PRESUDA ZA DEPORTACIJU BH. IZBJEGLICA 29. MARTA

 

Viši sud u Podgorici, foto: Savo Prelević

Viši sud u Podgorici, foto: Savo Prelević

01.03.2011.
U Višem sudu u Podgorici je završen glavni pretres u slučaju deportacije Muslimana- Bošnjaka iz 1992. godine i presuda devetorici optuženih policijskih funkcionera je zakazana za 29 mart. Četvorica optuženih koji su dostupni crnogorskom pravosuđu su dali završne riječi u kojima su negirali krivicu da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Obraćajući se sudskom vijeću završnim riječima čevorica optuženih za ratne zločine protiv civilnog stanovništva su ponovili da nisu učestvovali u deportaciji bosanskih izbjeglica 1992. godine u ruke vojske Republike Srpske gdje su izbjeglice likvidirane.

Nekadašnji policijski funkcioneri Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Branko Bujić i Sreten Glendža su negirajući učešće u deportaciji, govorili i emotivno o razlozima zbog kojih su po njihovom mišljenju optuženi.

Stojović je rekao da je sve radio po pravilima službe i da je bilo saslušavanja izbjeglica iz Bosne, ali samo sa ciljem da se sukob iz Bosne ne prenese u Crnu Goru.

Optuženi Milorad Šljivančanin je ocjenio neprihvatljivim da niko u Bosni i Hercegovini do sada nije odgovarao za ubistva deportovanih, a da se za ta ubistva terete državljani države koja nije učestvovala u tom ratu. Šljivančanin je emotivno zaključio da umjesto slave i počasti on strahuje od osude.

Branko Bujić je rekao u završnoj riječi da se njemu sudi iz političkih razloga, zbog verbalnog delikta zbog govora u Skupštini crne Gore gdje je bio poslanik i zbog govora u lokalnom parlamentu u Baru.

Bujić je konstatovao da su svi načelnici lokalnih policija postupali po naređenjima, a da su odbili da izvrše naređenja bili bi proglašeni izdajnicima, izgubili bi posao i završili u zatvoru.

Optuženi Sreten Glendža je rekao da je optužen zbog lične osvete osoba iz bezbjednosnih službi.

Tužiteljka: Optuženi mogli pretpostaviti kakva će biti sudbina deportovanih

Branioci okrivljenih očekuju oslobađajuću presudu.

"Ja se iskreno nadam da će moj branjenik biti oslobođen optužbe. U svakom slučaju mislim da je red da pričekamo odluku Sudskog vijeća pa ćemo naknadno dati komentar. U svakom slučlaju mogu reći da su okrivljeni na jedan kvalitetan i detaljan način iznijeli argumente koji idu u prilog da nijesu izvršili to navedeno krivično djelo. I branioci su vrlo argumentovano iznosili tezu odbrane da u radnjama naših branjenika nema elemenata krivičnog djela, koje im je stavljeno na teret",
kaže advokat Zdravko Begović.

"Poslije završnih riječi optuženih, datih danas, a ranije završnih riječi zamjenice tužioca i odbrane ja sam poptuno uvjeren da će sud donijeti jedinu moguću odluku u ovoj krivičnoj stvari – oslobađajuću presudu za sve okrivljene. To govorim sa stanovišta svih provedenih dokaza, sa uvjerenjem da nema niti jednog provedenog dokaza koji bi dokazivao da su optuženi izvršili krivično djelo ratnog zločina koje im se stavlja na teret", kaže advokat Igor Ivanović.

U maju 1992. godine crnogorska vlast je deportovala u Republiku Srpsku oko 150 bosanskih izbjeglica, koji su početkom rata potražili utočište u Crnoj Gori. Od tog broja, 83 ljudi se nikada nije vratilo svojim porodicama, već su ubijeni u improvizovanim logorima na području Foče, Srebrenice i Sokoca.

Svi okrivljeni su negirali su da je deportaciji i hapšenju bosanskih izbjeglica prethodila naredba nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića. Na drugoj strani zamjenica državnog tužioca Lidija Vukčević je na prethodnom pretresu kazala da su okrivljeni izvršavali naredbu bivšeg crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Pavla Bulatovića o lišavanju slobode izbeglica iz BiH i njihovog prisilnog povratka u zemlju na osnovu zahteva MUP-a RS o čemu svedoči telegram iz Foče.

Tužiteljka Vukčević je ocijenila da optuženi ne mogu da se brane time da nisu znali šta će biti sa deportovanim izbeglicama u RS. Znali su da se u BiH vodi oružani sukob, pa su mogli pretpostaviti njihovu sudbinu.

Pored četvorice optuženih koji su dali završne iskaze optuženi su i Boško Bojović, Milisav Marković, Milorad Ivanović i Radoje Radunović se nalaze u ekstradicionom pritvoru u Srbiji, dok je Duško Bakrač u bjekstvu.

Presuda će biti izrečena 29 marta.

Komentariši