjakov let.

"Mi ćemo biti servis drugim nadležnim ministarstvima i pomoći im u prikupljanju informacija i materijala koji mogu poslužiti Ministarstvu pravde BiH, Ministarstvu vanjskih poslova BiH i Tužiteljstvu BiH", rekao je ministar Ahmetović.

15:57 Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina: Hapsite Mladića i Hažića, a ne Divjaka

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocijenila je danas da vlasti u Srbiji pokušavaju da, raspisivanjem potjernica za državljanima susjednih zemalja,"prikriju vlastitu nesposobnost za hapšenje haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

"Očigledno je da kroz ove potjernice vlasti pokušavaju da prikriju vlastitu nesposobnost da uhapse i Haškom tribunalu izruče Ratka
Mladića i Gorana Hadžića, uprkos postojanju brojnih dokaza da su haški bjegunci u dugačkom periodu uživali zaštitu države Srbije",
navela je Građanska Vojvodina u saopštenju. Ta koalicija je ocijenila da Srbija raspisivanje potjernica za građanima drugih država koristi za unutrašnja politička pitanja, želeći da "minimizuje svoju ulogu u ratovima na prostoru bivše SFRJ".

"Već se više puta pokazalo da domaće vlasti podižu ovakve potjernice bez bilo kakvih dokaza i da im nije cilj procesuiranje ratnih zločina, već da su proizvod političke odluke da na medijskom i simboličnom planu relativizuje našu sramotnu nedavnu prošlost", navodi se u saopštenju.

15:56 Naša stranka: BiH nije stvorila institucije koje mogu zaštititi građane

Naša stranka je saopštila da su jučerašnje hapšenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divljaka, kao i prošlogodišnji slučaj hapšenja Ejupa Ganića, "eklatantni primjeri koji nedvosmisleno ukazuju na činjenicu da BiH od rata do danas nije uspjela stvoriti institucije kojima bi efektno zaštitila svoje građanke i građane". ”General Jovan Divjak je primjer čovjeka koji je i u teškim ratnim i humanitarnim okolnostima svoj zadatak obavljao drzeći se najviših moralnih i ljudskih kriterija. Stoga, njegovo hapšenje može biti shvaćeno samo kao provokacija srpskog tužilaštva, koje umjesto da svoje snage usmjeri na hapšenje generala Mladića i drugih ratnih zločinaca, koji već petnaest godina borave na teritoriji Srbije, zlouoptrebljeva Interpol, te proganja građane BiH i bavi se revidiranjem istorije” navedeno je u saopštenju Naše stranke.

15:55 Diplomatska nota upućena Srbiji nije stav MVPBiH

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić izjavila je da diplomatska nota koju je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj uputio Ambasadi Srbije u BiH povodom hapšenja osumnjičenog za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici Jovana Divjaka, a kojom se miješa u pravosudni sistem druge zemlje, nije stav MIP-a. "Diplomatska nota u kojoj se kaže da ovakav stav vlasti Srbije ne doprinosi konstruktivnom jačanju dobrosusjedskih odnosa između dvije zemlje, nije stav MIP-a BiH, već njegov privatni stav",  navela je Trišić-Babić.

15:20 Kanton i Grad Sarajevo uz generala

Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo i općine Kantona Sarajevo su spremni pružiti svaku vrstu podrške generalu Divjaku. Vijest da je general Armije BiH Jovan Divjak priveden sinoć u Austriji, kako se tvrdi, po međunarodnoj potjernici izdatoj na zahtjev Republike Srbije izazvala je šok i nevjericu svih građana Sarajeva. Ponovno je na sceni pokušaj dezavuisanja činjenica odbrane našeg grada i pokušaj osude onih koji su bili u prvim redovima u toj borbi.

Uloga generala Divjaka u borbi protiv agresije i opsade Sarajeva je nemjerljiva što dodatno i  sa razlogom, izaziva ogorčenje i reakcije građana, koji pružaju podršku generalu Divjaku. 

