BIVSI GENERAL ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE JOVAN DIVJAK UHAPSEN U BECU NA OSNOVU POTJERNICE KOJU JE RASPISALA SRBIJA

 

Penzionisani general Armije RBiH uhapšen u glavnom gradu Austrije

image Divjak: Hapšenje u Beču

Prema saznanjima web-portala "Dnevnog avaza" bivši general Armije RBiH Jovan Divjak uhapšen je nešto poslije 21 sat na aerodromu u Beču.

 

Njega je osiguranje na aerodromu zadržalo na osnovu Interpolove potjernice koju je za njim raspisala Srbija, a tiče se njegove navodne odgovornosti u slučaju "Dobrovoljačka". Prema onome što se zna, Divjak se još uvijek nalazi na aerodromu, a uskoro bi trebalo uslijediti njegovo prebacivanje u Zemaljski sud u Beču.

 

Podsjetimo, Bruno Vekarić, zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine, nakon oslobađajuće presude za Ejupa Ganića najavio je da Srbija "neće odustati od procesuiranja 19 osoba" koje oni smatraju odgovornima za pucnjavu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, koja se dogodila u maju 1992. godine, kada je poginula nekolicina pripadnika agresorske JNA.

 

“Što se nas tiče, te potjernice i dalje su na snazi i ti ljudi su nam svakako interesantni u pravnom smislu. Mi ne vodimo političke postupke", ustvrdio je Vekarić.

 

Od ranije je poznat stav i generala Divjaka o ovom pitanju.

 

"Bio sam u Hagu tri puta kao svjedok drugima i ako treba, za interese BiH i u službi istine, otići ću opet. Ali, ovaj problem nije za Hag već je u ingerencijama BiH. Podsjećam da Tužilaštvo BiH radi na tome i da nema dovoljno elemenata za podizanje optužnica.

 

Ovo miješanje Srbije u domaće poslove pokazuje i potvrđuje da su oni učestvovali u agresiji na BiH. Kad-tad doći će do osude Haga i drugih koja će potvrditi da je Beograd učestvovao u genocidu nad građanima BiH. Ako ćete pošteno, raspisivanje potjernica nimalo me ne uzbuđuje. Zajedno s ostalih 18 bh. državljana branio sam Sarajevo i BiH od agresije", kazao je svojevremeno Divjak.

Osuda samovoljnog hapšenja

Demokratski omladinski pokret se najoštrije protivi skandaloznom potezu austrijiskih snaga sigurnosti koji su u noći 03.03.2011. godine uhapsili penzonisanog generala Armije Bosne i Hercegovine, Jovana Divjaka.
 
Smatramo sramotnim da jedna zemlja kao što je Austrija koja već duže od jednog stoljeća gaji dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom, smatra ozbiljnim ” liste za odstrel ” koje izdaje Republika Srbija, te na kojoj se nalaze legitimni BRANIOCI legitimne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.
 
Pozivamo prije svega institucije vlasti Savezne Republike Austrije da pod hitnom postupku oslobode gosp. Jovana Divjaka, te omoguće povratak u Bosnu i Hercegovinu. Dodatno pozivamo institucije Bosne i Hercegovine, te Federacije Bosne i Hercegovine da poduzmu korake koje će dovesti do oslobađanja njenog heroja koji je bio jedan od zaslužnih za odbranu grada Sarajeva.
 
Poručujemo građanima Bosne i Hercegovine, a posebno građanima Sarajeva da ukoliko u narednih 12 sati Jovan Divjak koji je branio ovaj grad, i njegove građane ne bude oslobođen da se organiziraju i dođu na mirne prosvjede ispred zgrade ambasade Savezne Republike Austrije i da iskažu svoje nezadovoljstvo ovim potezom. Vrijeme je da građani brane one ljude koji su njih branili u najtežim danima.

1 komentar

Komentariši