AMNESTY INTERNATIONAL POZIVA SRBIJU: KAZNITE SVE ODGOVORNE ZA UBISTVA ALBANACA

 

24sata.info PHOTO

image Amnesty International / 24sata.info

 

24SI – Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozdravio je danas presudu Haškog suda bivšem policijskom generalu Vlastimiru Đorđeviću te pozvao srpske vlasti da pomognu izvesti pred lice pravde i sve ostale koji su umiješani u ubistva više stotina kosovskih Albanaca počinjena 1999., kao i u naknadno zataškavanje tih ubistava.

Slobodan Milosevic

 

US reiterates support for UN tribunal

Bivsi Srbijanski general Vlastimir Djordjevic

03.03.2011.

"Amnesty International pozdravlja presudu Vlastimiru Đorđeviću, ali i poziva srbijansku vladu da udvostruči napore kako bi osigurala da svi policijski službenici i ostali osumnjičeni za ubistva etničkih Albanaca i učestvovanje u zataškavanju tih ubistava budu izvedeni pred lice pravde", izjavila je Nicola Duckworth, programska direktorica za Evropu i centralnu Aziju.

Od 2001. posmrtni ostaci 744 etničkih Albanaca ekshumirani su iz masovne grobnice u policijskoj bazi u Batajnici, a ostaci 61 osobe pronađeni su u bazi u Petrovom Selu, kamo su odvedeni u okviru koordinirane operacije uklanjanja dokaza o zločinima počinjenim od strane pripadnika srpskih snaga, a prema zapovijedi Slobodana Miloševića, tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije. Dodatna 84 tijela pronađena su u blizini jezera Perućac, podsjećaju iz Amnesty Internationala.

Neka od tijela osoba transportiranih kamionima u Srbiju još uvijek nisu pronađena."Rođaci žrtava prisilnih nestanaka zaslužuju pravdu i moraju znati sudbinu i počivalište članova svojih porodica", rekla je Nicola Duckworth.

62-godišnji Vlastimir Đorđević osuđen je krajem februara na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju zbog odgovornosti za ubojstvo najmanje 724 kosovska Albanca, većinom nenaoružanih civila, te za naknadno zataškavanje premještanjem gotovo 900 tijela sa Kosova u Srbiju, prenosi Index.

Dana 23. februara Vlastimir Đorđević osuđen je na 27 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine. Prema navodima Međunarodnog odbora Crvenog krta, ukupno 1 822 etničkih Albanaca, Srba, Roma i ostalih žrtava još uvijek se smatraju nestalima nakon ratnih događanja na Kosovu 1999., navode iz Amnesty Internationala.

(24sata.info)

Komentariši