15:01 Okončan mirni protest u Sarajevu

Šetnjom kroz centar Sarajeva okončan je mirni protest građana povodom hapšenja generala nekadašnje Armije BiH Jovana Divjaka koji je uhapšen u Beču, a koga Srbija tereti za zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

14: 58 Rajko Vasić: Dobro je da međunarodni pravni sistem funkcioniše

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić ocijenio je danas da je za istinu i pravdu o ratovima u BiH dobro da međunarodni pravosudni sistem funkcioniše i da je uhapšen Jovan Divjak, neposredni akter zločina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. "I to hapšenje, kao i hapšenje Ejupa Ganića, doprinijeće istini, jer će mnoge činjenice izaći na vidjelo", rekao je Vasić.

14:57 Ambasada BiH u Beču: Hapšenje na osnovu crvene potjernice Interpola

Penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen je sinoć u Beču na osnovu crvene potjernice Interpola koja je, na zahtjev Beograda, raspisana protiv više osoba iz BiH, koje se "sumnjiče za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine", izjavio je ministar savjetnik u Ambasadi BiH u Beču Neven Kulenović. "Prema podacima austrijske Granične policije, Divjak je uhapšen na osnovu crvene potjernice Interpola, koja je zasnovana na zahtjev Republike Srbije, odnosno nadležnog suda u Beogradu iz 2008. godine", rekao je Kulenović.

14:57 SDPBiH: Novi udar na državu

SDP BiH najoštrije osuđuje ponovnu političku, policijsku i obavještajnu provokaciju Bosne i Hercegovine od strane Srbije na osnovu čije potjernice je u Austriji uhapšen Jovan Divjak, general Armije RBiH. Nastavak progona svih Bosanaca i Hercegovaca, i Srba, i Hrvata i Bošnjaka koji su branili BiH od agresije pokazuje da je režim u Beogradu promijenio retoriku u nekim političkim pitanjima, ali da je politika prema BiH konstanta svih vladajućih koalicija u Srbiji. Ovo hapšenje je ujedno udar na državu Bosnu i Hercegovinu i na svakog čovjeka koji živi u njoj. Krajnje je vrijeme da državni organi i institucije BiH stanu u odbranu svojih građana i primjene princip reciprociteta koji je legitiman čin u odnosima dvije države.

14:52 Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo protestnu notu Srbiji

Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo je jutros protestnu notu Srbiji i u stalnom je kontaktu s Ambasadom naše zemlje u Austriji, diplomatama u toj zemlji te s našom ambasadom u Beogradu u vezi sa sinoćnjim hapšenjem penzioniranog generala Armije BiH Jovana Divjaka u toj zemlji.

Austrijskim organima je dostavljena dokumentacija relevantna i u slučaju Ejupa Ganića. "Ako u današnjem pojavljivanju pred sudom Divjaku bude produžen pritvor, tražit ćemo da se on brani sa slobode uz kauciju", rekao je Agenciji Fena ministar Sven Alkalaj, dodavši da će se BiH založiti i za upućivanje kvalificiranog odgovarajućeg advokata.

14:48 Žene uz generala

Udruženje "Žene ženama" osudilo je jučerašnje hapšenje Jovana Divjaka, pozivajući sve međunarodne, ali prvenstveno domaće državne institucije da se odlučno suprotstave i zaustave daljnje progone nevinih građana BiH putem crvenih potjernica Interpola koje su raspisane po zahtjevu vlasti Srbije.

"Kako su sve pravne odredbe na strani generala Divjaka, apeliramo na Ministarstvo pravde BiH da kod pravosudnih vlasti Srbije izdejstvuje poštivanje potpisanog sporazuma, a od Ministarstva sigurnosti BiH da od Interpola zatraži zaustavljanje daljnjeg progona građana BiH. Također, od nevladinih organizacija u BiH, odnosno civilnog sektora, očekujemo da dignu svoj glas protiv daljnjeg progona građana BiH, a prvenstveno Asocijacije nezavisnih intelektualaca ‘Krug 99’, te Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, čiji je general Divjak član", dodaje se u saopštenju.

