RADNICI “VITEZA” NE ODUSTAJU OD PROTESTA: HLADNU NOC PROVELI NA OTVORENOM

 

image Okupljeni prosvjednici

Oko petstotinjak prosvjednika okupljenih preko društvene mreže Facebook okupilo se večeras na Cvjetnom trgu, u središtu Zagreba, tražeći smjenu Vlade i raspisivanje novih izbora, a organizator prosvjeda Ivan Pernar na početku je izjavio kako je danas počela revolucija te istaknuo da je u Hrvatskoj izdano 2 milijuna naloga za ovrhom, čime vlast građanima želi oduzeti pravo na egzistenciju.

"Opljačkali su nas, a sav kapital završio je u rukama stranaca i političke elite", rekao je Pernar i dodao da restriktivna monetarna politika vodi tome da osim banaka nitko nema novaca.

Po Pernarovim riječima umjesto da naprave promjene u zadnjih 20 godina HDZ i SDP prevaljuju krivnju jedni na druge, a ocijenio je kako time žele da građani jedni u drugima vide neprijatelje i da se posvađaju. "Moramo Vladi pokazati da nismo kukavice i da ne šutimo", kazao je Pernar.

Prosvjedima su uz studente i građane, uz ostalo nazočni i saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin i predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Kajin je novinarima izjavio da prosvjednike nema nitko pravo nazivati razbojnicima i banditima. Kada na trgovima vide 15 tisuća ljudi kao u Zagrebu ili oko 2 tisuće kao u Splitu nisu zabrinuti, ali kad nas bude više, kada nas budu vidjeli tisuće i tisuće Vlada će morati odstupiti, rekao je Kajin te poručio vladajućima da mlada generacija ne smije biti izgubljena. A ako Kosor to ne shvaća, morat će odstupiti, rekao je.

Lesar je rekao da vlada želi odgoditi izbore do veljače slijedeće godine pa je zato pozvao sve koji ne mogu doći na prosvjede da zapale svijeću na prozorima za odlazak vlade, nakon čega je i sam zapalio svijeću.

Prosvjednici su uz glasno zviždanje na spominjanje Jadranke Kosor uzvikivali "Jadranka odlazi", "Nove izbore", "Šukeru kobasice", a nosili su parole "HDZ sapunica – tisuću i jedna afera", "Popis zločinačkih organizacija: Cosa nostra, Al-Kaida, HDZ" te zastavu "Volim Hrvatsku, Ne u Europsku uniju".

Prosvjed je završio na Cvjetnom trgu, a okupljeni prosvjednici su krenuli prema sjedištu hrvatske Vlade na Markovu trgu. Pernar je pozvao na mirne i dostojanstvene prosvjede, a prosvjednike da ne napadaju policiju. Policija je zaustavila prosvjednike iza kamenitih vrata. Na putu do Markova trga okupilo se oko 1500 prosvjednika, koji su nakon izvikivanja parola "Jadranka odlazi!" i "Svi na izbore!" krenuli prema središnjici HDZ-a.

Komentariši