MINISTRICA PRAVDE SRBIJE SNEZANA MALOVIC POTPISALA RJESENJE O OSLOBADJANJU JASMINA RENDICA

 

Dvadesetosmogodišnji Rendić uhapšen je prije skoro godinu danas u Srbiji na osnovu potjernice Interpola, koju je za njim raspisala država Afganistan

image Rendić: Sutra stiže u Tuzlu

Tuzlak Jasmin Rendić oslobođen je i sutra stiže u Tuzlu, izjavio je danas predsjednik Fondacije istina, pravda, pomirenje Sinan Alić, javio je dopisnik Agencije ONASA. 

Dvadesetosmogodišnji Rendić uhapšen je prije skoro godinu danas u Srbiji na osnovu potjernice Interpola, koju je za njim raspisala država Afganistan, a sumnjiči se za krađu dva zlatna, dijamantna prstena, čija je vrijednost procijenjena na oko pola miliona američkih dolara.

Prema riječima Alića, ministrica pravde Republike Srbije Snežana Malović potpisala je rješenje o oslobađanju Rendića, a sutra oko podneva on će u pratnji ambasadora BiH u Srbiji Boriše Arnauta iz ekstradicionog pritvora u Sremskoj Mitrovici krenuti ka Tuzli.

Doček Rendića biće u prostorijama Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

 

image Rendić: Sutra stiže u Tuzlu

JASMIN RENDIC

 

SREMSKA MITROVICA: NEZAKONITO PRITVOREN BH. DRZAVLJANIN

03.03.2011.

 

Tuzlak Jasmin Rendić (28), kojeg je srbijanska policija uhapsila na granici u Rači, a potom strpala u ekstradicioni pritvor u Sremskoj Mitrovici, novi je primjer drastičnijeg kršenja ljudskih prava u Srbiji, kakvo se još može sresti u po zlu čuvenim totalitarnim režimima.

Rendić, nekadašnji student, koji već nekoliko godina, poput mnogih svojih sugrađana, radi u Afganistanu, vraćao se u BiH preko Srbije, a policija ga je uhapsila na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisao zvanični Kabul.

Nema dokaza

Ugledni beogradski advokat Jovan Pavlović, koji se već 20 godina bavi krivičnim predmetima, nakon što je prethodno bio zamjenik okružnog tužioca Beograda, kaže za naš list da u svojoj praksi nije naišao na takvo kršenje zakona kao što je to slučaj uhapšenog Rendića.

– Radi se o tome da je Afganistan raspisao crvenu potjernicu za Rendićem zbog nečega što se tvrdi da je krivično djelo izvršeno u toj zemlji. Navodno, traže ga zbog nestanka nekakva dva prstena. Nakon hapšenja u Rači, Rendić je stavljen u ekstradicioni pritvor. Sve je to uredu, ali prema srbijanskom zakonu, Rendić je mogao ostati u pritvoru 18, a najduže 40 dana i ni dana više. Propisi su ovdje vrlo jasni – ističe advokat Pavlović, koji brani Rendića sa još dvoje kolega.

Prema zakonima države Srbije, navodi Pavlović, ako u roku od 18, odnosno 40 dana "država molilja", u ovom slučaju Afganistan, ne dostavi validnu dokumentaciju kao dokaz o krivičnom djelu, pritvorenik mora biti pušten iz pritvora. Potom se protiv njega vodi redovan postupak.

– Do danas nijedan validan dokument koji bi ukazivao na Rendićevu krivicu nije stigao iz Afganistana. Stigao je samo nekakav papir napisan nečitkim rukopisom, njihovim pismom, koji sugeriše nekakva ljubavna pisma, što nema nikakvu dokaznu vrijednost. Posebno zato što zakon u Srbiji propisuje da svaki dokument koji se priloži kao dokaz mora biti original ili, ako je u pitanju prepis, da mora biti ovjeren – kaže Pavlović.

Pritužba Briselu

U borbi da iz pritvora u Sremskoj Mitrovici oslobodi svog branjenika, advokat Pavlović obratio se najvišim sudskim instancama, ministru pravde, šefu diplomatije, predsjedniku Borisu Tadiću i drugim institucijama tražeći od njih intervenciju da se u Rendićevom slučaju poštivaju ljudska prava i zakoni Srbije.

Prema informacijama "Dnevnog avaza", nakon saznanja o višemjesečnom nezakonitom držanju Jasmina Rendića u pritvoru, međunarodne organizacije koje se u BiH bave pitanjem ljudskih prava ovih dana će pismom obavijestiti nadležne institucije u Briselu o ovom slučaju.

Prijateljstvo Srbije i Afganistana

– Jasmin je zbog svega što mu se događa u vrlo lošem psihičkom stanju. Uspostavili smo kontakt s Ambasadom BiH u Beogradu, znam da ga posjećuju i konzul i ambasador Boriša Arnaut. Apsurd je što je Srbija u ovom slučaju tranzitna zemlja i što je njena uloga zakonom regulisana. Možete li zamisliti da se Afganistan u svom posljednjem pismu, u kojem ponovo nema dokaza protiv Rendića, poziva na "prijateljske odnose između Afganistana i Srbije" – ogorčen je advokat Pavlović.

Komentariši