14:43 Okončan protest ispred Ambasade Austrije u BiH

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se u petak ispred  Ambasade Austrije u BiH, gdje su protestirali zbog hapšenja penzioniranog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka. Među okupljenim su i predsjednik Asocijacije "Krug 99" Sulejman Redžić, Šeki Radončić, Ismet Harbinja, mnogobrojni Divjakovi suborci, suradnici i prijatelji. Nakon kratkog zadržavanja ispred Ambasade Austrije, učesnici protesta su, uzvikujuću "pustite nam Jovu" krenuli i pred Predsjedništvo BiH, a zatim i prema Ambasadi Republike Srbije. Policija ih je zaustavila ispred Akademije likovnih umjetnosti, gdje se trenutno i održava protestni skup.

14:42 Glavni tužitelji BiH i Srbije razgovarali o hapšenju

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin razgovarali su o slučaju poznatom kao Dobrovoljačka ulica zbog kog je u Beču uhapšen penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak. "Nismo dobili nijedan zvaničan dokument u vezi sa hapšenjem Jove Divjaka u Beču. U onom momentu kada dobijemo papire mi ćemo reći nešto više o tome", rekao je zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić novinarima u Beogradu. On je precizirao da se radi o predmetu "Dobrovoljačka ulica" i da se o tom slučaju vodi istraga u Srbiji i Bosni i Hercegovini zbog čega su se jutros telefonom čula dva tužioca.

14:40 Borci ogorčeni: Ovo ja zadnji ovakav slučaj

Svi pripadnici Armije BiH, učesnici odbrambenooslobodilačkog rata 1992.-1995. godine, zaprepašteni su hapšenjem istaknutog pripadnika ABiH, generala Jovana Divjaka, izjavio je danas u Sarajevu Muhamed Šabanović, direktor Fondacije "Za istinu, pravdu i dostojanstvo", nakon vanrednog sastanka u povodu hapšenja generala Divjaka. Izražena je puna osuda zvaničnih organa BiH, prije svega Ministarstva sigurnosi BiH i Ministarstva pravde BiH, jer su oni jedni od odgovornih budući da na pravi način nisu iskoristili mogućnosti koje su postojale nakon završetka slučaja Ejupa Ganića.

-Imali su veoma jasnu pravnu situaciju da se ovaj slučaj ne dogodi, kazao je Šabanović. On je uputio zajedničku poruku svih učesnika današnjeg sastanka da je ovo "zadnji slučaj".

– Mi više nećemo dozvoliti da iko hapsi bilo koga. Mi jesmo na fonu mira, mi jesmo na fonu pomirenja, ali ne želimo da budemo taoci velikosrpskih interesa, naglasio je Šabanović.

14: 34 Austrijsko tužilaštvo će do 17 sati razgovarati sa Divjakom

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" očekuje od austrijskog tužilaštva da do 17.00 sati obavi razgovar sa penzionisanim generalom Armije BiH Jovanom Divjakom, koji je sinoć uhapšen na Aerodromu u Beču, izjavio je sekretar Udruženja Edin Bećarević. Bećarević je kazao da je informaciju o mogućnosti sastanka austrijskog tužilaštva sa Divjakom dobio danas u 12.30 sati.

14:32 Policija ne dopušta demonstrantima pristup do Ambasade Srbije u Sarajevu

Policija blokira oba prilaza Ambasadi Srbije u Sarajevu gdje pokušavaju da prođu učesnici protesta zbog hapšenja generala Jovana Divjaka u Beču. Pedesetak metara od zgrade srpske ambasade postavljna su dva policijska kordona. Nekoliko stotina učesnika protesta koji je organizovan preko društvene mreže Facebook okupilo se u 13.00 časova ispred Ambasade Austrije u Sarajevu, potom su uz zvižduke prošli pored Predsjedništva BiH i uputili se ka Ambasadi Srbije.

