SARAJEVO: POLAGANJEM VIJENCA ISPRED VJECNE VATRE OBILJEZEN DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

 

Sarajevo: Polaganjem vijenca ispred Vječne vatre obilježen Dan nezavisnosti BiH 
 01/03/2011.
• Polaganjem vijenaca te minutom šutnje i učenjem Fatihe za sve borce koji su dali život u odbranu svoje zemlje danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.Vijence su položile brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici sarajevskih,.

Polaganjem vijenaca te minutom šutnje i učenjem Fatihe za sve borce koji su dali život u odbranu svoje zemlje danas je ispred Vječne vatre u Sarajevu obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti BiH.Vijence su položile brojne delegacije, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici sarajevskih opština, nevladinih organizacija, boračkih udruženja i antifašista.Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi predstavnicima medija potcrtao je da BiH nije postala država ni 1992., ni 1995. godine, već je znatno prije bila ozbiljna država još u tadašnjim historijskim okolnostima."Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvijek okupiraju neke strane sile te da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država. Na nama je samo da budemo razumni i logični te da od BiH pravimo državu kakva je svaka normalna država sa svim elementima", kazao je on.Komentarišući činjenicu da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava u svim dijelovima zemlje, Komšić uzrok toga vidi u postojanju politika koje to ne žele i nastoje ovaj i slične datume opstruirati, što im omogućava i trenutni ustavni sistem."Tu nema elementarne logike. Kažete da poštujete i priznajete državu u kojoj živite, a ne slavite i ne obilježavate njen Dan nezavisnosti. Znamo i razloge i uzroke zašto je to tako. Opet je u pitanju ta nesretna politika koja jednostavno neće ovu zemlju da postavi na normalan način kao sve ostale zemlje. Očigledno je da će trebati puno više vremena da te stvari dođu u normalu", zaključio je on.

Premijer KS-a Fikret Musić je, čestitajući svim građanima današnji praznik, zaželio da u budućim vremenima to bude praznik cijele BiH."To je pitanje koje će, nadam se u skorijoj budućnosti, biti riješeno te da ćemo u svojoj državi praznik obilježiti na način kako se to obilježava u normalnim evropskim državama", istakao je Musić.Za gradonačelnika Aliju Behmena mjesto polaganja vijenaca je simbolično, jer  je to mjesto kada je 6. april BiH, kao i cijela Jugoslavija, slavila kao dan oslobođenja od fašizma, kada su partizani preko Vratničke kapije prvi put ušli u Sarajevo. Podsjetio je da je BiH tada i stekla nezavisnost, koja je potvrđena referendumom 1992. godine, a odbranjena ratom  od 1992. do 1995. godine."Slaviti nezavisnost jedne države koja je bila priznata i primljena u Ujedinjene nacije je prava stvar i ne može drugačije. Problem je što Ujedinjene nacije nisu čuvale svoju punopravnu članicu, i oglušile su se o ono što se dešavalo tokom rata. Zato je ovaj praznik još slađi, još bolji i još privrženiji svakom čovjeku koji osjeća BiH kao svoju domovinu", smatra Behmen.Čestitke svim građanima povodom današnjeg praznika uputio je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da je svjestan činjenice da živimo u kompleksnom vremenu kada o mnogim vrijednostima nije postignut konsenzus. "Nadam se da će vrijeme koje je pred nama pokazati da samo jedinstvenim stavovima o nekim suštinskim pitanjima možemo ići naprijed. Nema pojedinačnog napretka – ili ćemo svi naprijed, ili ćemo svi zaostajati. Mislim da nikome nije stalo da zaostaje. Dan nezavisnosti države je bitna stvar i to pitanje jednog dana mora biti na dnevnom redu i očekujem da će ono biti riješeno punim konsenzusom, jer je to nezaobilazni temeljac moderne prošlosti BiH", naglasio je on.Cvijeće će tokom dana biti položeno i na mezarju Kovači, spomen- obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, spomen-parku Vraca, groblju "Lav", te spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a. (Kliker.info-Fena) Vječna vatra, Sarajevo

Bakir Izetbegović: "Naš narod je prošao golgotu, ali nije nestao. Nestali su oni koji su mu prijetili"

24sata.info PHOTO

image Bakir Izetbegovic / 24sata.info

 

24SI – Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je danas u Sarajevu da je održavanjem referenduma o nezavisnosti BiH 1. marta 1992. godine spriječena podjela zemlje i, kako je rekao, "služenje nasilnicima i njihovim vojskama".

 

Izetbegović je odao priznanje tadašnjim članovima Skupštine BiH što su donijeli odluku o održavanju referenduma uprkos, prema njegovim riječima, nedvosmislenim prijetnjama ratom i nestankom jednog naroda.

"Naš narod je prošao golgotu, ali nije nestao. Nestali su oni koji su mu prijetili", rekao je Izetbegović u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje se obratio članovima Foruma parlamentaraca BiH 1990.

