SVETLANA CENIC: KUSTURICIN “KAMENGRAD” – KAMEN ZA U GLAVU!

 

24sata.info PHOTO

image Kamen i čovjek / 6yka

 

24SI – Eto, biće Kamengrad. Šta je 20 ili 25 miliona u životu ovdašnjeg smrtnika? Ništa. Ionako ga ne zapadne ništa. Osim kamena za pod glavu i kamena za u glavu.

 

 Milorad Dodik i Emir Kusturica

Ivo Andric u Visegradu

Ivo Andric pored cuprije na Drini

Emir Kusturica u crkvi

02.03.2011.

Dodik je precizirao da će se u finansiranje Kamengrada uključiti Vlada RS, opština Višegrad, a najvećim dijelom sam Kusturica. Predstavljanju projekta prisustvovao je i predsjednik predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić.

Piše: Svetlana Cenić

"U realizaciju ovog kapitalnog projekta uključićemo sve značajne subjekte u Republici Srpskoj (RS) kao što je "Elektroprivreda RS", zatim "Srpske šume", građevinsku operativu, a interes za izgradnju Kamengrada izrazio je i predsjednik Srbije Boris Tadić", dodao je Dodik (Srna, 28.02.2011.).

Istog dana u dnevnom list "Press":

"Hidroelektrana "Bajina Bašta" u Srbiji duguje opštini Višegrad u RS više od 15 miliona KM naknade za potopljeno zemljište jer je nije plaćala punih 20 godina! Iako je redovna godišnja isplata te naknade zakonska obaveza regulisana posebnim ugovorom, HE "Bajina Bašta" od 1991. godine u tu svrhu nije uplatila opštini Višegrad ni jedan jedini fening".

U istom članku se navodi da je pravljenjem akumulacionih jezera u Višegradu znatno povećana vlažnost vazduha, pa svako deseto dete boluje od hroničnog bronhitisa i astme.

"Ništa se ne čini", kaže Dobrivoje Stanojević, predsjednik Ekološkog udruženja "Drin-tim", ni na uređenju priobalnih pojaseva, koji su puni taloga, a trpe opet građani.

Gospodine Stanojeviću, šta je Vaš "Drin-tim" u odnosu na ovaj troškali srpski dream team?! Šta je dug, bolesno stanovništvo, neuređena obala u odnosu na Kamen grad? Šta je Višegrad u odnosu na budući Narcis grad?

"Kamengrad ili Andrićev grad prostiraće se na 14 000 metara kvadratnih, imaće više od 50 kamenih kuća, crkvu, zgradu opštine, hotele, pozorište, dućane, mehane, pijace i mini pristanište za brodove".

Nije bilo dosta zemljište od cijelih 14.000 kvadrata, već moraju da učestvuju i vlada RS, Opština, Elektroprivreda, Srpske šume, građevinska operativa, a i sam Tadić, koji nije našao za shodno da sa Dodikom malo prodivani na sastancima tih specijalnih, paralelnih i ostalih veza o dugu prema Višegradu? Ne viđoh ni džamiju među tim objektima, mada je umjetnik "…objasnio da će se prilikom gradnje voditi računa da to bude mješavina stilova, kao što je dah turske imperije, pečat Austro-Ugarske monarhije i posebnog grčko-srpskog neoklasicizma koji se može očitati na nekim starim zdanjima i građevina u Beogradu".

Ovdje već tražim pomoć stručnjaka – šta je to grčko-srpski neoklasicizam? Šta li bi Andrić na to rekao? Gdje toga ima u "Na Drini ćuprija"? Neoklasicizam u srpskoj likovnoj umjetnosti – čula, našla i čitala. Ali, grčko-srpski neoklasicizam nepoznato čak i stručnjacima koje sam zvala – i slikarima i arhitektama. Valjda ako je dokazani filmski umjetnik i nekadašnji student režije u Pragu  to rekao, ima da ima! More, ima da se uvede pravac, a o stilu da ne govorimo. Ima i muzika da se piše u grčko-srpskom neoklasičnom stilu, po gitari udara pravcem grčko-srpskog neoklasicizma, a bubnjevi ritmom grčko-srpskog neoklasicizma. Možda i ruskog, kad grčko-srpski neoklasičari to kažu.

U tom stilu neće fabrika "Teks moda" (u stečaju), koju je isti dan posjetio premijer nakon sagledavanja projekta Narcis-grčko-srpskog-neoklasičnog- kamen-Andrićevog grada. Njima je ponudio kredit eventualno iz Investiciono razvojne banke, ali samo ako imaju ozbiljne namjere. Kusturica ne mora na kredit, njemu će dati gratis sve plus keš za ušmirglavanje grčko-srpskog neoklasicizma. Radnici "Teks-mode" nisu primili pet plata, a 19 mjeseci im nisu uplaćeni doprinosi, pa neka razmisle da li će nastaviti sa proizvodnjom. Onako gladni našem premijeru očito nisu izgledali dovoljno ozbiljni, kao štrajkuju iz hobija ili statiraju u nekom od Nemanjinih filmova.

Premijer, sa druge strane, nije ozbiljno shvatio da će se protestvovati uskoro u grčko-srpskom neoklasičnom stilu, pri čemu će srpski neoklasicizam datirati od oktobra 2000., a grčki od 2008. čim do svijesti dopre da će umjesto hljeba, kamen drobiti. Može biti da im se doda i touch of arabic style.

"Radnice kažu da nije tačno da one nisu htjele da rade ali su tražile da im se isplati ono što su zaradile. Od njih 50 koliko ih je u štrajku, jer im se 19 radnika nije pridružilo, oko dvadeset izdražava porodice od plate iz "Teks mode" koje su, zbog stroge norme, iznosile i 180 KM". (Visegrad.ba, 28.12.2010).

Zaista ovih 180 KM ne upućuje na ozbiljnost. Ko još može ozbiljno da računa da će da preživi od tih para?!

Višegrad, inače, tako dobro stoji da su 13% smanjili budžet za 2011 – po rebalansu za 2010. je iznosio 8.641.370 KM, a plan budžeta za 2011. je 7.520.900 KM, te tako im Srbija duguje dva budžeta, a Narcis grad će koštati koliko tri godišnja budžeta Višegrada. Minimum. Zvanična prezentacija kaže da ima oko 13.000 stanovnika, ukupan broj zaposlenih 3.148 radnika, nezaposlenih 1.750, korisnika penzija 2.330.  Dakle, broj nezaposlenih i penzionera uveliko premašuje broj zaposlenih.

Akumulaciona jezera HE "Bajina Bašta" zauzimaju dijelove opština Višegrad, Rogatica i Srebrenica. Šta je dobila Rogatica, a šta nesretna Srebrenica, znamo. Ništa grčko-srpski neoklasicizam, čisti srpsko-srpski klasicizam.

Ako još Pera Luković bude morao kreatoru grčko-srpskog neoklasicičnog Narcis grada da plati odštetu (onih 20.000 eura za duševnu bol zbog tuđeg teksta sa tuđeg portala), red je da Nemanja, sa sve Tadićem i Đilasom, a uz nazočnost Vođe i vođice posadi bar jedan platan nasred Trga postradalih poreskih obveznika Peri u čast. Našu duševnu bol i propast nakon ovog kamenja za pod glavu i kamenja za u glavu ne zaliječi niko. Nema te odštete od ovakve štete.

(6yka)

Komentariši