14:31 Tužilaštvo BiH uputilo zahtjev Austriji za izručenje generala Divjaka

Tužilaštvo BiH je u popodnevnim satima, putem Ministarstva pravde BiH, uputilo pravosudnim institucijama Republike Austrije prijedlog za izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka Bosni i Hercegovini, izjavio je za glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

"Tužilaštvo BiH radi na predmetu ‘Dobrovoljačka’, koji se nalazi u našem Posebnom odjelu za ratne zločine. Smatramo da su samo pravosudne institucije BiH nadležne za predmet ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriji BiH i gdje su osumnjičene osobe državljani BiH", rekao je Grubešić.

14:27 Srbija zvanično obaviještena o hapšenju

Ministarstvo pravde danas je saopštilo da je Srbija obaviještena da je po međunarodnoj potjerenici Srbije u Austriji uhapšen general u penziji Armije BiH Jovan Divjak i da će u narednom periodu postupiti u skladu sa svojim nadležnostima. U saopštenju Ministarstva se dodaje da je Interpol u Beču obavijestio kolege u Beogradu da je Divjak uhapšen 3. marta u Austriji, na osnovu potjernice iz Srbije.

14: 26 PDP pozdravlja hapšenje u Austriji

Partija demokratskog progresa /PDP/  pozdravlja hapšenje generala nekadašnje  Armije BiH Jovana Divjaka i smatra da oni koji su činili zločine nad Srbima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i Tuzlanskoj koloni, treba da budu procesuirani. "PDP smatra da će lica koja su činila  zločine nad Srbima u Dobrovoljačkoj i Tuzlanskoj koloni, kao što je general Divjak, doći pred lice pravde", rekao je  potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

14:12 Savez demobilisanih boraca spremio protest ispred Ambasade Austrije u Sarajevu

Savez demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata izrazio je javni protest zbog hapšenja penzioniranog generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, kazavši da je ovo još jedan u nizu pokušaja ravidiranja rata u BiH nakon niza nuspjeha u Haagu i Londonu.

"Namjera Republike Srbije je da putem ovakvih neutemeljenih optužnica sebe predstave kao žrtvu", navedeno je u saopćenju Saveza. 

Pozvali su sve bivše pripadnike Armije RBiH, patriote i građane BiH da sutra, 5. marta, u 13 sati dođu ispred zgrade Ambasade Austrije u Sarajevu i mirnim protestom zatraže oslobađanje generala Divjaka.

14.10 Ambasada Austrije u BiH bez stava

U Ambasadi Austrije u BiH nisu željeli da daju izjavu u vezi sa hapšenjem bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču. "Još nemamo zvanični  stav o sinoćnjem hapšenju. Ambasada će tokom dana saopštiti svoj zvanični stav", rečeno je Srni u Ambasadi Austrije.

14:07 Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić: Čekamo odluku austrijskog suda

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da tek treba vidjeti šta će odlučiti austrijski sud u slučaju penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je uhapšen u Austriji po potjernici iz Beograda, te istakao da treba pitati šta je sa Srbima koji su bez argumenata na hrvatskim optužnicama.

14:03 Tužilaštvo BiH tražit će izručenje

BiH će danas uputiti Austriji zahtjev za izručenje bivšeg generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je uhapšen u Beču, a koga Srbija tereti za zločin počinjen nad vojnicima bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

"Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH radi na ovom predmetu i mi insistiramo da ga procesuiramo", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Prema njegovim riječima, zahtjev za Divjakovo izručenje će biti upućen danas, do kraja radnog dana, putem Ministarstva pravde BiH.

14:02  "Krug 99": Izjednačavanje žrtve i zločinca

Asocijacija nezavisnih intelektualaca "Krug 99" smatra da se "politika izjednačavanja žrtve i zločinca još jednom eksponira na najgrublji način hapšenjem vojnika i humaniste Jovana Divjaka".

