ROBERT DONIA RADOVANU KARADZICU: SVALJUJETE SVE NA SRPSKI NAROD, A RADILO SE O VASOJ ODLUCI

Donia Karadžiću: Svaljujete sve na srpski narod, a radilo se o vašoj odluci

"Ne možete spojiti vaše nuđenje lijepih komentara o želji za mirom, a onda govoriti o scenariju uništenja muslimana", kazao je američki historičar

image Foto: Arhiv

Šestog dana svjedočenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) američki historičar Robert Donia je kazao da je Radovan Karadžić 1991. godine davao izjave u kojima diktira ponašanje i prijeti Muslimanima u Bosni i Hercegovini.

Donia, stručnjak za jugoistočnu Evropu s ekspertizom o BiH i bivšoj Jugoslaviji, kazao je da je optuženi u političkim govorima tvrdio kako će u slučaju izbijanja rata u BiH “Muslimani nestati”, te da su takve izjave zaoštravale napetosti i dovele do priprema za rat.

Karadžić se usprotivio tvrdnjama svjedoka Donije i kazao da srpski narod u BiH kao ni Srpska demokratska stranka (SDS) nisu mogli prihvatiti izdvajanje BiH iz Jugoslavije.

“Mislim da srpski narod pretvarate u apsolut, s jednom željom i voljom, a sebe u tumača te volje i želje, i tako se izvlačite iz vlastite odgovornosti, jer vi svaljujete sve na neku imanentnu volju srpskog naroda, a ustvari se radilo o vašoj odluci”, odgovorio je Donia, koji je sa svjedočenjem počeo 31. maja ove godine.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku SDS-a i Republike srpske, pred ICTY-em sudi se za genocid u Srebrenici i u još sedam bh. općina, kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja počinjene između 1992. i 1995. godine.

Na pitanje da li je Karadžić rukovodio strankom SDS na demokratski ili autokratski način, Donia je odgovorio da je rukovođenje bilo demokratsko, ali da je optuženi Karadžić iskazivao namjere da postane autokrat.

Na ovom ročištu Karadžić je svjedoku Doniji predstavio veliki broj izjava za koje je objasnio kako dokazuju da se on uvijek zalagao za mirno rješenje sukoba u BiH te da su Bošnjaci 1991. godine tražili “alibi da se krene u rat”.

“Po meni, ne možete spojiti vaše nuđenje lijepih komentara o želji za mirom, a onda govoriti o scenariju uništenja muslimana koji je teško i zamisliti, i to gura ustranu bilo kakav značaj koji ste mogli dati ranije o miru“, prokomentirao je Donia.

Karadžić je kazao da je razlog početka sukoba u BiH bio čin Skupštine Republike Bosne i Hercegovine o usvajanju memoranduma o suverenosti BiH u oktobru 1991. godine, te ga opisao “neustavnim”.

“Mislim da ste to pitanje već postavili u niz navrata i ja sam već rekao da ne mogu da rješavam ustavna pitanja u vezi sa istupanjem BiH iz savezne države. Ne znam da li je to ustavno”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja je zakazan za srijedu, kada će biti okončano unakrsno ispitivanje svjedoka Donije, prenio je Justice Report.

Komentariši