MOAMER GADAFI – NOSILAC POCASNOG DOKTORATA U SRBIJI

 

Moamer el Gadafi stoji iza staklenog zida tokom svečanosti povodom rođenja proroka Muhameda u Tripoliju, 13. februar 2011.

Moamer el Gadafi stoji iza staklenog zida tokom svečanosti povodom rođenja proroka Muhameda u Tripoliju, 13. februar 2011.

02.03.2011
Libijski diktator Moamer Gadafi nije bio samo dobar prijatelj srbijanskim političarima i privrednicima, on je i počasni nosilac doktorata na jednom privatnom Univerzitetu u Beogradu.

Libijski diktator Moamer el gadafi.
Taj doktorat, iako star već gotovo četiri godine, tek sada je izazvao pažnju javnosti, a predstavnici tog Univerzitata kažu da je Gadafi to priznanje dobio zbog naučnih zasluga.

Zapravo, Megatrend univerzitet je na proslavi 30 godina Libijske Džamahirije, početkom marta 2007. godine, Gadafiju uručio počasni doktorat Megatrenda, jedinog univerziteta od koga je vođa ove zemlje – sve atraktivnije za poslovne ljude iz Evrope i Amerike – prihvatio da primi titulu počasnog doktora nauka, stoji na sajtu ovog univerziteta.

Ovim činom, kaže se dalje, Megatrend još jednom potvrđuje svoju spremnost da ide u korak sa svetskim trendovima međunarodne poslovne i obrazovne saradnje.

„Nema ni jednog razloga da Univerzitet povuče odluku o dodeli počasnog doktorata Gadafiju“
, kaže za RSE Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta.

Jovanović podseća da je Savet tog univerziteta dodelio priznanje Gadafiju za njegov projekat Velika reka, kojim je oko 70 odsto Sahare u Libiji pretvoreno u plodno zemljište.

On naglašava da je dodeli počasnog doktorata prisustvovalo oko 1.300 zvanica iz celog sveta, među kojima su državnici brojnih afričkih zemalja, tadašnji ministar inostranih poslova Francuske i nekadašnji ambasador SAD u Ujedinjenim nacijama.

Kvalitet Univerziteta primeren diktatoru

Prema tvrdnji Jovanovića, ovakav potez Univerziteta nije motivisan političkim već nekim sasvim drugim razlozima.

Mića Jovanović, rektor Univerziteta Megatrend u Beogradu, bez datuma

„U pitanju je povezivanje sa državnim Univerzitetom u Tripoliju i školovanjem njihovih studenata u Beogradu. Ta saradnja je dobro krenula, ali je sada, zbog nekih personalnih promena u ambasadi Libije, ta saradnja stala“

, kaže on.

Iako je u najvećem broju slučajeva za dodelu počasnog doktorata presudan naučni doprinos određenih ličnosti, i ranije je bilo primera da univerziteti ovo priznanje daju pojedincima zbog dugogodišnjih prijateljskih odnosa sa Srbijom.

Ali, koliko je davanje doktorata jednom diktatoru dobar potez za srpski obrazovni sistem?

Srbijanka Turajlić, profesorka beogradskog Univerziteta i nekadašnja pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, kaže za RSE da je davanje počasnih doktorata, kao Gadafiju, nesumnjivo politički motivisano.

„Imajući u vidu kako se ti doktorati dodeljuju, to baš i ne služi za ugled tim univerzitetima i to najviše govori o Univerzitetu Megatrend i taman je kvalitet tog univerziteta primeren počasnom dokroratu jednom diktatoru“
, zaključuje Turajlić.

Komentariši