"Namjesto toliko potrebnog pomirenja između ljudi i naroda na prostorima bivše Jugoslavije, ekspanzionističke političke elite surovo koriste svaku priliku kako bi se razdor i mržnja širila, a oni ostaju na vlasti zasnovanoj na strahu od drugog i drugačijeg. Nije Jovan Divjak samo obični komandant u strukturi vojske u nastajanju, koja se tek branila od nadmoćne oružane sile, nego jedan od najvažnijih simbola odbrane grada Sarajeva i države BiH", saopštio je "Krug 99".

13:57 NVO Gariwo i Fondacija "Imam petlju": Srbija će ovako teško u EU

Pravosudni organi Republike Srbije, navodi se u saopćenju NVO Gariwo i Fondacije "Imam petlju", dokazali bi svoju nezavisnost od politike, kada bi bili u stanju da demontiraju, zaustave i sankcionišu spiralu smrti i zločina, koja je krenula iz njihove sredine i rezultirala stotinama hiljada ubijenih nedužnih građana i milionima raseljenih lica iz susjednih zemalja, umjesto što otvarajući političke sudske procese prave red u tuđim kućama.

"Ne vjerujemo da će na ovaj način, kao nereformisani ostaci podanika starog režima Slobodana Miloševića i zloglasne ‘SANU’ osamdesetih godina dvadesetog vijeka, zaraditi pluseve za ulazak u Evropsku uniju".

13: 55 SBBBiH: Krajnje je vrijeme da vlasti zaštite najbolje sinove BiH

Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine oštro osuđuje hapšenje penzionisanog brigadnog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka.

Poslije slučaja "Ganić", zvanični Beograd je i hapšenjem generala Divjaka još jednom pokazao svoje pravo lice. I na ovom slučaju jasno se vidi da i današnja Srbija ne odustaje od progona heroja koji su branili Bosnu i Hercegovinu od brutalne agresije.

Krajnje je vrijeme da bh. vlasti, koje su dosad indolentno posmatrale progon branitelja, iskoriste mehanizme države i zaštite najbolje sinove BiH od terora Miloševićevih metoda.

13:20 Ministarstvo pravde BiH čeka zvaničan akt iz Austrije

Sekretar Ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić izjavio je da će se Ministarstvo, nakon što dobije zvanični akt kojim će biti potvrđeno da li je penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak uhapšen zbog "slučaja Dobrovoljačka”, uputiti pismo ministrici pravde Austrije.

”Kada dobijemo zvanični akt o razlozima hapšenja penzionisanog generala Divjaka, ministar pravde BiH Bariša Čolak će uputiti pismo ministrici pravde Austrije", rekao je Halilagić.       

13:19 Boračka udruženja: Nećemo mirno posmatrati ovako prljav nastavak agresije na BiH

 izrazio je ogorčenje i nezadovoljstvo zbog hapšenja generala Armije RBiH Jove Divjaka u Austriji, na zahtjev Republike Srbije, ocijenivši taj postupak pokušajem izjednačavanja agresora i branilaca BiH.
 
-Hapšenje generala Divjaka je nastavak politike Srbije da se i vojno i političko rukovodstvo Republike BiH stavi u kontekst zločina, da se time relativizira odgovornost Srbije za rat i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom, što je Haški sud donošenjem velikog broja presuda srpskom rukovodstvu i rezolucije o počinjenom genocidu nad Bošnjacima i potvrdio, navodi ovaj koordinacioni odbor u saopćenju.
 
Najavljuju da će, u zavisnosti od razvoja situacije, boračka udruženja u zakonom dozvoljenim okvirima poduzeti "sve odgovarajuće mjere u zaštiti generala Jovana Divjaka i svih branilaca BiH protiv kojih se želi pokrenuti inscenirana odgovornost radi falsificiranja historijskih činjenica".


 
Borci BiH ističu da neće mirno posmatrati ovako prljav nastavak agresije na BiH.

Koordinacioni odbor traži odgovornost Ministarstva sigurnosti BiH, koje, kako navode, ništa nije učinilo još od slučaja akademika Ejupa Ganića i Ilije Jurišića, "te s ovakvim neradom dovode u slične situacije sve branioce BiH".
 
