22.12. 2010. GODINE, ZAKAZAN SASTANAK PREDSTAVIKA SNSD-A, SDA-A, HDZ-A I HDZ-A 1990

Za sutra zakazan sastanak predstavnika SNSD-a, SDS-a, HDZ-a i HDZ-a 1990

Za četvrtak je najavljeno i zasjedanje Glavnog odbora HDZ-a 1990. koji bi, kako je najavljeno, trebao razmatrati dokument o osnovama za uspostavu vlasti u BiH, koji su već potpisali predsjednici SDP-a, SDA, HSP-a i NSRzB

image

Generalni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Rajko Vasić potvrdio je za Hinu kako će čelnici te stranke sutra putovati u Mostar te ondje razgovarati s Čovićem i predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem.

U razgovorima bi trebali sudjelovati i predstavnici Srpske demokratske stranke (SDS), koja je u Republici Srpskoj u opoziciji, a sa SNSD-om je dogovorila savezništvo na niovu države BiH.

Prema računici koalicije četiriju stranaka, oni u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH imaju 57 od 98 mandata, a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH 17 od ukupno 42 zastupnika, u čijem sastavu njih 28 dolazi s područja Federacije BiH, a ostali, njih 14, iz Republike Srpske.

Za četvrtak je najavljeno i zasjedanje Glavnog odbora HDZ-a 1990. koji bi, kako je najavljeno, trebao razmatrati dokument o osnovama za uspostavu vlasti u BiH, koji su već potpisali predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Hrvatske stranke prava (HSP), Stranke demokratske akcije (SDA) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).

Oni su potvrdili kako i dalje računaju na savezništvo s HDZ-a 1990., iako je ta stranka do sada iskazivala čvrstu opredijeljenost za postizbornu suradnju s HDZ-om BiH.

 

Lijanović: Platformom SDP-a popravlja se položaj Hrvata u BiH

Narodna stranka "Radom za boljitak" saopštila je da se platformom SDP-a BiH, koju su potpisali i SDA i HSP BiH, Hrvatima "prvi put od Dejtonskog sporazuma popravlja ravnopravnost, što do sada nije bio slučaj"

image

Narodna stranka "Radom za boljitak" saopštila je da se platformom SDP-a BiH, koju su potpisali i SDA i HSP BiH, Hrvatima "prvi put od Dejtonskog sporazuma popravlja ravnopravnost, što do sada nije bio slučaj".

Predsjednik ove stranke Mladen Ivanković Lijanović smatra da HDZ BiH ne želi prihvatiti činjenicu da je "njihovoj politici došao kraj", te da "obmanjuju javnost kako bi ostali u foteljama, radeći za lične interese, pod izgovorom zaštite vitalnih nacionalni interesa Hrvata ".

HDZ BiH plasira dezinformacije o 90 procentnoj podršci hrvatskog biračkog tijela, što nije tačno, saopšteno je iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

"Na osnovu podataka iz kantonalnih kancelarija, procjenjuje se da u BiH ima više od 400 000 Hrvata s pravom glasa, a na izbore ih je izašlo više od 50 odsto, iz čega proizlazi da je na oktobarskim izborima glasalo više od 200 000 Hrvata. HDZ BiH je dobio ispod 100 000 hrvatskih glasova, što iznosi oko 25 odsto podrške ukupnog hrvatskog biračkog tijela", istakao je Lijanović.
   
Lideri SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, SDA Sulejman Tihić, Narodne stranke "Radom za boljitak" Mladen Ivanković Lijanović i Hrvatske stranke prava BiH Zvonko Jurišić predstavili su juče u Sarajevu usaglašenu zajedničku programsku platformu.

Platformu SDP-a BiH za zajedničko nastupanje u institucijama BiH u periodu 2010-2014. predviđa uspostavljanje vrhovnog suda BiH i provođenje ustavnih reformi u tri faze.

 

Ivanković-Lijanović: "Žalosti me to što HDZ BiH ne želi prihvatiti činjenicu da je njihovoj politici došao kraj"

24sata.info PHOTO

image Mladen Ivanković-Lijanović / 24sata.info

 

24SI – Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRZB) Mladen Ivanković-Lijanović kazao je da je zadovoljan jučerašnjim potpisivanjem zajedničke Platforme jer se time, kako je istakao, napokon popravlja jednakopravnost svih naroda, posebno Hrvata.

 

Platforma za formiranje vlasti u Federaciji BiH dokumenat je na osnovu koga će se omogućiti boljitak i podizanje standarda svih građana u BiH, kazao je Ivanković-Lijanović.

On je istakao kako je iz teksta Platforme vidljivo da se ne radi ni o kakvom "kukavičjem jajetu" kako to javnosti želi nametnuti HDZ BiH.

"Istinski me žalosti to što HDZ BiH ne želi prihvatiti činjenicu da je njihovoj politici došao kraj, te preko "svojih" medija obmanjuju javnost kako bi ostali u foteljama radeći za lične interese pod izgovorom zaštite vitalnih nacionalni interesa Hrvata. Takozvana "stožerna stranka" uporno plasira dezinformacije o 90 postotnoj podršci hrvatskog biračkog tijela što nije tačno", navodi Ivanković-Lijanović ističuću kako je HDZ BiH dobio oko 25 posto podrške ukupnog hrvatskog biračkog tijela.

(fena)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentariši