TIHOMIR PURDA NAPUSTIO KPZ ZENICU: “SRETAN SAM, ZELIM DA STO PRIJE BUDEM SA SVOJOM PORODICOM”

 

24sata.info PHOTO

image Tihomir Purda / depo

 

24SI – Hrvatski branilac Tihomir Purda (41), kojeg je 5. januara ove godine u Bosni i Hercegovini uhapsila policija po osnovu Interpolove potjernice koju je izdalo Tužilaštvo Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1991. godine u Vukovaru, večeras u 17.50 sati napustio je Kazneno-popravni zavod Zenica.

 

Purdinom oslobađanju prethodila je odluka Suda BiH da obustavi ekstradicioni postupak nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije putem Ministarstva pravosuđa BiH izvjestilo da nadležni sud u Republici Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenje Purde.

"Sretan sam, još ne mogu da vjerujem. Nisam sposoban davati nikakve izjave, sada samo želim da što prije budem sa svojom porodicom. Hvala svima koji su mi pomogli", po ulasku u automobil koji ga je čekao ispred ulaza u KPZ Zenica izjavio je Purda.

Njegov advokat Josip Muselimović izjavio je kako se radi o specifičnom kaznenom postupku i da je on od početka vjerovao kako je Purda nevin, javlja fena.

"Vjerovao sam da je ovo jedini mogući i realan ishod ovog kaznenog postupka. Sretan sam što je gospodin Purda napustio KPZ Zenica, što je pošao svojoj kući i djeci, ali sam isto tako sretan što smo uspjeli dokazati da je on častan čovjek i da je bio častan branilac svoga grada. Mislim da je gospodin Purda osoba koja zavrjeđuje svako poštovanje i zbog toga se prema njemu na isti način odnosila Vlada Republike Hrvatske, Veleposlanstvo i konzulat Republike Hrvatske u Sarajevu. Za ova dva mjeseca gospodin Purda nema nikakvu primjedbu na ponašanje granične službe, policijskih službi i napose, djelatnika Kazneno-popravnog zavoda u Zenici. Tužilaštvo BiH je obavilo posao na naprofesionalniji način", izjavio je Josip Muselimović.

(24sata.info)

Sud BiH: Donešeno rješenje o puštanju iz pritvora Tihomira Purde

24sata.info PHOTO

image Tihomir Purda / fena

 

24SI – Sud BiH donio je danas rješenje o obustavi ekstradicionog postupka protiv Tihomira Purde, saopšteno je iz Suda.

 

Odluka je donesena nakon što je Ministarstvo pravde Republike Srbije putem Ministarstva pravde BiH izvjestilo Sud BiH da nadležni sud u Republici Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenjem Tihomira Purde.

S tim u vezi doneseno je rješenje o ukidanju pritvora.

Kako je Fena ranije izvještavala, hrvatski državljanin Tihomir Purda (42) nalazi se u pritvoru u Zenici otkako je 5. januara po potjernici iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina u Vukovaru uhapšen na graničnom prijelazu Orašje u BiH.

Sud BiH je na ročištu 6. januara Purdi odredio osamnaestodnevni ekstradicijski pritvor, a u međuvremenu taj je pritvor bio produžen najprije na 40 dana, a potom na šest mjeseci.

(fena)

Komentariši