-Branioci BiH nisu u bezviznom režimu, za nas je još na snazi vizni režim i trebamo tražiti "vizu sigurnost"  da bismo mogli slobodno putovati kao svi ostali građani svijeta, ističe Koordinacioni odbor boračkih organizacija u FBiH.

13:08 Ministarstvo pravde Srbije podnosi molbu za izručenje

Ministarstvo pravde Srbije saopćilo je u petak da će podnijeti molbu Austriji za izručenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, koji je uhapšen u četvrtak navečer na aerodromu u Beču po međunarodnoj potjernici koju je za njim izdala Srbija.

Molba će biti podnijeta u skladu s rokom predviđenim Evropskim konvencijom o ekstradiciji, precizirano je u saopćenju, prenose srbijanski mediji

Dodaje se da je Interpol Beča obavjestio beogradske kolege da je Divjak uhapšen po srpskoj potjernici.

Srbija je raspisala potjernicu za Divjakom zbog sumje da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1991. godine.

13:02 Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović pokušaju dozvati Borisa Tadića

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović najavili su danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu da će učiniti sve da se general Jovan Divjak, koji je uhapšen sinoć u Beču na putu za Bolonju, na osnovu potjernice srbijanskog tužilaštva, što prije vrati u Sarajevo.

Komšić i Izetbegović su razgovarali s generalom Divjakom, koji se nada da će se cijela stvar svesti u pravni okvir, bez političkih dimenzija.

General Divjak je dobro raspoložen i dobro se osjeća, samo mu je nešto povišen pritisak i šećer, a smješten je u ćeliji s još pet zatočenika. Radi se na tome da što prije dobije svoju ćeliju.

Iako je Divjak izrazio želju da cijeli slučaj ostane u pravnom okviru, Komšić smatra da to nije apsolutno moguće, jer sve ovo ima i dimenziju političkog slučaja.

Naveo  je da su već sinoć, posredstvom ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja ostvareni kontakti s ministrom vanjskih poslova Austrije, a sav materijal vezan za slučaj Ejupa Ganića o događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, za koje se navodno tereti i Divjak, dostavljen je Ambasadi BiH u Beču koja će ga proslijediti austrijskom ministarstvu pravde.

Komšić je dalje naveo da su obavljeni razgovori s ambasadorima Austrije i Srbije u BiH, a ministru vanjskih poslova Alkalaju je rečeno, da u slučaju potrebe, otputuje za Lion, gdje je sjedište Interpola.

Pokušavalo se uspostaviti i kontakte s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je pred putovanjem za Japan, da bi se dobili odgovori na to kakva je to politika i kakvi su to potezi srbijanskg pravosuđa.

12:40 SDUBiH: Atak Beograda na časnu i ustrajnu borbu svih pripadnika ARBiH

"Hapšenje generala Divjaka predstavlja još jedan atak zvaničnog Beograda na časnu i ustrajnu borbu svih pripadnika Armije BiH vođenu protiv nadmoćnijeg agresora u nepovoljnim uslovima nametnutog rata od Miloševićevog režima i impotentne međunarodne politike prema agresiji na BiH", navodi SDUBiH u saopćenju za javnost.

"Kako tada, tako i danas svi BiH patrioti, protagonisti i čuvari ideje o suvernosti i međunarodnopravnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine i dalje predstavljaju kost u grlu svim onim dezintegrativnim snagama kako u BiH, tako i u Srbiji i šire", ističe  SDU.

Kako se dodaje, beogradskim stratezima, predvođenim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem izgleda ide naruku i politička kriza u BiH koja traje već mjesecima, te hapšenjem generala Divjaka žele da još više prodube poljuljane međunacionalne odnose u BiH, očigledno radi međunarodne diskreditacije smisla postojanja države Bosne i Hercegovine.      

