MILORAD DODIK: “PUCALO SE SA SVIH STRANA, GINULI SU MNOGI…”

 

Lijevo, Radovan Karadzic desno, Franjo Tudjman
24sata.info PHOTO

image Milorad Dodik i Ivo Josipović / jutarnji/cropix

 

24SI – Predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović i Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska u BiH, koji su se u srijedu sastali u Slavonskom Brodu, pozitivnim su ocijenili svoj današnji susret kao i dogovore oko povratka raseljenih osoba sa područja RS i Hrvatske.

 

Josipović i Dodik pozitivnim su ocijenili prijedloge slavonskobrodskog gradonačelnika Mirka Duspare i njegovih saradnika o prekograničnoj saradnji i radu na zajedničkim projektima koji mogu povući određena novčana sredstva iz evropskih fondova.

Na polasku za Zagreb Josipović i Dodik, te brodski gradonačelnik Mirko Duspara, upalili su svijeće i položili vijence ispred spomenika "Djevojčica", spomen na sjećanje 28 brodske djece koja su tokom Domovinskog rata poginuli u srpskom granatiranju Slavonskog Broda 1992./93. godine, prenosi "Jutarnji".

Na pitanje da li se ova gesta može shvatiti kao svojevrsno izvinjenje, Dodik je odgovorio:

"Najteža stradanja su kada ginu djeca, tada umiru ljudske vrijednosti, civilizacija… S tih principa ja pristupam ovom činu. Pucalo se sa svih strana, ginuli su mnogi ali se treba shvatiti i dati svoj doprinos i uputiti riječi saučešća i izvinjenja".

Na temeljima u ratu porušene pravoslavne crkve Predsjednik Ivo Josipović i predsjednik entiteta RS Milorad Dodik upalili su svijeće.

(24sata.info)

Komentariši