Aktuelni član Predsjedništva BiH smatra da su u BiH potrebni novi talas samopouzdanja, povjerenja, sloge i međusobnog poštovanja kako bi se preuzela puna odgovornost za sudbinu zemlje.

"Moramo uvesti BiH u NATO i EU. To je historijski zadatak ove generacije", poručio je Izetbegović.

On je pozvao svoje kolege da učine sve da BiH ne bi gubila vrijeme, a njeni građani bili ravnopravni sa ostalim građanima Evrope.

"Obezbijedimo trajnu stabilnost. Unaprijedimo zemlju kroz neophodne reforme, učinimo je privlačnom za investicije. Zaposlimo omladinu", sugerisao je Izetbegović, prenosi srna.

Svečanosti povodom 1. marta, koji se u Federaciji BiH proslavlja kao dan nezavisnosti BiH, prisustvovali su članovi Foruma parlamentaraca BiH 1990 i dio bošnjačkog političkog vrha, ali bez predstavnika SDP-a.

Istovremeno kad u Parlamentarnoj skupštini BiH, i u zgradi Oružanih snaga BiH održana je zajednička svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo i Gradskog vijeća Sarajeva.

(24sata.info)

 

EJUP GANIC: NECETE PREKO NASIH LEDJA PRAVITI VELIKU SRBIJU

 

 01/03/2011.
• – Te 1992. godine, kada se desio referendum o nezavisnosti, razmišljali smo o svemu. Nismo smjeli ostaviti Bosnu i Hercegovinu u vakuumu i bez "dokumenata"…

Za akademika prof. dr. Ejupa Ganića, člana ratnog Predsjedništva RBiH i osnivača bh. univerziteta Sarajevo School of Science and Technology (SSST), 1. mart je datum koji je, kako kaže, potvrdio kontinuitet Bosne od Kulina bana do naših dana.

Birati sposobne

– Te 1992. godine, kada se desio referendum o nezavisnosti, razmišljali smo o svemu. Nismo smjeli ostaviti Bosnu i Hercegovinu u vakuumu i bez "dokumenata". Htjeli smo da narod kaže hoće li Miloševićevu Jugoslaviju, odnosno "veliku Srbiju", ili hoće Bosnu kao državu s vjekovnim kontinuitetom – kaže za "Dnevni avaz" prof. Ganić.Prema njegovim riječima, budućnost BiH dominantno zavisi od onih koji je prihvataju kao svoju državu. – Dakle, ako oni koji je prihvataju kao svoju državu biraju sposobne pojedince na svim nivoima, zemlja će napredovati. Ova država ne zavisi od Dodika u smislu hoće li biti Bosne i Hercegovine ili neće. Treba računati i na to da će, kada ode ovaj Dodik, doći i drugi Dodik. Dakle, uvijek će biti nekih opstrukcija i neke opozicije državnosti Bosne i Hercegovine. Ali, to ne smije da nas zamajava – ističe prof. Ganić.
On pojašnjava da nema ništa lično protiv Dodika. Štaviše, s njim je najduže sarađivao od svih bh. političara, jer su zajedno radili na arbitraži za Brčko.

Uloga Srbije

Prof. Ganić od prošle godine 1. mart će pamtiti ne samo po velikom prazniku države BiH. On je na Dan nezavisnosti  – 1. marta 2010. – uhapšen na londonskom aerodromu dok se vraćao s ceremonije dodjele diploma studentima SSST-a na prestižnom britanskom Univerzitetu u Bakingemu, a prema sramotnom nalogu Srbije.- I moje hapšenje, kojim je uhapšena i BiH, koja je tog 1. marta rekla Srbiji: "Nećete preko naših leđa praviti veliku Srbiju", pretvorilo se u prednost da pokažemo ko je kakvu ulogu imao 1992. godine u smislu šta je tada Srbija radila, a šta je Bosna radila. U Londonu je raščišćena jedna historijska činjenica koju su Srbi i pismeno potvrdili, a to je da je Srbija sa svojom vojskom bila ne teritoriji BiH i ratovala protiv oružanih snaga BiH i da se povukla u nekom periodu, navodno povukla – potcrtao je prof. Ganić.

Ove godine nije otputovao u London

Prof. Ganić ove godine nije otišao u Veliku Britaniju na ceremoniju dodjele britanskih diploma, iako je to činio proteklih godina. Na tu činjenicu, pomalo kroz smijeh, kaže da mu je nakon pet mjeseci koje je u komadu prošle godine nakon hapšenja proveo u Londonu, "bilo dosta za cijelu godinu". Umjesto njega otputovala je njegova kćerka Emina Ganić. (Kliker.info-Dnevni avaz)

NIJAZ DURAKOVIC: SLOBODAN MILOSEVIC JE PLANIRAO RAT U BOSNI I HERCEGOVINI PRIJE REFERENDUMA

 

 01/03/2011.
• Miloševićeva osnovna teza bila je da on čuva Jugoslaviju. Oblandom o očuvanju Jugoslavije zapravo se instalirala "velika Srbija". To je historijska činjenica koju ne treba dokazivati..

Komentariši