12:29 Nekolicina prosvjednika ispred ambasade Srbije u Sarajevu

Pred Ambasadom Republike Srbije u Sarajevu okupilo se u petak tek nekoliko prosvjednika koji su negodovali zbog hapšenja penzioniranog generala Armije Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka.

Ono što je više nego očigledno je da se pred zgradom Ambasade nalazi mnogo više policije koja osigurava zgradu Ambasade i novinara nego građana Sarajeva i BiH.

12:25 Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji: Oduvijek je bio meta Beograda

Hapšenje Jovana Divjaka je samo nastavak kontraproduktivnog ponašanja Beograda kada je riječ o tumačenju prošlosti iz devedestih, kaže se u zajedničkom saopštenju Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Žena u crnom, Fonda Biljane Kovačević-Vučo, Građanske inicijative i Centra za kulturnu dekontaminaciju.
       
"Nakon što su Ejup Ganić, Ilija Jurišić i nedavno Tihomir Purda hapšeni, pa oslobođeni zbog nedostatka dokaza, slučaj Divjak samo produbljuje nepoverenje u regionu prema namjerama Beograda.Beograd je ovakvim ponašanjem sebe stavio u ulogu tužitelja i faktora koji definiše karakter rata, po kome je Srbija izgleda, imala najmanju ulogu.Hapšenje Jovana Divjaka je skandal svoje vrste, jer upravo on predstavlja simbol otpora srpskoj agresiji na Bosnu. Kao srpski general on se od samog početka suprotstavio opsadi Sarajeva zbog čega uživa nepodeljeno poštovanje u BiH. Jovo Divjak je oduvijek bio meta Beograda. Nisu ga hapsili u 2005. godine kada je bio u Beogradu, već je sada aktiviran slučaj kada Beograd veoma organizovano sprovodi reviziju istorije iz devedestih. Ovakvim ponašanjem Beograd sebi gradi poziciju lidera u regionu na pogrešnim osnovama", kaže se u saopštenju kojeg prenosi Pen centar.

12:02 Dodik: Sama činjenica da je Divjak „uhapšen, mnogo govori“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da se nada da Srbija „neće odustati od naloga za privođenje“ penzioniranog generala Armije RBiH Jovana Divjaka, te da sama činjenica da je „uhapšen, mnogo govori“.
 
„Trebalo ga je i ranije uhapsiti. On je učesnik zločina u Dobrovoljačkoj ulici. Komandovao je jedinicama BiH koje su tade bile ilegalne, nisu imale legitimitet. On je to pokrio nekom pričom o teritorijalnoj odbrani, ali niko nije dao nalog da se to radi“, rekao je Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naveo da je Divjak i prije trebalo da se privede sudu pravde i da se „razotkrije priča o Dobrovoljačkoj ulici, koja je na samom početku rata bila mjesto pogibije više od 100 vojnika JNA“.

Naveo je i da Sud BiH nije nikada procesuirao taj slučaj, što govori da je to „nepotreban sud, koji je formiran da bi se presudilo Srbima, a to bio osnov za pisanje negativne istorije o Srbima“.      

11:35 Mesić: Divjaka ne treba hapsiti, on treba dobiti spomenik

“Hrvatska i BiH moraju pokrenuti zajedničku diplomatsku akciju. To je bezobrazluk, krajnji cinizam i pljuvanje u lice pravdi. Kako bi izgledalo da je Njemačka poslije Drugoga svjetskog rata, nakon što je cijeli svijet zavila u crno, pokrenula postupke protiv ruskih, engleskih, američkih i francuskih časnika, jer su napravili ovo ili ono? Je li to uopće moguće zamisliti?!

Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku i BiH, i nema nijednog racionalnog razloga da ovako progoni ljude. Slažem se da svatko treba odgovarati za ratne zločine, ali ako Srbija ima neke dokumente, mora ih dostaviti državama u kojima su se ti zločini dogodili. To je najviše što može dobiti, a ne da Hrvatska i BiH agresoru izručuju svoje državljane.

