EVAKUACIJA BH. DRZAVLJANA IZ LIBIJE JOS TRAJE: U GRADU SIRTU JOS 80 NASIH GRADJANA

 

Na beogradski aerodrom sinoć je sletio avion JAT Airwaysa sa 14 bh. državljana, koji su u saradnji sa MVP Srbije prebačeni iz Malte

image

Očekuje se da će grupa od 26 bh. državljana, evakuisanih iz Libije turskim brodom, sutra u jutarnjim satima iz Istanbula krenuti prema Sarajevu, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH. Turski brod sa 26 državljana BiH iz luke Bengazi isplovio je jučer, a jutros uplovio u tursku luku odakle su bh. državljani nastavili put prema Istanbulu.

Na beogradski aerodrom sinoć je sletio avion JAT Airwaysa sa 14 bh. državljana, koji su u saradnji sa MVP Srbije prebačeni iz Malte. Očekuje se da danas preko Hrvatske dođe još oko 12 bh. državljana iz Malte za BiH. Obje ove grupe su radnici "Energoinvesta" koji su iz Sirta prebačeni u Luku Ras Lanauf, a odatle brodom Santorini na Maltu, navodi se u saopštenju.

U kasnim noćnim satima, 28. februara, 12 bh. državljana ukrcalo se na brod Sveti Stefan 2 i otplovilo prema Luci La Valetta na Malti, odakle su nastavili put prema Luci Bar u Crnoj Gori, gdje se pristajanje broda očekuje danas, u kasnim popodnevnim satima.

U neposrednoj saradnji Tima za krizne situacije MVP BiH i menadžmenta kompanije "Hidrogradnja" iz Sarajeva u toku su aktivnosti na evakuaciji oko 80 bh. državljana iz grada Sirt, od kojih je najveći broj (oko 77) radnika "Hidrogradnje".

Očekuje se uspješna evakuacija i ove grupe državljana BiH. U okviru aktivnosti MVP BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH privodi se kraju grupna evakuacija državljana BiH iz Libije, saopštio je Ured za odnose s javnošću

Komentariši