SNAGE MOAMERA GADAFIJA VRATILE POLOZAJE OKO TRIPOLIJA, AMERICKI RATNI BRODOVI JUTROS PROSLI KROZ SUECKI KANAL

 

Gaddafijev sin Seif al-Islam upozorio je vojne snage Zapada da ne poduzimaju vojne akcije protiv Libije i rekao da je zemlja spremna da se brani od vanjske intervencije

image

Snage lojalne Moammeru Gaddafiju bore se sa slabo naoružanim protivnicima njegovog režima za kontrolu gradova u blizini Tripolija u nastojanju da stvore tampon zonu oko glavnog grada koji je u rukama Gaddafijeve vlade.

Sve žešće borbe prijete da 15 dnevnu narodnu pobunu u Libiji pretvore u sveopći građanski rat, javlja iz Tripolija Associated Press (AP).

Dok se borbe u zemlji pojačavaju, međunarodna zajednica poduzima akcije za izolaciju režima pukovnika Gaddafija.

Dva američka ratna broda prošla su jutros kroz Suecki kanal na putu u vode Mediterana ispred Libije u nastojanju da se poveća pritisak na vlasti u Tripoliju da obustave krvave represije i slamanje otpora pobunjenika.

SAD su saopćile da Libija može da potone u građanski rat ukoliko libijski vođa ne napusti četvorodecenijsku vladavinu.

Zapad razmatra i mogućnost uvođenja zone zabranjenog leta nad Libijom, ali se ističe da bi to bio kompleksan zadatak koji bi zahtijevao neutralizaciju Gaddafijeve zračne odbrane, što je jedan ruski diplomata odbacio kao "prekomjerno" i rekao da svjetske sile treba da se fokusiraju na sankcije.

Gaddafijev sin Seif al-Islam upozorio je vojne snage Zapada da ne poduzimaju vojne akcije protiv Libije i rekao da je zemlja spremna da se brani od vanjske intervencije.

– Ako nas napadnu, mi smo spremni, rekao je Seif za Sky News.

Sučen s nezabilježenim otporom tokom svoje 41 godine vladavine, Gaddafi je poduzeo mjere za preotimanje gradova oko Tripolija i na zapadu zemlje koji su u rukama protivnika režima i snaga koje su mu otkazale kontrolu. Gaddafi je izgubio vlast nad istočnim dijelovima zemlje, ali još drži Tripoli i obližnje gradove.

Za sada se ne zna pouzdan broj žrtava u dvosedmičnim sukobima, ali svjedoci i analitičari kažu da on prevazilazi nekoliko hiljada.

Snage lojalne Gaddafiju osvojile su od pobunjenika mjesto Brega na istoku zemlje, javila je u srijedu televizija Al Jazeera, prenosi Reuters.

Televizija navodi da su vojnici zauzeli i aerodrom kod Brage. Al Jazeera također javlja da su avioni bombardovali mjesto Ayabiya u oblasti gdje vojska ima veliku bazu i skladište oružja.

Gaddafijeve snage vratile su najmanje još dva grada i vode žestoke borbe oko trećeg, dok su njegovi protivnici odbacili napade na tri ključna grada, Misrati na istoku, Zawiyi na zapadu i planinskom mjestu Zintan južno od glavnog grada, prenosi AP.

– Jedan od preotetih gradova je planinsko strateško mjesto Garian, najveće u planinama Nafusa, koje se nadgledaju s juga Tripoli, rekao je jedan njegov stanovnik, ne navodeći svoje ime u strahu od odmazde.

On je rekao da je grad pao u ruke Gaddafijevih vojnika prošlog petka u iznenadnom napadu i da vladine snage drže oficire koji su prešli na stranu pobunjenika i prave spiskove organizatora protesta koje traže po gradu.

Gaddafijeve pristalice također su rekle da imaju kontrolu nad Sabratom, zapadno od Tripolija, koji je prelazio iz ruku u ruke dvije strane nekoliko puta prošle sedmice.

Međutim, svjedoci u Zawiyi, 50 kilometara zapadno od Tripolija, kažu da pobunjenici uzvikuju "Allahu Akbar" (Bog je veliki) za našu pobjedu" i vode zrakoplovnog pukovnika koji je prešao na njihovu stranu poslije šestosatne noćne borbe u kojoj Gaddafijeve trupe nisu uspjele da ovladaju gradom.

– Strahovali smo od napada iz zraka, ali se to nije dogodilo, rekao je jedan stanovnik.

Protivnici režima u gradu Zawiya imaju tenkove, mitraljeze i protivavionske topove. Oni su, kako tvrde, uspjeli da odbiju Gaddafijeve vojnike koji su napadali sa šest strana. Nijedna strana nije dala podatke o žrtvama.

U Misrati, 200 kilometara istočno od Tripolija, trupe lojalne Gaddafiju kontrolišu zračnu bazu van grada iz koje su u ponedjeljak pokušale da upadnu u mjesto. Njih su odbacili pobunjenici koje čine stanovnici s automatskim oružjem i odbjegle vojne jedinice, rekao je agenciji stanovnik tog mjesta.

Nije bilo podataka o žrtvama, a pobunjenici tvrde da su zarobili osam vojnika uključujući i jednog višeg oficira. Oni tvrde da im svakodnevno s istoka stižu naoružane osobe koje im se pridružuju u borbi.

U Zintanu, 120 kilometara južno od Tripolija, stanovnici kažu da su Gaddafijeve snage u ponedjeljak navečer po drugi put napale grad otkako je on u rukama snaga otpora. Oni tvrde da vladine snage dovlače pojačanja.

Do podataka o drugim gradovima teško je doći i oni su obično kontradiktorni i zavise od onih koje agencije uspiju da kontaktiraju. Jedino je izvjesno da za sada ni jedna strana ne odustaje od svojih namjera.

Komentariši