Umjesto da ga hapse, on bi još za života morao dobiti spomenik, jer je kao Srbin branio svoju domovinu BiH”, kazao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za “Novi list”.

11:24 Vaso Vegar: Instrumentaliziranje za političke manipulacije

Bojim se da još ima ljudi po raznim listama i da ih može zadesiti slična sudbina kao penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka, izjavio je portparol Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Veso Vegar.

– Ovo se dešava, jer neko misli da ima pravo suditi za događaje koji su se dogodili u drugim državama i zato što domaće pravosuđe nije odradilo posao koje je moralo, tužilaštvo ponajprije.Ovo je jedna epizoda koja diže tenzije i izaziva nemire. Jedna je stvar pravna borba i kažnjavanje zločina i zločinaca, a drugo instrumentaliziranje za političke manipulacije, kazao je Vegar.

10:49 Udruženje "Obrazovanje gradi BiH": Nikad nije kršio Ženevske konvencije i protokole

Udruženje ”Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu”, čiji je utemeljitelj penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, saopštilo je danas da je ozbiljno zabrinuto za njegovu sudbinu.

”Ne želimo osporavati ničije demokratsko pravo u traženju odgovornosti za nedjela počinjena u ratu 1992-1995., ali imamo razloga da inkriminiranje Jovana Divjaka doživljavamo relativiziranjem odgovornosti, generiranom iz Beograda”, kaže u saopštenju.

”Pravosudne institucije iz Beograda ponovo, kao u slučaju akademika Ejupa Ganića, zanemaruju činjenicu da su u Sarajevu, u ratno vrijeme boravile brojne relevantne međunarodne organizacije za istraživanje ratnih zločina, koje generalu Jovanu Divjaku nikad do sada nisu javno utvrdile djelovanje suprotno Ženevskoj konvenciji i protokolima”, kaže se u saopštenju.

10:45: Društvo za ugrožene narode: Hapšenje veliki propust države BiH

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević izjavila je da je hapšenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka veliki propust države BiH, "jer je jedino ona nadležna za procesuiranje ratnih zločinaca".

– Pretpostavljam da je general Divjak uhapšen na osnovu Interpolove potjernice. Država BiH svim svojim kapacitetima mora da se uključi u ovaj slučaj. Hoću da vjerujem da su državni organi nadležni za ovaj slučaj već sinoć uradili sve da Divjak bude pušten, dodala je Fadila Memišević.

Ona je navela da su bh. građani nakon "hapšenja i oslobađanja profesora Ejupa Ganića mislili da je slučaj Dobrovoljačka okončan, s obzirom da je Ganić dobio svu dokumentaciju”.

10:40 Marinko Čavara: Svakoga dana svjedoci smo novih hapšenja

Zabrinjava činjenica da smo svaki dan svjedoci novih hapšenja, izjavio je potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Marinko Čavara komentirajući hapšenje penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka u Beču.

"Na temelju čega neke druge države mogu suditi za događaje u drugoj državi. Moramo završiti sa ovakvim situacijama jednim sporazumom između država da nadležni lokalni sudovi sude ili da se predmet uputi prema Haškom sudu. Nije dobro da budemo svjedoci nekih novih iznenađenja", kazao je Čavara.

09:48 VKBI, SGV i Pokret za ravnopravnost u BiH: Pustiti generala

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Srpsko građansko vijeće (SGV) – Pokret za ravnopravnost u BiH i Hrvatsko narodno vijeće (HNV) BiH zahtijevaju od organa vlasti Republike Austrije, da u skladu sa principima međunarodnog prava, preduzmu sve mjere da general Jovan Divjak bude što prije oslobođen, a od nadležnih državnih organa BiH traže da preduzmu hitne aktivnosti sa ciljem puštanja generala na slobodu.

"Naše tri nevladine organizacije iznenađene su postupkom organa vlasti Austrije činjenicom pritvaranja Jovana Divjaka, penzionisanog generala Armije RBiH od njenih policijskih organa", dodaje se u saopštenju ovih organizacija.

 

Komentariši